Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η «συμφωνία» Μητσοτάκη - Τσίπρα

Είναι στα πάντα αντίθετοι, πλην ενός σημείου, επί του οποίου έχουν ταύτιση απόψεων. Αυτό είναι, κατά τη γνώμη τους, που θα κρίνει την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης και θα μπορέσει να οδηγήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης. Προφανώς, δε, έχουν δίκιο!

Η «συμφωνία» Μητσοτάκη - Τσίπρα

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Τελικά, παρά τις όποιες διαφωνίες τους -και είναι πολλές- οι δύο μονομάχοι της ελληνικής πολιτικής σκηνής «συμφωνούν». Η πρώτη κάλπη -αυτή που θα στηθεί με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής- είναι εκείνη που έχει σημασία κατά τις επερχόμενες εκλογές.

Παρά τα όσα αινιγματικά διετύπωσε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, επί των εκλογών αλλά και της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τις υποκλοπές, σε ένα πράγμα ήταν απολύτως σαφής. Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν αναδειχθεί νικητής των εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής, δεν θα επιδιώξει τον σχηματισμό «κυβέρνησης ηττημένων», όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Οποιος χάσει τις πρώτες εκλογές, χάνει το τρένο των εξελίξεων» υποστήριξε, για να υπογραμμίσει πως «οι πρώτες εκλογές είναι οι κρίσιμες και οι πρώτες εκλογές θα κρίνουν το πώς θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις».

Μία εβδομάδα νωρίτερα, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας ήδη προεξοφλήσει από πολλού χρόνου ότι σε περίπτωση που δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία κατά τις εκλογές με απλή αναλογική θα οδηγήσει τη χώρα και σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, είχε επίσης εκτιμήσει ότι η πρώτη Κυριακή είναι αυτή που «μετράει». Και τούτο καθώς αυτή η αναμέτρηση μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό μίας κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα αποτελούσε «τερατογένεση» αλλά και καταστροφή για τη χώρα.

Κατά τον κ. Μητσοτάκη, το δίλημμα των εκλογών είναι «2η εντολή προόδου ή καταστροφή» ενώ κατά τον κ. Τσίπρα, «οικογενειοκρατία ή δημοκρατία».

Πάντως χθες ο κ. Τσίπρας υπήρξε υπαινικτικός για ορισμένα τινά.

Πρώτον, στο εκλογικό δίλημμα περιέλαβε, μάλλον ευθέως, το σκεπτικό, είτε με ψηφίζετε και μάλιστα από την πρώτη Κυριακή, είτε οι συνταξιούχοι «χάνετε» τα αναδρομικά σε τρεις δόσεις, το «πελατειακό» κοινό την επανακρατικοποίηση της ΔEΗ, οι λοιποί «πελάτες» την ΕΤΕ και συνολικά τις παροχές που υπόσχομαι.

Δεύτερον, αναφερόμενος στην πρόθεσή του να ζητήσει τον σχηματισμό προανακριτικής επιτροπής για το ζήτημα των υποκλοπών (σε περίπτωση που σχηματίσει κυβέρνηση) αρνήθηκε να κατονομάσει τον κ. Μητσοτάκη ως στόχο αυτής της επιτροπής. Και τούτο μολονότι είναι σαφές ότι επιτροπές αυτού του είδους αφορούν μόνον όσους κατέχουν κυβερνητικό θώκο. Στην υπόθεση των υποκλοπών, δε, πλην του ιδίου του πρωθυπουργού και ενδεχομένως του κ. Γεραπετρίτη, ουδείς άλλος εκ των πολιτικών προσώπων εμφανίζεται να εμπλέκεται.

Τρίτον, σχολίασε ότι μπορεί να υπάρχουν σενάρια για τις εκλογές, όμως δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα της κάλπης που μετρά, αλλά και η ηθική νομιμοποίηση: «Πιστεύετε ότι αν είναι πρώτος ο κ. Μητσοτάκης, οι πιέσεις που θα ασκηθούν, όχι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε πιθανούς εταίρους μας να μη συμβάλουν σε προοδευτική κυβέρνηση θα είναι απλές;», υπονοώντας το ενδεχόμενο κάποιου είδους πολιτικών «μεταπηδήσεων».

Τέλος, δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί και το συναγόμενο «στρίβειν δια της απλής αναλογικής», που διετύπωσε κατά τρόπο επιδέξιο ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην άρνησή του να επιχειρήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν είναι πρώτο κόμμα κατά τις εκλογές που θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Απεμπολώντας όμως αυτή τη δυνητική δυνατότητα -ουσιαστικά- προαναγγέλλει και την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Αξιωματικής ή ελάσσονος.

Έτσι δεν είναι;


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v