Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο γιαλός είναι στραβός…

Σε μία χώρα στην οποία η κυβέρνηση διορίζει την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων και πολιτικοί «δικάζουν» πολιτικούς, υπάρχει, άραγε, διάκριση των εξουσιών; Ας μην το κουράζουμε…

Ο γιαλός είναι στραβός…

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Μέχρι την επόμενη Τρίτη, οπότε συνεδριάζει εκ νέου η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαβόητη υπόθεση της Novartis και τις καταγγελίες περί σκευωρίας που τη συνόδευσαν, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας πρέπει να γράψει τουλάχιστον μία επιστολή.

Με αυτήν θα απαντά στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και στα όσα αυτός του διεμήνυσε γραπτώς χθες αναφορικά με την εξαίρεση των κ.κ. Π. Πολάκη και Δ. Τζανακόπουλου από τη σύνθεση της Επιτροπής.

Θα πραγματεύεται, δηλαδή, η επιστολή του κ. Τασούλα προς τον κ. Τσίπρα, κατά πόσον έχει δίκιο η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της συμμετοχής ή μη αυτών των δύο ανδρών στη σύνθεση της Επιτροπής.

Σύμφωνα με τον κ. Τασούλα, υπό προϋποθέσεις, οι οποίες εικάζεται ότι θα αφορούν την ανταπάντηση του κ. Τσίπρα προς τον ίδιο, θα του αποστείλει και έτερη επιστολή, με την οποία επίσης εικάζεται ότι θα του ζητά να προτείνει δύο εκ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ως νέα μέλη της Επιτροπής, σε αντικατάσταση των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου.

Ωστόσο, δεν είμαστε ακόμη εκεί. Είμαστε απλώς στο σημείο στο οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρας θεωρεί ότι η «… "εξαίρεση" των μελών της (σ.σ. Επιτροπής), βουλευτών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου…» είναι «… ευθέως παράνομη και διασαλεύει την κοινοβουλευτική τάξη, καθότι παραβιάζει απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής…», όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, στην  επιστολή του προς τον κ. Τασούλα.

Είμαστε επίσης στο σημείο, στο οποίο ο κ. Π. Πολάκης, γνωστός για τον «αψύ» χαρακτήρα του, υπόσχεται/απειλεί ότι θα παραστεί στην επικείμενη συνεδρίαση της Επιτροπής και διερωτάται εάν θα κληθεί η Φρουρά της Βουλής ώστε να τον απομακρύνει. 

«Εμείς λέμε ότι δεν θέλουμε να γίνει λίμπα η διαδικασία και ζητάμε από τον Πρόεδρο της Βουλής να την προστατεύσει. Περιμένουμε την απάντησή του για τα επόμενα βήματά μας», δήλωσε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, σχολιάζοντας τα λεγόμενα Πολάκη.

Τόσο ο κ. Τασούλας, όσο και η κα Γεροβασίλη, δε, απαντώντας σε ερωτήματα εκπροσώπων του Τύπου χθες έκαναν λόγο για μία «ενδιάμεση λύση», στην οποία θα μπορούσαν να καταλήξουν οι δύο πλευρές, δίχως ωστόσο να εισέλθουν σε λεπτομέρειες. Ούτως ή άλλως, όλη αυτή η ιστορία εκτυλίσσεται στον απόηχο της υπόθεσης της Novartis, η οποία ξεκίνησε ως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως Ελληνικού Κράτους», για να καταλήξει ως «κάτι» το οποίο διερευνάται ως σκευωρία.

Έναντι όλων αυτών των φαινομένων, σε ποιο συμπέρασμα καλούνται να καταλήξουν οι πολίτες;

Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο «ενδιάμεσων λύσεων» στις οποίες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καλούνται να συμφωνήσουν στο πλαίσιο μίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας με «δικαστικές» αρμοδιότητες, είναι δυνατόν να αποκλείσουν την ύπαρξη πολιτικής χροιάς ή και σκοπιμότητας στην υπόθεση;

Όταν πολιτικοί αντίπαλοι «δικάζουν» ή διερευνούν τη δραστηριότητα «πολιτικών αντιπάλων» και όταν ακόμη και η σύνθεση της Επιτροπής μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολιτικού συμβιβασμού, πόσο αδιάβλητη μπορεί να θεωρηθεί η πορεία των εργασιών της κάθε Επιτροπής αυτού του είδους ή των συμπερασμάτων στα οποία αυτή θα καταλήξει;

Είναι αλήθεια ότι η σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου, αρμόδιου για υποθέσεις ποινικής ευθύνης υπουργών, προέρχεται από τις κορυφές της τακτικής δικαιοσύνης.

Μέχρι, όμως, να φθάσουμε εκεί, καθ’ όλα τα βήματα της παραπομπής, της διερεύνησης και της προδικασίας μίας υπόθεσης αρμόδια είναι η Βουλή, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος.

Αυτό είναι, δε, το θεμελιώδες λάθος. Η υποκατάσταση των λειτουργιών της δικαστικής εξουσίας από τη νομοθετική και το γεγονός ότι ουδέποτε υπήρξε στη χώρα μας πραγματικός διαχωρισμός των εξουσιών.

Η ηγεσία του συνόλου των ανωτάτων δικαστηρίων διορίζεται από την κυβέρνηση, τις ποινικές ευθύνες υπουργών κ.λπ. κρίνουν πολιτικοί και σπανίως διαχωρίζεται η εκτελεστική από τη νομοθετική εξουσία.

Το χειρότερο είναι, δε, είναι ότι η προοπτική αλλαγής όλων αυτών είναι περίπου μηδενική.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v