Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δασικοί χάρτες: Τι δεν μας είπε ο Κώστας Σκρέκας

Υπάρχουν ψέμματα, μεγάλα ψέμματα και στατιστικές, είχε πει κάποτε μία ψυχή. Για κάποιον περίεργο λόγο, αυτή η φράση έγινε εκ νέου επίκαιρη χθες, επ’ αφορμή των ανακοινώσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τους δασικούς χάρτες.

Δασικοί χάρτες: Τι δεν μας είπε ο Κώστας Σκρέκας

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Μετά μεγάλης χαράς και αγαλλίασης το πανελλήνιο πληροφορήθηκε χθες, διαμέσου ανακοινώσεως του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ότι το διαβόητο ζήτημα των δασικών χαρτών, το οποίο παρέμενε εκκρεμές επί σειρά ετών, ακόμη και ως υποχρέωση έναντι της πάλαι ποτέ τρόικας, οδεύει σε ολοκλήρωση.

Για την ακρίβεια, σε ανακοίνωση Τύπου που εκδόθηκε χθες υπό τον τίτλο: Κώστας Σκρέκας: “Για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά αξιόπιστους Δασικούς Χάρτες”, μεταξύ άλλων, γίνεται γνωστό ότι “… το έργο των δασικών χαρτών ολοκληρώνεται με τη φάση της αρχικής κύρωσης, που αφορά στο 95% της υπό ανάρτηση έκτασης και στο 90% της Επικράτειας”.

Σε πίνακα, δε, που συνοδεύει αυτήν την πληροφόρηση, καταδεικνύεται το έργο της παρούσας κυβέρνησης επί του συγκεκριμένου ζητήματος, καθώς πληροφορούμεθα ότι το 2020 είχε αναρτηθεί μόλις το 51% των δασικών χαρτών, ενώ πλέον, το 2022, το σχετικό ποσοστό έχει ανέλθει στο 95%.

Σημειώνεται μάλιστα, μεταξύ πολλών άλλων, ότι “… μέσω της διαφανούς διαδικασίας δημοσιοποίησης των δεδομένων και κυρωμένων δασικών χαρτών, καλλιεργείται κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ της διοίκησης και του πολίτη και διασφαλίζεται η εγκυρότητα των συναλλαγών και η υλοποίηση επενδύσεων”.

Δίχως να υποτιμάται, ούτε προς στιγμήν, αυτό το έργο της Πολιτείας, ορισμένα τινά πρέπει να λεχθούν.

Πρώτον,  ότι πρόκειται για “αρχική” – όπως την ονομάζει το υπουργείο – ή εντέλει, για προσωρινή κύρωση των δασικών χαρτών και όχι για ολοκληρωμένους ή τελικούς δασικούς χάρτες οι οποίοι θα προσέφεραν ασφάλεια δικαίου και δεν θα επιδέχονταν αμφισβητήσεων. Αυτό εξάλλου είναι και ο στόχος της όλης προσπάθειας.

Δεύτερον, ότι έχουμε “τρύπα” 2,5 εκατομμυρίων στρεμμάτων σε αυτούς τους δασικούς χάρτες η οποία αφορά σε 335.000 αντιρρήσεις, που έχουν υποβληθεί, αλλά παραμένουν στην πλειονότητά τους εκκρεμείς καθώς δεν έχουν εξεταστεί και σε κάθε περίπτωση έως τώρα δεν έχουν συμπεριληφθεί στους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν.

Τρίτον, ότι παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα των δασωμένων αγρών (με προεκτάσεις για τους αγρότες, καθώς όσο εκκρεμεί αποκλείονται  από τις επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ), το οποίο έχει αναγγελθεί ότι θα επιλυθεί, αλλά φευ παραμένει ανεπίλυτο.

Τέταρτον, ότι οι επιτροπές εξέτασης των παραπάνω αντιρρήσεων υπολειτουργούν ενώ οι δασικές υπηρεσίες δηλώνουν αδυναμία να διεκπεραιώσουν αυτόν τον υψηλό όγκο εργασιών καθώς πάσχουν από πλευράς στελέχωσης. Το ιδιαίτερα χαμηλό ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα να αναλάβει μέρος αυτών των εργασιών, αποδίδεται στην εκτίμηση ότι το αντίτιμο που προσφέρει η Πολιτεία είναι ιδιαίτερα χαμηλό. 

Πέμπτον, υπάρχει πάντα το ζήτημα των δασικών αυθαιρέτων σε οικιστικές πυκνώσεις, που αφορά σε 600.000 στρέμματα. Το ΥΠΕΝ ψήφισε ρύθμιση το 2020 και ενεργοποίησε την πλατφόρμα του Κτηματολογίου τον Οκτώβριο του 2022 καλώντας τους ιδιοκτήτες δασικών αυθαιρέτων να υποβάλλουν δήλωση με παράβολο των 250 ευρώ για να έχουν αναστολή αποφάσεων κατεδάφισης και προστίμων. Παρά αυτές τις ευνοϊκές προβλέψεις, ωστόσο, στους δύο μήνες λειτουργίας της πλατφόρμας είναι εξαιρετικά χαμηλή η συμμετοχή των ιδιοκτητών. Από τις 5 Οκτωβρίου 2022 που άνοιξε η πλατφόρμα του Κτηματολογίου για τα δασικά αυθαίρετα έχει υποβληθεί μόλις τριψήφιος αριθμός δηλώσεων ενώ οι υπολογισμοί του ΥΠΕΝ αφορούσαν περί το 1 εκατομμύριο δηλώσεων δασικών αυθαιρέτων.

Πέραν δε όλων αυτών, που καταδεικνύουν ότι κάθε άλλο παρά ολοκληρωμένο είναι το ζήτημα των δασικών χαρτών, πρέπει να συνυπολογιστεί ένα και μόνον πράγμα. Ότι το 90% της Επικράτειας,  το οποίο επικαλείται το ΥΠΕΝ δεν συμπεριλαμβάνει την κυριότερη, από πλευράς οικονομικής δραστηριότητας, περιοχή της χώρας. Την Αττική. Όπως επίσης δεν συμπεριλαμβάνει την Κορινθία, την Πρέβεζα κ.α.

Με άλλα λόγια, το ΥΠΕΝ επαίρεται ότι έχει προχωρήσει σε μία σημαντική εργασία, η οποία είναι απαραίτητη για την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης στις συναλλαγές και τις επενδύσεις. Εξαιρεί ωστόσο, από αυτήν την διαδικασία την πλέον σημαντική, από οικονομικής πλευράς, περιοχή της χώρας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, επί συνόλου 22.607 νέων επιχειρήσεων που ενεγράφησαν κατά το Γ’ τρίμηνο του 2022, οι 9.398 εξ αυτών ή σχεδόν το ήμισυ, είχαν ως έδρα την Αττική. Εκεί όπου ακόμη δεν υφίστανται οριστικοί ή τελικοί δασικοί χάρτες και όπου έχει κατατεθεί η συντριπτική πλειονότητα των αντιρρήσεων έναντι των αρχικών δασικών χαρτών.

Αυτά, για την ιστορία του πράγματος.  


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v