Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι τα θέλεις τα ρημάδια ;

Σε μεγάλο βαθμό, το μαγαζί είναι όντως ”υπερπουλημένο”. Περί αυτού δύσκολα θα υπάρξει διαφωνία και όπως ιδιαίτερα εύστοχα επισημαίνει ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, στη στήλη του έγκριτου συναδέλφου κ. Μ.Γελ., ”το άγχος έχει αλλάξει πλέον στρατόπεδο στην αγορά”. (Βέβαια, αν δεν έχεις χαρτιά, δεν έχεις και άγχος, οπότε τι τα θέλεις τα ρημάδια...).

Τι τα θέλεις τα ρημάδια ;
Πολύ καλημέρα σας, κυρίες και κύριοι, και καλή εβδομάδα.

Σε μεγάλο βαθμό, το μαγαζί είναι όντως ”υπερπουλημένο”. Περί αυτού δύσκολα θα υπάρξει διαφωνία και όπως ιδιαίτερα εύστοχα επισημαίνει ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, στη στήλη του έγκριτου συναδέλφου κ. Μ.Γελ., ”το άγχος έχει αλλάξει πλέον στρατόπεδο στην αγορά”.

(Βέβαια, αν δεν έχεις χαρτιά, δεν έχεις και άγχος, οπότε τι τα θέλεις τα ρημάδια.... Εκτός και αν άγχεσαι μην τυχόν και χάσεις το τρένο της γενικευμένης ανόδου, αλλά η περίπτωση αυτή μου φαίνεται μάλλον χλομή, οπότε ας μην πολυσταθούμε).

Τώρα, για όσους έχουν πάρει ”ανάποδες” θέσεις (και είναι πολλοί...) τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα... διότι –είναι επίσης αληθές- το μαγαζί ”χρωστάει” στον εαυτό του μία καλή ανοδική αντίδραση.

Για παράδειγμα, πόσο πίσω πρέπει να πάμε για να βρούμε τόσα χαρτιά με μονοψήφιο πολλαπλασιαστή κερδών, ή με P/BV χαμηλότερο της μονάδας, ή ακόμη - ακόμη και με καλούς δείκτες ταμειακής ρευστότητας; Πόσο καιρό; Και πού ήταν τότε οι αποτιμήσεις;

Άρα, ότι το μαγαζί είναι φθηνό, ή ακριβέστερα ότι ορισμένα κομμάτια του ταμπλό είναι φθηνά, δεν χωράει αμφιβολία. Όπως αντίστοιχα δεν χωράει αμφιβολία ότι η αβεβαιότητα είναι –διεθνώς- περιρρέουσα, καθιστώντας τις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα τοποθετήσεις ιδιαίτερα επίφοβες.

Αντίθετα, το παρόν κλίμα –ο συνδυασμός δηλαδή φθηνών χαρτιών με καλά θεμελιώδη- ίσως αποδειχτεί ιδανικό για μακροπρόθεσμου χαρακτήρα κινήσεις.

Γι’ αυτές, όμως, απαιτείται νηφάλια σκέψη και ανάλυση.

Αρωγός στην προσπάθεια αυτή, όσο και εάν επιμένουν οι κρατούντες ”τα ηνία” της αγοράς ότι τα αποτελέσματα του ’07 είναι ”ενσωματωμένα” στις τιμές, δεν παύουν να είναι τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται την τρέχουσα περίοδο.

Ναι, ναι, ναι, το περιμένουμε πώς και πώς το α’ τρίμηνο, ιδίως για τις τράπεζες, αλλά τι να κάνουμε, κύριοι, αλλιώς είναι να τα ”προβλέπουμε” και να τα προεξοφλούμε τα αποτελέσματα και αλλιώς να τα βλέπουμε δημοσιευμένα...

Και βέβαια, πέραν της ”ατμομηχανής” του Χρηματιστηρίου, τις τράπεζες, υπάρχουν και άλλα κομμάτια του ταμπλό. Υπάρχει η ενέργεια, περί της οποίας γίνεται πολύς λόγος, υπάρχουν εμπορικές επιχειρήσεις με εξωστρέφεια, υπάρχουν και άλλα...

Ν.Γ. Δρόσος

[email protected]




Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v