Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι μετασεισμοί του πολιτικού σκηνικού

Μετά το χθεσινό εκλογικό «τσουνάμι», ο πολιτικός κόσμος της χώρας και δη η αντιπολίτευση κλυδωνίζεται. Κυριότερα, δε, κλείνει ένας κύκλος που είχε ανοίξει το 2012, με την τότε επικράτηση δυνάμεων από τα άκρα του πολιτικού φάσματος.

Οι μετασεισμοί του πολιτικού σκηνικού

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η σαρωτική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση, το εύρος της οποίας ουδείς είχε προβλέψει -των δημοσκόπων συμπεριλαμβανομένων και κατά πάσα βεβαιότητα και του ιδίου- επενεργεί στο πολιτικό σκηνικό ως αντίβαρο στις τεκτονικές αλλαγές του 2012.

Εδραιώνει ως πρώτη πολιτική δύναμη του τόπου το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, με ποσοστό όχι μόνον αυξημένο έναντι εκείνου της εκλογικής αναμέτρησης του 2019 (39,85%), γεγονός που εξαλείφει την παράμετρο της λεγόμενης «κυβερνητικής φθοράς», αλλά και με αριθμό εδρών (145) που σχεδόν προσέφεραν αυτοδυναμία σε συνθήκες απλής αναλογικής, κατορθώνοντας έτσι… το ακατόρθωτο.

Αντικατοπτρίζει δε η συγκεκριμένη νίκη του κυβερνώντος κόμματος την εδραία πεποίθηση του εκλογικού σώματος για την ανάγκη ύπαρξης πολιτικής σταθερότητας ως απαραίτητης προϋπόθεσης εξασφάλισης προόδου, οικονομικής και ευρύτερης.

Οδηγεί δε αυτή η διαπίστωση, όπως τεκμαίρεται από τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ και πρωθυπουργού, πρώτον, σε μία νέα εκλογική αναμέτρηση, κατά την οποία, εάν διατηρηθεί έστω και ένα σημαντικό μέρος από το χθεσινό προβάδισμα, η ΝΔ εξασφαλίζει βέβαιη αυτοδυναμία και δεύτερον, στη συνέχιση και επιτάχυνση του παρόντος κυβερνητικού έργου.

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, με διαφορά της τάξης των 20 μονάδων από τη ΝΔ, υπέστη μία ήττα την οποία είναι άγνωστο πώς θα μπορέσει να διαχειριστεί. Ο πρόεδρός του, Αλέξης Τσίπρας, όπως προκύπτει από τις χθεσινοβραδινές του δηλώσεις, παραμένει στα ηνία, με στόχο την επόμενη εκλογική αναμέτρηση ενώ άμεσα δρομολογείται συνεδρίαση των συλλογικών οργάνων του κόμματος για την προώθηση των αλλαγών που απαιτούνται στον απόηχο του χθεσινού αρνητικού αποτελέσματος.

Δύο φράσεις ωστόσο από την τοποθέτηση Τσίπρα εμφανίζονται να περικλείουν το βασικό του μήνυμα. Πρώτον, η επισήμανση ότι «ο εκλογικός κύκλος δεν έχει ακόμη τελειώσει» και δεύτερον, η επισήμανσή του για την «επόμενη κρίσιμη και τελική εκλογική μάχη». Δύο φράσεις που ερμηνεύτηκαν χθες βράδυ κατά τρόπο διττό σε ό,τι αφορά στην παραμονή του ιδίου στη θέση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μία αλλαγή ηγεσίας εκτιμάται ότι θα επιδρούσε αρνητικά στο αποτέλεσμα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, αλλά που δεν πρέπει να αποκλειστεί στη συνέχεια.

Αντίθετα, το χθεσινό αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το οποίο ήταν υπέρτερο εκείνου που σημείωσε το συγκεκριμένο κόμμα στις εκλογές του 2019 (8,1%), εδραιώνει τον κ. Ν. Ανδρουλάκη στη θέση του προέδρου και συνιστά πρόσκληση για την «επιστροφή» του κόμματος σε υψηλότερη βαθμίδα στην κλίμακα πολιτικής ισχύος. Με άλλα λόγια, αντικατοπτρίζει την αντίθετη πορεία από εκείνην που ακολουθούσε το ΠΑΣΟΚ την περίοδο της κρίσης.

Τέλος, το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα, με την εξασφάλιση πεντακομματικής Βουλής και τον αποκλεισμό από αυτήν κομμάτων στα άκρα του πολιτικού φάσματος, ένθεν και ένθεν, κατατείνει επίσης στο συμπέρασμα ότι το 2023 έκλεισε και επισήμως ο κύκλος που άρχισε να εκδηλώνεται το 2012, με την τότε ανέλιξη των λεγόμενων αντισυστημικών κομμάτων.

Μολονότι η παρουσία τους στις παρυφές του πολιτικού συστήματος είναι αισθητή, είναι σαφές ότι βρίσκονται σε αποδρομή, γεγονός που πιθανώς θα τονίσει περαιτέρω η επόμενη εκλογική αναμέτρηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, οδηγώντας έτσι σε περαιτέρω συρρίκνωσή τους.

Κοντολογίς, το εκλογικό σώμα ζήτησε χθες σταθερές κυβερνήσεις και σίγουρες πολιτικές κατευθύνσεις. Ο δρόμος δε προς αυτές, κατά τα φαινόμενα, διέρχεται νέων εκλογών…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v