Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοίξτε γρήγορα τα «χαρτιά σας» για την ενέργεια

Πρέπει να φθάσουμε έως την ύστατη ώρα, ώστε να μάθουμε όλες τις λεπτομέρειες του κυβερνητικού σχεδιασμού; Αν τα μέτρα ανακοινωθούν κάποια στιγμή τον επόμενο μήνα, πότε θα προλάβουν να προετοιμαστούν τα νοικοκυριά;

Ανοίξτε γρήγορα τα «χαρτιά σας» για την ενέργεια

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Για χιλιάδες νοικοκυριά στην πατρίδα μας ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος. Ελάχιστοι αμφισβητούν αυτή την εκτίμηση, υπό το φως της κατακόρυφης ανόδου των ενεργειακών τιμών αλλά και του υπαρκτού ενδεχομένου να διακοπεί η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης, πιθανώς, της χώρας μας.

Υπό το φως, όμως, αυτών των αρνητικών στοιχείων, πώς μπορεί ένα μέσο νοικοκυριό να σχεδιάσει την «άμυνά» του; Ποια είναι τα δεδομένα επί των οποίων μπορεί να στηριχτεί ώστε να μπορέσει να προσανατολιστεί προς το ένα είδος καυσίμου θέρμανσης ή το άλλο;

Μπορεί η αβεβαιότητα περί τις ενεργειακές εξελίξεις να είναι υψηλή και να είναι κοινή για κυβερνήσεις και πολίτες, όμως πρέπει να υπάρχουν και ορισμένα δεδομένα, ώστε να είναι δυνατόν να γίνει ένας στοιχειώδης σχεδιασμός.

Έτσι όπως στέκουν σήμερα τα πράγματα, το μόνο που γνωρίζουμε είναι η οριζόντια επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος σε 6,5 εκατ. οικιακές παροχές, οι οποίες απορροφούν περί το 94% των αυξήσεων στο ρεύμα, η οποία όμως ολοκληρώνεται τέλη Σεπτεμβρίου. Πρόκειται, όμως, για ένα μέτρο που θα αλλάξει, με την εισαγωγή κλίμακας επιδότησης, αντί του οριζόντιου χαρακτήρα, βάσει κριτηρίων κατανάλωσης, όπως είπε ο φίλτατος κ. Μητσοτάκης.

Επίσης γνωρίζουμε ότι το επίδομα θέρμανσης θα αυξηθεί από τα 174 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι στα 300 εκατ. ευρώ ενώ θα διευρυνθούν και τα κριτήρια υπαγωγής σε αυτό, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των 1,3 εκατ. νοικοκυριών που ήδη ωφελούνται από το μέτρο καθώς και ότι η κυβέρνηση θα επιδοτήσει οριζόντια με 0,25 ευρώ το λίτρο στην αντλία. 

Ακούσαμε από τα χείλη του πρωθυπουργού ότι από τον Οκτώβριο αυτά τα μέτρα θα πλαισιωθούν και από μία σειρά κινήτρων και αντικινήτρων, ώστε «να συμμετέχουν και οι πολίτες πιο ενεργά στη σωστή χρήση της ενέργειας ενώ ειδικές πρόνοιες θα υπάρξουν και για τα νοικοκυριά που θερμαίνονται με φυσικό αέριο».

Πέραν τούτων, όμως, ουδέν.

Μολονότι τα νοικοκυριά αποθαρρύνονται ενεργά από τη χρήση φυσικού αερίου και ρεύματος, ωθούμενα προς το πετρέλαιο, ουδεμία πρόβλεψη υπάρχει για τυχόν επιδότηση της επιστροφής στη χρήση αυτού του καυσίμου θέρμανσης. Αντίθετα, ακόμη υφίστανται κίνητρα και επιδοτήσεις (όπως στο πρόγραμμα Εξοικονομώ) για την εγκατάσταση συστημάτων θέρμανσης φυσικού αερίου.

Αντίστοιχα, είναι άγνωστο σε ποιο βαθμό θα επιδοτηθεί η χρήση φυσικού αερίου ή τι θα γίνει με τα καυσόξυλα.

Πότε όμως περιμένουν οι φίλτατοι της κυβέρνησης να μας τα πουν όλα αυτά; Το φθινόπωρο ήδη δείχνει τα δόντια του σε πολλές περιοχές της χώρας και εάν περιμένουμε την έλευση του χειμώνα για να γίνουν οι σχετικές εξαγγελίες και να μπορέσουν να αποτελέσουν βάση υπολογισμού, τότε ίσως να είναι πολύ αργά.

Πρώτον, διότι στη βάση αυτών των κινήτρων και αντικινήτρων στη χρήση του ενός ή του άλλου καυσίμου, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει κατακόρυφη ζήτηση για τα αντίστοιχα είδη εξοπλισμού και βεβαίως να παρατηρηθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Δεύτερον, διότι τυχόν εργασίες που σχετίζονται με συστήματα θέρμανσης απαιτούν χρόνο και διαθεσιμότητα εξειδικευμένων τεχνητών, οι οποίοι υπό ομαλές συνθήκες είναι… δυσεύρετοι. Ακόμη περισσότερο δε σε μία περίοδο κατακόρυφης αύξησης της ζήτησης των υπηρεσιών τους…

Εν πάση περιπτώσει, φίλτατοι, πάρτε τις αποφάσεις και τελειώνετε με αυτή την υπόθεση, ώστε να πάρει και το κάθε νοικοκυριό τις δικές του. Ο χειμώνας είναι προ των πυλών και είπαμε: Θα είναι βαρύς.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v