Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αβάσταχτη ελαφρότητα του τρίτου κόμματος

«Συμπαθής» η απλή αναλογική, όμως για να λειτουργήσει χρειάζεται να υπάρξει διάθεση για διαβούλευση και συναινέσεις. Μας τα θύμισε όλα αυτά χθες το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Η αβάσταχτη ελαφρότητα του τρίτου κόμματος

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η απλή αναλογική θεωρείται - και είναι –  αντιπροσωπευτικότερο εκλογικό σύστημα εκείνου της ενισχυμένης αναλογικής, καθώς αποτυπώνει ακριβέστερα τη βούληση του εκλογικού σώματος στον αριθμό των εδρών που μοιράζονται τα κόμματα και ευνοεί – έναντι της ενισχυμένης αναλογικής – την είσοδο περισσοτέρων εξ’ αυτών, συμπεριλαμβανομένων των λεγομένων “μικρών”,  στο Κοινοβούλιο.

Αντίστοιχα, η ενισχυμένη αναλογική και οι διάφορες εκδοχές της, θεωρούνται – και είναι – πηγή ισχυρών ή εντέλει ισχυρότερων κυβερνήσεων και άρα σταθερότητας για έναν τόπο. Πράγμα, συχνά, πολύτιμο.

Τα επιχειρήματα, δε, υπέρ και κατά του ενός ή του άλλου εκλογικού συστήματος, είναι πολλά. Όσο μακρά, ωστόσο, κι αν είναι διαχρονικά η συζήτηση σε σχέση με αυτά, ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος, του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, μας θύμισε χθες ορισμένους από τους λόγους για τους οποίους η απλή αναλογική οδηγεί ενίοτε σε περιόδους ακυβερνησίας. Κάτι ενδεχομένως σύνηθες ή ανώδυνο για κράτη με ισχυρούς θεσμούς και φιλήσυχους γείτονες, αλλά μάλλον επικίνδυνο για μία χώρα όπως η Ελλάδα.

Κατά τον κ. Κωνσταντινόπουλο, το κόμμα του οποίου υπολείπεται σταθερά στις δημοσκοπήσεις πρόθεσης ψήφου έναντι της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, το εκλογικό αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης των επικείμενων βουλευτικών εκλογών πρέπει να γίνει σεβαστό και ο τόπος να μην οδεύσει σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, όπως έχει ήδη εξαγγελθεί.

“Εμείς σεβόμαστε την ψήφο του κόσμου. Πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει περιθώριο να πάμε σε εκλογές δεύτερη Κυριακή. Κανείς δε θα πάρει την ευθύνη να οδηγεί τη χώρα συνέχεια σε εκλογές. Η πρότασή μας είναι, εκλογές με σεβασμό σε ό,τι βγάλει η κάλπη από την πρώτη Κυριακή”, δήλωσε χθες στον ρ/σ  Real Fm, ο κ. Κωνσταντινόπουλος.    

Πρόσθεσε, ωστόσο, δυο όρους σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε κάποιο σχήμα συγκυβέρνησης. Πρώτον, να εφαρμοστεί το πρόγραμμα του κόμματός του και δεύτερον, πρωθυπουργός του όποιου σχήματος προκριθεί, να μην είναι είτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είτε ο Αλέξης Τσίπρας.

“Εμείς θα θέσουμε τις προϋποθέσεις μας, οι οποίες όπως έχει πει ο Ν. Ανδρουλάκης θα είναι αφενός να εφαρμοστεί το σοσιαλδημοκρατικό μας πρόγραμμα το οποίο είναι προς όφελος των πολιτών και αφετέρου να μην πάμε σε συγκυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα. Εμείς λέμε για προγραμματική σύγκλιση η οποία θα είναι προς όφελος των πολιτών μόνο εάν υιοθετηθεί και εφαρμόζεται το πρόγραμμά μας. (...)”

Με άλλα λόγια, τι μας είπε ο φίλτατος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, επαναλαμβάνοντας όσα έχει ήδη πει ο επικεφαλής της παράταξής του;

Σε ελεύθερη “μετάφραση”: να σεβαστούμε το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης αλλά να μην υιοθετήσουμε το πρόγραμμα είτε του πρώτου, είτε του δεύτερου κόμματος, αλλά εκείνο του τρίτου. Αντίστοιχα, να μην τεθεί επικεφαλής της όποιας κυβέρνησης σχηματιστεί, όποιος κρατά τα ηνία του πρώτου κόμματος αλλά κάποιος άλλος, ο οποίος δεν θα είναι αρχηγός, είτε του πρώτου, είτε του δεύτερου κόμματος.

Όλα αυτά δε τα λέει το τρίτο κόμμα, βάσει των μέχρι τούδε δημοσκοπήσεων και ενώ ακόμη δεν γνωρίζουμε καν εάν θα κατέχει τη συγκεκριμένη θέση, βάσει του εκλογικού αποτελέσματος των επομένων εκλογών. Φανταστείτε, τι θα λέει, στη συνέχεια, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η ανάγκη σύμπραξης του συγκεκριμένου κόμματος με κάποιο ή κάποια από τα μεγαλύτερα!

Πόσο σαφέστερη θα μπορούσε να καταστεί, άραγε, η ανάγκη διεξαγωγής των εκλογών βάσει ενός συστήματος το οποίο θα προσφέρει στον τόπο αυτοδύναμες κυβερνήσεις; Για το ξεκαθάρισμα αυτό, τα εύσημα σαφώς αναλογούν στον κ. Κωνσταντινόπουλο και βεβαίως, τον επικεφαλής του κόμματός του!


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v