Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δικαιοσύνη: Η έκκληση και οι ευθύνες για τα Τέμπη

Όσο άχαρος ή αχρείαστος κι αν είναι, υπό τις παρούσες τραγικές περιστάσεις, ο καβγάς έχει πλέον στηθεί. Οι δικαστικοί τα έβαλαν με τους πολιτικούς και το διακύβευμα αφορά στη λειτουργία του πολιτεύματος.

Δικαιοσύνη: Η έκκληση και οι ευθύνες για τα Τέμπη

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Δίχως περιστροφές άνοιξαν χθες τα χαρτιά τους και περιέγραψαν την… κόντρα. Μία άχαρη και αχρείαστη κόντρα μεταξύ θεσμών, η οποία εξελίσσεται υπό το βάρος και την οδύνη που προκαλεί το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών.

Όταν, δε, οι δικαστές και οι εισαγγελείς αυτού του τόπου δηλώνουν δημοσίως, με ανακοίνωση του συλλογικού τους φορέα, ότι παρακολουθούν με «ανησυχία την πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας αυτής από εκπροσώπους του πολιτικού συστήματος και την προσπάθειά τους να καταστήσουν μέρος του προβλήματος και την Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη», τότε είναι σαφές όχι μόνον ότι αυτή η κόντρα είναι θεσμικού χαρακτήρα αλλά και ότι ακουμπά τα θεμέλια του πολιτεύματος, καθώς αφορά ευθέως στη διάκριση μεταξύ των εξουσιών ή μάλλον… στην απουσία της.

Με άλλα λόγια, ποιο ήταν το νόημα της χθεσινής παρέμβασης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αν όχι να κρούσει τον κώδωνα ως προς τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης στην υπόθεση των Τεμπών, αλλά και για την ποιότητα της δημοκρατίας σε αυτόν τον τόπο;

Σε ό,τι αφορά στο πολιτικό προσωπικό αυτής της χώρας, η χθεσινή παρέμβαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων συνιστά ένα ξεκάθαρο ράπισμα. Πέραν των διαχρονικών ευθυνών που ευρέως αποδίδονται σε όσους κυβέρνησαν αυτή τη χώρα για τις -μηδέποτε θεραπευθείσες- παθογένειες των σιδηροδρόμων, καταγγέλλεται πλέον και η πολιτική εκμετάλλευση της συγκεκριμένης τραγωδίας από τα ίδια πρόσωπα.

Προχωρούν, μάλιστα, οι δικαστές και εισαγγελείς σε αυτή την ανοικτή καταγγελία, παρέχοντας διαβεβαιώσεις ότι θα πράξουν το καθήκον τους με ευσυνειδησία, στο πλαίσιο της ανεξάρτητης λειτουργίας τους, για την απονομή δικαιοσύνης στην υπόθεση, διατυπώνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, την υπόνοια ύπαρξης παρεμβάσεων προς την αντίθετη κατεύθυνση. Διαφορετικά, σε τι θα χρησίμευαν άραγε αυτές οι διαβεβαιώσεις;

Όλα αυτά σημειώνονται υπό το φως και της πολιτικής αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει ως προς τον ρόλο της ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων, τη σύσταση της οποίας ανακοίνωσε η κυβέρνηση, εισπράττοντας τα πυρά της αντιπολίτευσης. Μία αντιπαράθεση η οποία οδήγησε σε διευκρινίσεις εκ μέρους της κυβέρνησης, ότι στόχος της συγκεκριμένης επιτροπής δεν είναι η απονομή δικαιοσύνης αλλά η θεραπεία των συστημικών προβλημάτων των σιδηροδρόμων.

Παρά ταύτα και βεβαίως παρά τις ελπίδες για ταχεία διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας των Τεμπών και την απονομή δικαιοσύνης, πρέπει να σημειωθεί -για ακόμη μία φορά- ότι η ελληνική δικαιοσύνη πάσχει και η ίδια από την ασθένεια των καθυστερήσεων και ότι, βεβαίως, θα κριθεί και η ίδια, όπως όλοι μας άλλωστε, εκ του αποτελέσματος.

Όταν η υπόθεση των υποκλοπών εξελίσσεται εδώ και μήνες, δίχως όμως να έχει οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα, τότε πόσο ταχεία μπορεί να ελπίζεται ότι θα είναι η αντίστοιχη διαδικασία διερεύνησης για την  τραγωδία των Τεμπών;

Έτσι, λοιπόν, φίλτατοι, οφείλουμε άπαντες να μην τρέφουμε αυταπάτες. Η συγκεκριμένη υπόθεση και η εξέλιξή της δεν μπορεί παρά να είναι κομβικής σημασίας για την ίδια τη λειτουργία του πολιτεύματος σε αυτήν τη χώρα. Μία υπόθεση που θα καταδείξει εάν οι θεσμοί στην Ελλάδα μπορούν να λειτουργήσουν όντως ανεξάρτητα, αλλά και αποτελεσματικά.

Με άλλα λόγια, εάν έχουμε πράγματι ένα σύγχρονο κράτος ή απλά… κάτι λιγότερο.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v