Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η παγίδα της μεσαίας τάξης

Όταν επικρατεί η λογική «τόσα μου λείπουν και τόσα θέλω», ας μη γυρεύουμε φορολογική «δικαιοσύνη». Αυτοί που πάντα πλήρωναν τον λογαριασμό, αυτοί θα συνεχίσουν να τον πληρώνουν.

Η παγίδα της μεσαίας τάξης

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Συμπαθής έως «θεάρεστη» η μείωση του ΕΝΦΙΑ που προωθεί η κυβέρνηση, όμως, για εκείνους που πραγματικά σηκώνουν τα φορολογικά βάρη αποτελεί -στην καλύτερη περίπτωση- «σταγόνα στον ωκεανό».

Ούτως ή άλλως, όπως η ίδια η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει επικαλούμενη στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι μειώσεις που προωθούνται στον ΕΝΦΙΑ είναι συνολικά της τάξης των 205 εκατ. ευρώ, όταν ο συγκεκριμένος φόρος βεβαιώνεται περίπου στα 3,2 δισ. ευρώ ετησίως.

Για τη μεσαία τάξη, δε, όσο ευπρόσδεκτη κι αν είναι μία μείωση της τάξης του 20%, που υποτίθεται ότι καρπούται, καθίσταται -αν μη τι άλλο- ανεπαρκής, υπό το φως τόσο του βάρους που έχει συνολικά σηκώσει εξαιτίας της υπερφορολόγησης στη διάρκεια της κρίσης όσο και εκείνου που επωμίζεται ειδικά μέσω του ΕΝΦΙΑ.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι χαμένο για τη μεσαία τάξη, κατά την προσφιλή έκφραση, «από τα αποδυτήρια», δεδομένων των έως τώρα συμφωνιών της χώρας με τους εταίρους και δανειστές της να βεβαιώνονται έσοδα ΕΝΦΙΑ της τάξης των 3,2 δισ. ευρώ, ώστε να αντλούνται περί τα 2,65 δισ. ευρώ, αφού η «εισπραξιμότητα» του συγκεκριμένου φόρου κυμαίνεται περί το 81%.

Επί της ουσίας, πρόκειται για μία συμφωνία του τύπου «τόσα μου λείπουν και τόσα ζητάω», η οποία μάλιστα πλήττει κυρίως τα μεσαία πορτοφόλια αφού από αυτά μπορούν να αντληθούν τα συγκεκριμένα έσοδα.

Έτσι, όταν η κυβέρνηση θεσπίζει μειώσεις ΕΝΦΙΑ οι οποίες κυμαίνονται από 30% έως 25% για τη συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων, οι οποίοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία έως 80.000 ευρώ (περίπου 3,5 εκατ. φορολογούμενοι σε σύνολο 7,31 εκατ.) και συνάμα θεσπίζει μειώσεις 10% για όσους έχουν ακίνητη περιουσία άνω του ενός εκατ. ευρώ, οι οποίοι είναι ελάχιστοι (μόλις 14.841 φορολογούμενοι), το βάρος της άντλησης του ΕΝΦΙΑ και πάλι επωμίζεται η μεσαία τάξη.

Και τούτο καθώς ελαφρύνονται είτε εκείνοι οι οποίοι ήδη καταβάλλουν τα λιγότερα, επειδή θεωρούνται αδύναμοι, είτε εκείνοι οι οποίοι ανήκουν σε ανώτερα περιουσιακά στρώματα και είναι -εκ των πραγμάτων- λίγοι.

Η κλίμακα των μειώσεων ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων που προωθεί η κυβέρνηση αρχίζει από 30% για ακίνητη περιουσία αξίας έως 60.000 ευρώ, αποκλιμακώνεται στο 27% για περιουσία έως 70.000 ευρώ και στο 25% για όσους κατέχουν ακίνητα αξίας έως 80.000 ευρώ. Αυτή είναι, δε, η πολυπληθέστερη ομάδα φορολογουμένων και καταβάλλει περίπου το 35% του ΕΝΦΙΑ.

Αντίθετα, σχεδόν 1,5 εκατ. φορολογούμενοι (ποσοστό περίπου 19,5%) δηλώνουν ακίνητη περιουσία από 100.000 έως και 500.000 ευρώ και επωμίζονται ΕΝΦΙΑ 1,546 δισ. ευρώ ή περίπου το 50% του συγκεκριμένου φόρου.

Ακίνητη περιουσία από 586 χιλ. ευρώ έως ένα εκατ. ευρώ δηλώνουν, δε, ακόμη 73.991 φορολογούμενοι, οι οποίοι πληρώνουν φόρο 272,66 εκατ. ευρώ.

Με άλλα λόγια, η μείωση ΕΝΦΙΑ 20% για αξία ακίνητης περιουσίας έως 1.000.000 ευρώ επί της ουσίας αφορά την ομάδα φορολογουμένων με ακίνητη περιουσία έως 500 χιλ. ευρώ και σε πολύ μικρότερο ποσοστό την ομάδα με ακίνητα από 500.000 έως 1 εκατ. ευρώ…

Πρόκειται, με άλλα λόγια, για την περίφημη «μεσαία τάξη», η οποία διαθέτει πρώτη κατοικία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη ή άλλο αστικό κέντρο και -κατά πάσα βεβαιότητα- εξοχικό ή «πατρικό» στην περιφέρεια.

Αυτή η οποία έφερε το κύριο βάρος για την αντιμετώπιση της κρίσης και τώρα βλέπει τόσο εκείνους που πληρώνουν τα λιγότερα, όσο και εκείνους που είναι βέβαιον ότι διαθέτουν περισσότερα, να ωφελούνται ενώ η ίδια…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v