Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Ανδρουλάκης, η τρίτη εντολή και τα μυστήρια

Για να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης κατά τις επερχόμενες εκλογές ο κ. Ν. Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, θα πρέπει να την έχουν παραδώσει όσοι… προηγούνται του ιδίου. Εάν όμως είναι έτσι, γιατί ευελπιστεί ότι μπορεί να κάνει κυβέρνηση; Τι δεν μας λέει; 

Ο Ανδρουλάκης, η τρίτη εντολή και τα μυστήρια

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η απλή αναλογική, ως γνωστόν, ενισχύει τα μικρότερης εκλογικής ισχύος κόμματα, καθώς αντικατοπτρίζει ακριβέστερα τις δυνάμεις τους στη Βουλή, από ό,τι η ενισχυμένη αναλογική, η οποία ευνοεί, κατά κανόνα, το πρώτο κόμμα.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, είναι απολύτως λογικό να ζητά «ισχυρή εντολή» από την  πρώτη Κυριακή των επερχόμενων εθνικών εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής,  ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκης, όπως είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του χθες, στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

Αυτό που δεν είναι λογικό, υπό το φως των ποσοστών που δίνουν στο ΠΑΣΟΚ οι δημοσκοπήσεις, κατατάσσοντάς το σταθερά στην τρίτη θέση, είναι να διεκδικεί ο κ. Ανδρουλάκης τον σχηματισμό κυβέρνησης με επικεφαλής το ΠΑΣΟΚ, όταν απορρίπτει το ενδεχόμενο συνεργασίας του είτε με τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη είτε με τον κ. Α. Τσίπρα, οι οποίοι, καλώς ή κακώς, ηγούνται δύο πολιτικών κομμάτων ισχυρότερων εκείνου του οποίου ηγείται ο ίδιος. 

«... Εγώ, λοιπόν, ζητώ ισχυρή εντολή από την πρώτη Κυριακή, για να πάμε μπροστά με μία ισχυρή κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό κορμό και πρωταγωνιστή τη δημοκρατική παράταξη», δηλώνει ο κ. Ανδρουλάκης (υπονοώντας ότι κοιτά αριστερότερα του κέντρου) και προεξοφλεί ότι αμφότεροι οι επικεφαλής ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα παραδώσουν την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Για τον πρόεδρο της ΝΔ και νυν πρωθυπουργό, λέγει: «Ο κ. Μητσοτάκης περιφρονεί το Σύνταγμα. Δεν τον ενδιαφέρει η απλή αναλογική για να αξιοποιήσει τις πιθανότητες να έχουμε σταθερότητα από την πρώτη Κυριακή και λέει "θα πάρω την εντολή και θα την παραδώσω"».

Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και νυν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλώνει: «Ο κ. Τσίπρας, που ο ίδιος έφερε την απλή αναλογική, δηλώνει ότι "δεν είναι ηθικό να κάνουμε κυβέρνηση των ηττημένων". Δεν μπαίνει ούτε αυτός σε συζήτηση και θα παραδώσει την εντολή του».

Για να καταλήξει, δε, στη δέσμευση ότι ο ίδιος δεν θα παραδώσει την εντολή του και θα την τιμήσει: «Θέλω ένα μεγάλο ποσοστό, ώστε το ποσοστό αυτό να είναι κυβερνητική δύναμη με προτεραιότητες το πρόγραμμά μας...».

Αυτό το οποίο δεν μας λέγει, ωστόσο, ο φίλτατος κ. Ανδρουλάκης είναι με ποιον θα σχηματίσει αυτή την «ισχυρή κυβέρνηση», υπό το φως της απροθυμίας των δύο, κατά τεκμήριο, ισχυρότερων κομμάτων, να προχωρήσουν σε κυβέρνηση συνεργασίας, όπως ο ίδιος υποστηρίζει.

Με άλλα λόγια, όταν δηλώνεις ότι θα λάβεις εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και είσαι επικεφαλής του τρίτου κόμματος, είναι σαφές ότι υπονοείς πως όσοι την έλαβαν πριν από εσένα, είτε θα την επιστρέψουν άπρακτοι είτε δεν θα θελήσουν να την αξιοποιήσουν.

Εάν όμως είναι όντως έτσι τα πράγματα, δεν συνιστούν μυστήριο οι λόγοι για τους οποίους εσύ πιστεύεις ότι θα τα καταφέρεις στον σχηματισμό κυβέρνησης, όταν οι δύο… προηγούμενοι δεν τα κατάφεραν ή δεν ήθελαν να τα καταφέρουν; Εκτός κι αν πιστεύεις ότι οι δημοσκοπήσεις δεν λένε όλη την αλήθεια και ότι το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ διαθέτει σαφώς υψηλότερα ποσοστά εκείνων που η συντριπτική πλειονότητα των μετρήσεων της κοινής γνώμης τού δίνει.

Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο ο κ. Ανδρουλάκης να υπαινίσσεται αλλαγές ή εντέλει παραγκωνισμό ηγεσίας σε αμφότερα τα μεγαλύτερα κόμματα, ώστε να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά τότε η συζήτηση όντως εισέρχεται σε μυστηριώδη εδάφη…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v