Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολα «λύνονται»… προ των εκλογών!

«Έβρεξε λεφτά» χθες για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας. Λεφτά, απαλλαγές οικονομικών υποχρεώσεων και μία σειρά από άλλα... δώρα. Θα συνέβαιναν όμως όλα αυτά εάν δεν διανύαμε προεκλογική περίοδο;

Ολα «λύνονται»… προ των εκλογών!

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Εάν μέτρο αποτελεσματικότητας είναι η ταχύτητα με την οποία αντιμετωπίζονται τα κάθε λογής προβλήματα ή ζητήματα, το τρέχον -ημι-προεκλογικό- διάστημα, τότε στην Ελλάδα δεν θα έπρεπε να έχουμε βουλευτικές εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια αλλά συχνότερα. Ενδεχομένως και… τέσσερις φορές τον χρόνο.

Μετά την αντιμετώπιση του ζητήματος απονομής των εκκρεμών κύριων συντάξεων, μπήκαμε στην τελική ευθεία και για τις επικουρικές και μάλιστα για κάθε μήνα αναμονής οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν από 100 ευρώ.

Ακόμη, αφού «λύθηκε» από 01.01.23 -όπως προβλεπόταν- το ζήτημα με τον επανυπολογισμό των συντάξεων και τη χορήγηση αυξήσεων, χθες ανακοινώθηκε και η χορήγηση εφάπαξ επιδόματος για τους συνταξιούχους που στερήθηκαν αυτή την αύξηση εξαιτίας της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς».

Την ίδια ημέρα, δε, ανακοινώθηκε μπαράζ άλλων παρεμβάσεων, όπως η παράταση για 6 μήνες των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, η συνέχιση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, η καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων, η διεύρυνση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και, βεβαίως, η δυνατότητα αναβίωσης των ρυθμίσεων 72 και 120 δόσεων, αλλά και η δημιουργία νέου πλαισίου ρύθμισης οφειλών για όσους είναι συνεπείς προς στην εφορία με υπάρχουσες οφειλές, αλλά δημιούργησαν… νέες.

Συνάμα υπήρξαν και παρεμβάσεις στο πεδίο του εξωδικαστικού οι οποίες συζητούνταν επί μήνες, ώστε να επιταχυνθεί ο ρυθμός αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων ενώ -και εδώ είναι το μάλλον θεαματικό- δόθηκε η δυνατότητα, με νομοσχέδιο που ήδη κατατέθηκε στη Βουλή, της εξασφάλισης τίτλων ιδιοκτησίας για… καταπατημένες εκτάσεις, στο 20% της αντικειμενικής τους αξίας και με δυνατότητα αποπληρωμής σε 60 δόσεις.

Το κερασάκι στην τούρτα είναι όμως η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του 2023 όσων κατέχουν ακίνητο σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, από το 2018 και μετά…

Τούτων όλων δοθέντων και μετά από συνάντηση άνω των 2,5 ωρών του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους του καλλιτεχνικού κόσμου, επίσης χθες, έγινε γνωστό ότι την Παρασκευή θα κατατεθεί πρόταση με την οποία θα αντιμετωπίζονται χρονίζοντα προβλήματα και ότι θα λύνεται τόσο το μισθολογικό ζήτημα όσο και αυτό που αφορά στα πτυχία που λαμβάνουν οι απόφοιτοι δραματικών και συναφών σχολών.

Είναι αμφίβολο εάν ποτέ στην πρόσφατη ιστορία του τόπου μπόρεσαν να λυθούν -ή σχεδόν να λυθούν- τόσα προβλήματα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Θα ήταν όμως έτσι τα πράγματα, εάν ο τόπος δεν όδευε πάση δυνάμει προς τις εκλογές;

Θα υπήρχε περίπτωση να εξαιρεθούν τόσο μαζικά από τον ΕΝΦΙΑ ακίνητα που εμπλέκονταν σε φυσικές καταστροφές από το... 2018; Γιατί δεν έγινε κάτι αντίστοιχο, άραγε, στα χρόνια που μεσολάβησαν;

Δίχως αμφιβολία, φίλτατοι, αποτελεί απολύτως θεάρεστη εξέλιξη η ταχεία επίλυση προβλημάτων, είτε πρόσφατων είτε παλιότερων, ή εντέλει η μαζική επίλυσή τους, όμως ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Είναι βέβαιον ότι αυτή η μαζικότητα ή η ταχύτητα δεν θα υπήρχαν, εάν δεν διανύαμε προεκλογική περίοδο!

Όπως είναι επίσης βέβαιον ότι το μήνυμα πίσω από την απλόχερη χορήγηση κάθε είδους επιδομάτων ή βοηθημάτων τύπου “pass”, από την πληθώρα που βρίσκονται ήδη στη διάθεση των πολιτών και αναμένεται σύντομα να διευρυνθούν με τις κάρτες αγορών (market pass), είναι «ψηφίστε μας και θα το ξανακάνουμε»!

Αυτή, όμως, είναι και η έννοια του πελατειακού κράτους. Μίας κατάστασης πραγμάτων που βοήθησε να χρεοκοπήσει η χώρα ήδη μία φορά κατά το πρόσφατο παρελθόν…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v