Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Μύκονος, ο νόμος και τα πυροτεχνήματα

Η κυβέρνηση τώρα πληροφορήθηκε ότι κάποιοι θεωρούν εαυτούς υπεράνω του νόμου στη Μύκονο; Όσα γίνονται επί σειρά ετών στο «νησί των ανέμων» πέρασαν απαρατήρητα; Βέβαια, εκλογές έρχονται…

Η Μύκονος, ο νόμος και τα πυροτεχνήματα

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η «απόβαση» αστυνομικών και πολεοδομικών κλιμακίων στη Μύκονο, με στόχο την επιβολή του νόμου, που αποφάσισε χθες η κυβέρνηση σε έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, αποτελεί σαφώς θεάρεστη πράξη.

Οι βιαιότητες που ασκήθηκαν πρόσφατα κατά αρχαιολόγου ο οποίος υπηρετεί στο «νησί των ανέμων» και οι απειλές που δέχθηκε συνάδελφός του, συνδέθηκαν άμεσα με πολεοδομικές υποθέσεις που αυτοί χειρίζονται στη Μύκονο και με το κλίμα ανομίας που συχνά παρατηρείται εκεί.

Είναι, ωστόσο, απαραίτητο να κινητοποιείται η μισή κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός για την επιβολή του νόμου; «Δεν νοείται να υπάρχει ένα νησί στο οποίο κάποιοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω του νόμου», δήλωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της σύσκεψης και προφανώς ουδείς εχέφρων και νομοταγής πολίτης θα διαφωνήσει μαζί του. Ακριβώς υπό το φως αυτής της δήλωσης, όμως, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα σε σχέση με την ανάγκη μίας τόσο ευρείας κυβερνητικής κινητοποίησης, για ένα περιστατικό του συγκεκριμένου βεληνεκούς.

Ευλόγως, δε, δημιουργούνται συνειρμοί τόσο για την αποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής, η οποία εμφανίζεται να παίρνει εμπρός μόνον κατόπιν «άνωθεν εντολών», όσο και για την επικοινωνιακή πτυχή της συγκεκριμένης υπόθεσης, δεδομένου ότι διανύουμε ήδη μία άτυπη προεκλογική περίοδο.

Όσο απαραίτητη κι αν είναι η κινητοποίηση του Μαξίμου για την αντιμετώπιση ακόμη και των κυκλωμάτων που λυμαίνονται  το συγκεκριμένο νησί, άλλο τόσο μπορεί να αναγνωριστεί ως προσχηματική η σπουδή που επιδεικνύεται τώρα για την επιβολή του νόμου, υπό το φως της έκτασης που έχει λάβει η διαφθορά και η καταπάτηση κάθε έννοιας έννομης τάξης στο θρυλικό νησί επί τόσα χρόνια.

Τώρα αφυπνίστηκαν οι φίλτατοι της κυβέρνησης ως προς την ανομία, τις πολεοδομικές παραβιάσεις και τα κάθε λογής κυκλώματα που επί σειρά ετών έχουν γίνει κράτος εν κράτει, ιδίως στη Μύκονο αλλά βεβαίως και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς;

Η δε αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών σε εκτός σχεδίου περιοχές, που προανήγγειλε ο φίλτατος κ. Κ. Σκρέκας, χάνει, κατά τρόπο θεαματικό, τον στόχο, καθώς θα ήταν απολύτως χρήσιμη η διερεύνηση της νομιμότητας ήδη υφιστάμενων κτιρίων που χρησιμοποιούνται για εμπορικούς και τουριστικούς σκοπούς. Τα περί υπερβάσεων αδειών, καταπατήσεων αιγιαλού και άλλων παρανομιών, που έχουν καταγγελθεί κατά το παρελθόν, δεν είναι άξια ελέγχου;

Ας μην το κουράζουμε, φίλτατοι.

Η τουριστική άνθηση που βιώνει αυτό το υπέροχο νησί ήδη από τη δεκαετία του '60 και η έκρηξη επιχειρηματικής δραστηριότητας των τελευταίων ετών αποτέλεσαν πόλο έλξης και για ανθρώπους που όντως νομίζουν ότι βρίσκονται υπεράνω του νόμου, όπως λέγει ο πρωθυπουργός. Όμως όλα αυτά δεν συνέβησαν εν μία νυκτί. Αποτελούν φαινόμενα άριστα καταγεγραμμένα στη διάρκεια των ετών, τα οποία οδήγησαν, αφενός, όσους κινούνται στις σκιές σε μία ιδιότυπη ασυλία, αφετέρου, την κοινή γνώμη στην εκτίμηση ότι υπάρχουν παιδιά και ενός… ανώτερου θεού.

Εάν, τώρα, οι αποφάσεις που ελήφθησαν χθες στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό μπορούν να οδηγήσουν στην ανατροπή αυτής της εικόνας και στην επιβολή του νόμου, όχι μόνον έως το τέλος του έτους αλλά διαχρονικά, μέλλει να αποδειχθεί.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, αποτελεί ευχής έργον η διενέργεια των εκλογών, καθώς τουλάχιστον ανά τετραετία… κάτι πάει να γίνει. Είτε πεζοδρόμιο είναι αυτό, είτε πυροτέχνημα, είτε οτιδήποτε άλλο!


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v