Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι υποκλοπές και η ώρα των απαντήσεων

Ουδείς πρέπει ή μπορεί να πιέσει τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, ακόμη και σε μία μείζονα υπόθεση όπως οι παρακολουθήσεις. Διαλεύκανση, όμως, πρέπει να υπάρξει. Διαφορετικά κινούμαστε σε μία θάλασσα δημοσιευμάτων και τοξικότητας.

Οι υποκλοπές και η ώρα των απαντήσεων

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Από τον Ιούλιο εφέτος, με την υπόθεση των “νομίμων επισυνδέσεων” που οδήγησαν στην παραίτηση Γρ. Δημητριάδη και ιδίως τον τελευταίο μήνα, με τα απανωτά δημοσιεύματα περί παρανόμων υποκλοπών μέσω του λογισμικού Predator, η χώρα βρίσκεται σε ένα “πέλαγος” παρακολουθήσεων και τοξικότητας.

Ένα πέλαγος καταγγελιών και αποκαλύψεων, κυρίως εκ μέρους τριών μέσων ενημέρωσης, που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ατεκμηρίωτα αλλά για τα οποία η αντιπολίτευση ζητά απαντήσεις. Πρόκειται για ζήτημα που προ μηνός άρχισε να εξετάζει και η δικαιοσύνη.

Εν μέσω, δε, όλων αυτών, εξελίσσεται σφοδρή η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με επίκεντρο τις παρακολουθήσεις, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί αυτήν την εβδομάδα, κατά πάσα βεβαιότητα την Πέμπτη 8 τρέχοντος, οπότε έχει προγραμματιστεί η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ στην Ολομέλεια της Βουλής. Στιγμή κατά την οποία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να απαντήσει σε όσα του προσάπτει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, με την σωρεία έγγραφων κοινοβουλευτικών ερωτήσεων που έχει καταθέσει για το θέμα τις τελευταίες εβδομάδες.

Είναι δε σαφώς η ώρα των απαντήσεων. Το επεσήμανε χθες Κυριακή και ο ίδιος ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, ο οποίος με παρέμβασή του στην ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, έκανε λόγο για καθυστερήσεις στην διαδικασία απονομής δικαιοσύνης. Τόνισε δε πως «είναι γεγονός ότι ορισμένα από τα μακροχρόνια προβλήματα έχουν πλέον δημιουργήσει ένα είδος επικίνδυνου εθισμού που αδρανοποιεί τα αντανακλαστικά της και δηλητηριάζει την κοινή γνώμη σε βάρος της».

Ειδικά για τις αιτιάσεις που έχουν καταγραφεί ως προς τις έρευνες για την υπόθεση των υποκλοπών, ο κ.Ντογιάκος φέρεται να δήλωσε με έμφαση ότι «οι έρευνες θα προχωρήσουν χθες, με τα δεδομένα και στοιχεία που υπάρχουν και οι εισαγγελικές αρχές θα κάνουν το καλύτερο δυνατό στο συντομότερο χρονικό διάστημα». Ως προς αυτό μάλιστα ο κ.Ντογιάκος είχε πρόσφατα χαρακτηρίσει ως «εντελώς άστοχες και άδικες» τις δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Τζαβάρα σε ραδιοφωνικό σταθμό για την υπόθεση, ότι «οι εισαγγελείς κάθονται και κλώθουν» και «καλό θα είναι να βγουν στη δράση».

Έτσι λοιπόν, ενώ το πανελλήνιο βρίσκεται σε ρόλο θεατή κατά τη διάρκεια του τελευταίου μηνός, με συγκεκριμένα έντυπα να φέρνουν στη δημοσιότητα “αποκαλύψεις” που συνδέουν το Μέγαρο Μαξίμου με παρακολουθήσεις εν ενεργεία υπουργών, πρώην πρωθυπουργών, δημοσιογράφων, ηθοποιών αλλά σειράς άλλων προσώπων, συμπεριλαμβανομένης εσχάτως και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, και την κυβέρνηση να παραπέμπτει στη Δικαιοσύνη, η υπόθεση εμφανίζεται να βαίνει σε κάποιου είδους ωρίμανση. Τόσο στη Βουλή, όσο και στη δικαιοσύνη.

Στην Βουλή θα δοθεί, επιτέλους, η δυνατότητα μίας πλήρους τοποθέτησης επί του ζητήματος, πιθανότατα από τα χείλη του ίδιου του πρωθυπουργού και σε ό,τι αφορά στη Δικαιοσύνη, ελπίζεται ότι οι προτροπές Ντογιάκου θα μετουσιωθούν στην ανάληψη της προσήκουσας κινητοποίησης για την ταχύτερη διεξαγωγή των σχετικών ερευνών.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση έχει φθάσει σαφώς η ώρα των απαντήσεων. Σε αυτήν την υπόθεση δεν είναι δυνατόν να λένε όλοι την αλήθεια. Είτε το Μαξίμου σχετιζόταν με τις παρακολουθήσεις, είτε δεν σχετιζόταν. Αμφότερα τα ενδεχόμενα δεν είναι δυνατόν να συνέτρεχαν. Εάν σχετιζόταν, εικάζουμε, η υπόθεση θα λάβει την αρμόζουσα οδό. Εάν δεν σχετιζόταν όμως, τι θα γίνει με όσους ερίζουν, επί εβδομάδες τώρα, περί του αντιθέτου;


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v