Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το υπουργικό, οι «όρκοι» και η ουσία

Ωραία μας τα είπαν χθες στο υπουργικό συμβούλιο. Σημασία έχει, όμως, τι θα κάνουν. Οι εκκρεμότητες που κουβαλά, δε, η παρούσα κυβέρνηση, από την προηγούμενη, δεν αποτελούν τους καλύτερους οιωνούς.

Το υπουργικό, οι «όρκοι» και η ουσία

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η λαϊκή θυμοσοφία θέλει εκφράσεις όπως “ο λόγος σου με χόρτασε και το ψωμί σου φάτο”, να διατυπώνονται όταν η ρητορική θεωρείται ότι ικανοποίησε τις όποιες ανάγκες και άρα τα έργα περιττεύουν.

Αυτά σε επίπεδο λαϊκών ρήσεων, όμως. Διότι στην καθημερινότητα που μας περιβάλλει, την καθόλα στυγνή πραγματικότητα, όχι μόνον χρειάζονται απτά έργα και αποτελέσματα, αλλά από αυτά κρίνεται η επιτυχία του όλου εγχειρήματος.

Έτσι, λοιπόν, ακόμη κι αν θεωρήσουμε ως δεδομένο πως όσα ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την “παρθενική συνεδρίαση” της νέας του κυβέρνησης ήσαν ιδιαίτερα εύηχα, καθώς αφορούσαν την πρόοδο και την ευημερία αυτού του τόπου, από τα αποτελέσματα θα κριθεί η επιτυχία και αυτού του εγχειρήματος, όπως και κάθε άλλου.

Διότι, φίλτατοι, ας μην γελιόμαστε, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε χθες ακριβώς σε αυτό το γεγονός, τονίζοντας τις εκκρεμότητες  που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνησή του.

“Θέλω να θυμίσω ότι στην πρώτη μας θητεία έχουμε ψηφίσει παραπάνω από 400 νόμους, όμως οι στόχοι μας πρέπει να είναι πιο φιλόδοξοι, όχι ως προς τον αριθμό των νόμων που θα ψηφίζουμε αλλά κυρίως στην εφαρμογή όσων νόμων έχουμε ψηφίσει. Έχουμε ακόμα εκκρεμότητες από την πρώτη μας θητεία, σημαντικά νομοσχέδια τα οποία πρέπει να εφαρμοστούν στην πράξη με την έκδοση όλης της δευτερογενούς νομοθεσίας, αλλά και με την εφαρμογή στην πράξη σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Και γι’ αυτό -θα το ξαναπώ κυρίως για τα νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου- η αποστολή δεν τελειώνει στη νομοθέτηση. Αρχίζει στη νομοθέτηση. Ολοκληρώνεται μόνο με χειροπιαστό έργο. Υπουργός, άλλωστε, μην το ξεχνάμε, σημαίνει υπό έργον.”

Αποκτά ιδιαίτερη σημασία, δε, η επισήμανσή του περί της επικοινωνίας και του έργου του κάθε υπουργού. Μία επισήμανση, ευλόγως, με συγκεκριμένους αποδέκτες: “Λίγα λόγια, πολλή δουλειά (…….). Είμαστε συλλογικό όργανο, παίρνουμε αποφάσεις που δεσμεύουν συνολικά την κυβέρνηση και όλοι υπερασπιζόμαστε το έργο όλων. Αλλά, βέβαια, τονίζω ότι το έργο δεν πρέπει να θυσιάζεται στο βωμό της επικοινωνίας. Και ο νοών νοείτω.”

Έτσι, λοιπόν, όσο εύηχος ή “θεάρεστος” κι αν είναι ο στόχος των 120 μεταρρυθμίσεων, των 79 ορόσημων του Ταμείου Ανάκαμψης ή ακόμη και των 959 επιχειρησιακών δράσεων που προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός ως αντικείμενο της κυβέρνησής του, αυτή θα κριθεί στην πράξη και από όσα θα πράξει για την βελτίωση της καθημερινότητας του κάθε πολίτη αυτής της χώρας.

Με πρώτο και κύριο στόχο την αναχαίτιση της ακρίβειας -και να θυμίσουμε εδώ ότι η περίφημη δράση του “καλαθιού της νοικοκυράς” εκπνέει αύριο, 30 Ιουνίου – η νέα κυβέρνηση έχει μπροστά της ογκόλιθους έργου επί του οποίου θα κριθεί.

Από το στοίχημα που ανέλαβε προσωπικά ο πρωθυπουργός και εναπόθεσε στους ώμους του φίλτατου Μιχ. Χρυσοχοΐδη για την ανασύσταση του ΕΣΥ, έως την ομαλή απορρόφηση και κυριότερα αξιοποίηση του πακτωλού κοινοτικών κονδυλίων που θα έχει στη διάθεσή της η χώρα μας, συμπεριλαμβανομένων βεβαίως και όσων άλλων στόχων μεσολαβούν, η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, πρέπει να αποδείξει στην πράξη όσα λέει.

Παρά τους “όρκους” των υπουργών, παρά τα εύηχα που έπεσαν στο τραπέζι του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου και παρά τις όποιες δεσμεύσεις έχουν διατυπωθεί, οι πολίτες θα πειστούν μόνον με πράξεις. Οι εκκρεμότητες του παρελθόντος, δε, δεν συνιστούν τους καλύτερους... οιωνούς.

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v