Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ανεμβολίαστοι, το ΣτΕ και η κωλοτούμπα

Είναι «βολική δικαιολογία» η εφαρμογή της απόφασης ενός ανώτατου δικαστηρίου; Πριν σπεύσετε να αποφανθείτε αρνητικά, δείτε όλη την εικόνα. Αξίζει τον κόπο, καθώς εκλογές έρχονται…

Οι ανεμβολίαστοι, το ΣτΕ και η κωλοτούμπα

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Όταν εκπεφρασμένη πολιτική σου είναι η παραμονή των ανεμβολίαστων υγειονομικών εκτός ΕΣΥ και αναγκάζεσαι να τους επαναφέρεις εξαιτίας απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), δεν το λες και επιτυχία. Εκτός κι αν αυτό… συμφέρει πολιτικά, οπότε απλά δηλώνεις, «ο γέγονε, γέγονε» και προχωράς παρακάτω!

Όσα διαδραματίζονται εσχάτως στον χώρο της Υγείας και συγκεκριμένα στο ζήτημα των ανεμβολίαστων υγειονομικών υπαλλήλων συνιστούν, αν μη τι άλλο, ένα σαφές παράδοξο.

Από τηλεοράσεως (Mega), ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης δήλωσε χθες ότι από 1ης Ιανουαρίου 2023 επιστρέφουν στην εργασία τους οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, κατ’ εφαρμογή πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ, μολονότι ο ίδιος κρίνει ότι «... είναι μία επικίνδυνη απόφαση για τη δημόσια υγεία».

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο φίλτατος κ. Πλεύρης σχετικά με την απόφαση η οποία ανέτρεψε την πολιτική που ο ίδιος εφάρμοζε επί του ζητήματος: «Με βάση την απόφαση του ΣτΕ, που επανεξέτασε το μέτρο, έκρινε ότι η παράταση του μέτρου υπερβαίνει την αρχή της αναλογικότητας. Ήδη έχουμε λάβει την απόφαση για να δούμε πώς θα εφαρμοστεί. Θα εφαρμοστεί, παρόλο που θεωρώ ότι είναι μία επικίνδυνη απόφαση για τη δημόσια υγεία. Το μέτρο θα εφαρμοστεί αφού λάβουμε όλα τα μέτρα, ώστε να υπάρχει ένα αυστηρό πρωτόκολλο για την προστασία της δημόσιας υγείας».

Και τούτο μολονότι, πρόσφατα, σχολιάζοντας την συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ, είχε διαβεβαιώσει το πανελλήνιο «… ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία από την εφαρμογή της απόφασης», αυτής.

Όπως είχε τότε δηλώσει: «Η απόφαση για να τεθούν σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί έχει ως στόχο την προστασία της υγείας των πολιτών και κρίθηκε αρχικά από την Ολομέλεια του ΣτΕ ως μέτρο συνταγματικό. Με την από 2332/22 νεότερη απόφαση του Γ' τμήματος του ΣτΕ τίθενται θέματα συνταγματικότητας ως προς την παράταση του μέτρου. Αναμένουμε τη δημοσίευση της απόφασης για να εκτιμηθεί στο σύνολό της. Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία από την εφαρμογή της απόφασης».

Με άλλα λόγια, στις 24 του μηνός ο φίλτατος κ. Πλεύρης επισημαίνει την ύπαρξη κινδύνου για τη δημόσια υγεία από ενδεχόμενη επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στην εργασία τους, πράγμα που επιβεβαιώνει χθες, πέντε ημέρες μετά, αλλά παρά ταύτα, προαναγγέλλει την επιστροφή τους στο ΕΣΥ από 01/01/23.

Υπάρχει μία αίσθηση παραδόξου ή, εντέλει, αντίφασης σε όλα αυτά, ή απατώμαι; Κάτι που ενδεχομένως θα κριθεί και από τη λήψη των μέτρων που υπόσχεται ότι θα λάβει ο υπουργός Υγείας ώστε να προστατευθεί τελικώς η δημοσία υγεία, παρά την επιστροφή των υγειονομικών στην εργασία τους. Με ποιο τρόπο άραγε; Θα τους έχει στην απομόνωση;

Εντέλει, ας μην ξεχνάμε ότι η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ ελήφθη στη βάση της απουσίας επαναξιολόγησης της κατάστασης εκ μέρους των αρμόδιων αρχών του τομέως, «... βάσει επίκαιρων, (…) επιστημονικών και επιδημιολογικών στοιχείων», ούτως ώστε να κριθεί η ορθότητα ή μη του μέτρου.

Με άλλα λόγια, εάν επιθυμούσε όντως ο φίλτατος κ. Πλεύρης να διατηρήσει εκτός εργασίας τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, δεν θα μπορούσε να ζητήσει την εκπόνηση μίας νέας μελέτης με τα τελευταία στοιχεία, ώστε να τεκμηριώσει τα λεγόμενά του και την πολιτική που επιθυμεί να εφαρμόσει στο συγκεκριμένο ζήτημα;

Ήταν μήπως χρονικό το θέμα, δεδομένου ότι μεσολαβεί διάστημα μόνον ενός μηνός μέχρι την 01.01.2023 και εάν ναι, τότε γιατί αδράνησε προς αυτή την κατεύθυνση επί τόσους μήνες που εξετάζει την υπόθεση το ΣτΕ;

Πολλά παράδοξα, θα πείτε, ίσως. Υπό το φως των επικείμενων εκλογών, δε, ίσως δούμε ακόμη περισσότερα…

 

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v