Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ΕΣΥ, η συναίνεση και η χαμένη ευκαιρία

Διαλέγουν τον τομέα της Υγείας ως πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης; Ποιου τη νοημοσύνη υποτιμούν; Αμφότεροι δεν βρέθηκαν στην εξουσία επί μακρόν; Τι άφησαν πίσω τους;

Το ΕΣΥ, η συναίνεση και η χαμένη ευκαιρία

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Τα προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας δεν είναι σημερινά. Είναι γνωστά και άριστα καταγεγραμμένα εδώ και χρόνια. Ωστόσο, παραμένουν ακόμη ανεπίλυτα, συνεχίζοντας να ταλανίζουν τόσο τους πολίτες αυτής της χώρας όσο και εκείνους που την επισκέπτονται.

Την ευθύνη για αυτό, ευλόγως, φέρουν όσοι κράτησαν τα ηνία της εξουσίας τα τελευταία χρόνια.

Έτσι, λοιπόν, όταν οι κύριοι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, που σήμερα διεκδικούν εκ νέου αυτή την εξουσία, επιλέγουν νοσοκομεία του ΕΣΥ ως πεδία πολιτικής αντιπαράθεσης, ελάχιστη υπηρεσία προσφέρουν στον τόπο.

Πρώτον, διότι έτσι υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών και δεύτερον, διότι καθιστούν τον τομέα της υγείας αντικείμενο έριδος ενώ θα όφειλε να είναι πεδίο συναίνεσης και κοινής προσπάθειας, με στόχο τη ριζική βελτίωση των υπηρεσιών του προς τον ελληνικό λαό.

Αντίθετα και παρά την πανδημία η οποία ανέδειξε σε μέγιστο βαθμό τις παθογένειες του ΕΣΥ, ο τομέας της υγείας αποτελεί μόνιμο σημείο πολιτικής αντιπαράθεσης, η οποία έχει οδηγήσει γνωστές προσωπικότητες αμφότερων των παρατάξεων μέχρι και στις δικαστικές αίθουσες.   

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, όμως, φίλτατοι, δουλειά δεν γίνεται, που λέει και ο λαός μας. Με το να παραμένει ανεκμετάλλευτος ιατρικός εξοπλισμός που δόθηκε στο ΕΣΥ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δουλειά δεν γίνεται. Με το να παραμένουν κενές δεκάδες χιλιάδες θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ακόμη και στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, δουλειά δεν γίνεται. Με το να παραμένει ελλειμματική η λειτουργία του ΕΚΑΒ ή να παραμένουν στο έλεος της όποιας συγκυρίας ακόμη και τα μεγάλα νησιά της πατρίδας μας, δουλειά δεν γίνεται.

Αντίθετα, αναδεικνύεται η ανεπάρκεια του πολιτικού συστήματος και η αδυναμία του να βρει κοινό τόπο συνεννόησης σε έναν τομέα τόσο δραματικής σημασίας για τους πολίτες αυτής της χώρας.

Πρόκειται, δε, για μία ιλαροτραγωδία μεγίστου βαθμού. Την  ίδια ώρα που υποτίθεται ότι η «βαριά» βιομηχανία αυτού του τόπου είναι ο τουρισμός, οι κυριότεροι τουριστικοί προορισμοί και δη οι νησιωτικοί εμφανίζουν τρομακτικές ελλείψεις σε νοσοκομειακά οχήματα, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και συνολικά στην προσφορά υπηρεσιών υγείας.

Ωσάν να μην αρκούσε η υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης του νησιωτικού πληθυσμού εξαιτίας αυτής της κατάστασης, η χώρα μας παραμένει -δικαίως- αντικείμενο διεθνούς κριτικής και εξαιτίας της αδυναμίας της να περιθάλψει κατά τον προσήκοντα τρόπο και τα εκατομμύρια των επισκεπτών που υποδέχεται ετησίως.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, φίλτατοι, συμπαθείς οι χθεσινές επισκέψεις, του μεν Κυριάκου Μητσοτάκη στον Άγιο Σάββα και του δε Αλέξη Τσίπρα στο Λαϊκό Νοσοκομείο, όπως και οι εξαγγελίες στις οποίες προχώρησαν, όμως δύσκολα πείθουν.

Όσο εξακολουθούν, δε, να αντιμετωπίζουν τον τομέα της Υγείας ως πεδίο αντιπαράθεσης και όχι συναίνεσης, για την εκπόνηση ενός πραγματικά εθνικού σχεδίου με στόχο τη ριζική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τον ελληνικό λαό,  τόσο θα εξακολουθούν να μην πείθουν.

Ας σχηματίσουν μία διακομματική - επιστημονική επιτροπή για την αναβάθμιση του ΕΣΥ, ας κινητοποιηθούν για την αξιοποίηση εξοπλισμού που παραμένει ανεκμετάλλευτος, ας επιδείξουν, εντέλει, διάθεση και βούληση πραγματικής αντιμετώπισης των προβλημάτων των πολιτών αντί να ερίζουν με στόχο την απαξίωση των πολιτικών τους αντιπάλων.

Μήνυμα της τελευταίας κάλπης ήταν και αυτό, σε περίπτωση που δεν έχει γίνει ακόμη αντιληπτό.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v