«Whatever it takes» και για το ΝΑΤΟ

Αποδίδεται στον Εμ. Μακρόν και εμφανίζεται ήδη να κερδίζει έδαφος. Ο λόγος για την πρότασή του ως προς το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον Γ. Στόλτενμπεργκ στη θέση του γ.γ. του ΝΑΤΟ.  Το ελληνικό ενδιαφέρον είναι προφανές.

«Whatever it takes» και για το ΝΑΤΟ

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Κατά την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, την προηγουμένη Πέμπτη, σε γεύμα δίωρης διάρκειας, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βολιδοσκόπησε τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, εάν ενδιαφέρεται να διαδεχθεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, τον προσεχή Ιούνιο.

Αν και επισήμως τηρείται σιγή ασυρμάτου επί του θέματος, στην πραγματικότητα πρόκειται για μία εξαιρετική ιδέα, η οποία ακόμη κι αν δεν έπεσε στο τραπέζι του γεύματος Μακρόν -Ντράγκι, δίχως να αμφισβητείται η ακρίβεια του δημοσιεύματος της La Repubblica, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τη χώρα μας και τους άμεσους συμμάχους της, σε ό,τι αφορά στην αντικατάσταση Στόλτενμπεργκ.

Η θητεία του Νορβηγού πολιτικού υπήρξε σαφώς χαμηλότερη των προσδοκιών και συνέβαλε, σύμφωνα με πολλούς, στην απαξίωση του θεσμού της βορειοατλαντικής συμμαχίας, γεγονός το οποίο είχε επισημάνει σε όλους τους τόνους και ο Γάλλος πρόεδρος Εμ. Μακρόν, προ της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. 

Είναι μνημειώδης η πολιτική των ίσων αποστάσεων που υιοθέτησε ο νυν γ.γ. του ΝΑΤΟ έναντι της Ελλάδος και της Τουρκίας, ακόμη και σε περιόδους κορύφωσης της προκλητικότητας της γείτονος εναντίον της χώρας μας, λαμβάνοντας έτσι, εκ του αποτελέσματος, θέση υπέρ της Τουρκίας.

Αντίθετα, ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός έχει καταδείξει, τόσο στη θητεία του ως πολιτικού όσο και ως κεντρικού τραπεζίτη της ευρωζώνης, ότι διαθέτει το απαραίτητο απόθεμα σθένους και πρωτοβουλιών, ώστε να ξεπερνά σημαντικές κρίσεις, αντλώντας σεβασμό για αυτές του τις ικανότητες.

Το περίφημο “whatever it takes” (οτιδήποτε χρειαστεί) που εκστόμισε κατά την κορύφωση της κρίσης που διήλθε η Ευρωζώνη, ακόμη ηχεί στους διαδρόμους της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη και συνεχίζει να αποτελεί ανάχωμα για την προστασία του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος.

Αντίστοιχα, ο κ. Ντράγκι μπόρεσε να ηγηθεί της Ιταλίας στη διάρκεια μίας πολιτικά ταραχώδους περιόδου και να την οδηγήσει με ασφάλεια σε εκλογές, όταν η κυβέρνηση της οποίας ήταν επικεφαλής έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Έτσι, λοιπόν, ακόμη κι αν οι συζητήσεις για το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ στη θέση του γ.γ. του ΝΑΤΟ δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει επίσημα, η πιθανότητα δραστηριοποίησης της χώρας μας, στο προσκήνιο ή στο παρασκήνιο, υπέρ ενδεχόμενης υποψηφιότητας Ντράγκι για τη συγκεκριμένη θέση θα όφειλε να εξεταστεί σοβαρά.

Ο Μάριο Ντράγκι είναι όχι μόνον ένας γνήσια ευρωπαϊστής πολιτικός, αλλά έχει καταδείξει ότι είναι σε θέση να ορθώσει ανάστημα έναντι σημαντικών προκλήσεων. Ταυτόχρονα, έχει αποδεδειγμένα βρεθεί στο πλευρό της Ελλάδος κατά το παρελθόν και είναι εξαίρετος γνώστης των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής και ειδικά των προκλήσεων που αναδύονται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αν μη τι άλλο, η παρουσία του στα ηνία του ΝΑΤΟ θα οδηγούσε, κατά πάσα βεβαιότητα, στην ανάκτηση του απολεσθέντος γοήτρου της συμμαχίας και πιθανώς του ρόλου που αυτή διαδραματίζει σήμερα για τα μέλη της.  

Υπ’ αυτό το πρίσμα, η χώρα μας έχει κάθε λόγο να προωθήσει την υποψηφιότητα Ντράγκι μεταξύ των μελών της συμμαχίας και ιδίως των ΗΠΑ, βοηθώντας στην ανάδειξή του στο θέση του γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Αν μη τι άλλο, η ανάδειξη μίας προσωπικότητας όπως αυτή του Μάριο Ντράγκι στη θέση του γ.γ. του ΝΑΤΟ θα εξισορροπούσε τα πράγματα στη συμμαχία, μετά από μία μακρά περίοδο καταφανούς διακριτικής μεταχείρισης υπέρ της Τουρκίας.

Δεν είναι λίγο… 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v