Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πυρκαγιές: Τα νέα δεδομένα απαιτούν νέες «λύσεις»

Η νέα πραγματικότητα που μας περιβάλλει, υπό την ονομασία «κλιματική κρίση», απαιτεί νέους τρόπους αντιμετώπισής της. Καλεί για νέες και βιώσιμες λύσεις, σε ένα ολοένα εντεινόμενο πρόβλημα, το οποίο πλέον θα μας συνοδεύει.

Πυρκαγιές: Τα νέα δεδομένα απαιτούν νέες «λύσεις»

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ένα από τα διδάγματα των τελευταίων ετών, το οποίο αντλήσαμε κατά τρόπο δυστυχώς επώδυνο, είναι ότι εφεξής θα είμαστε διαρκώς σε κατάσταση κλιματικής κρίσης. Πρόκειται για μία κρίση η οποία, όπως στέκουν σήμερα τα πράγματα, δύσκολα αναστρέφεται και ευκολότερα επιδεινώνεται.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, ουδείς δικαιούται να δηλώνει άγνοια ως προς την κατεύθυνση στην οποία βαδίζουμε. Ούτε η κυβέρνηση ούτε οι πολίτες. Αντίθετα, άπαντες θα όφειλαν να βαδίζουν αυτή την οδό λαμβάνοντας τα μέτρα εκείνα, που μπορούν, κατά τρόπο βιώσιμο, να υψωθούν ως ασπίδα στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Στις πυρκαγιές, στις πλημμύρες, στα κάθε λογής ακραία καιρικά φαινόμενα με τα οποία στέκουμε ολοένα και συχνότερα αντιμέτωποι και συνιστούν απειλή για τη ζωή και την περιουσία.

Για παράδειγμα, εισερχόμενοι στην τρέχουσα θερινή περίοδο, για την ακρίβεια στην τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, πόσο βέβαιοι είμαστε ότι έχουν γίνει όλα όσα θα μπορούσαν να γίνουν, εκ μέρους τόσο των κατά τόπους δημοτικών ή περιφερειακών αρχών όσο και των πολιτών, για την αποψίλωση δασών, αγρών και οικοπέδων; Πόσο βέβαιοι είμαστε ότι οι επιβλέπουσες αρχές έκαναν τη δουλειά τους και μερίμνησαν για τον έλεγχο και την εποπτεία του καθαρισμού αυτών των εκτάσεων από νεκρή καύσιμη ύλη;

Μια ματιά στην ελληνική ύπαιθρο, βεβαίως της αττικής γης συμπεριλαμβανομένης, πιστοποιεί ότι όλα αυτά συνιστούν ακόμη όνειρα θερινής νυκτός για την πατρίδα μας. Αν όχι στον βαθμό που παρατηρούσαμε κατά το παρελθόν, δεδομένου ότι ορισμένοι δήμοι όντως μεριμνούν για τον καθαρισμό των εκτάσεών τους από καύσιμη ύλη, αλλά πάντως κατά τρόπο εμφανή, είναι σαφές ότι ελάχιστη μέριμνα λαμβάνεται προς αυτή την κατεύθυνση, παρά τα κονδύλια που είναι διαθέσιμα ως προς αυτό.

Αντίστοιχα, πόσοι εκ των ιδιοκτητών ακινήτων, ιδίως εκτός των αστικών κέντρων, έχουν μεριμνήσει στοιχειωδώς για την προστασία των περιουσιών τους από μία ενδεχόμενη πυρκαγιά, είτε με μέσα και συστήματα πυρόσβεσης είτε ασφαλίζοντάς τες;

Η επιχειρηματολογία, υπέρ και κατά, περί της δυνατότητας του κάθε πολίτη να δράσει προς αυτή την κατεύθυνση είναι ευλόγως μακρά και εδώ είναι που αναδεικνύεται εάν όντως τα παθήματα του πρόσφατου παρελθόντος έχουν καταστεί διδάγματα.

Το μέτρο που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση, για την ενθάρρυνση της ασφάλισης ακίνητης περιουσίας, της έκπτωσης δηλαδή του ΕΝΦΙΑ κατά 10% σε περίπτωση ασφάλισης της κατοικίας, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα βημάτων προς την ορθή κατεύθυνση.

Για την ακρίβεια, σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, όπου ο βαθμός ιδιοκατοίκησης φθάνει έως και το 70% και το ποσοστό ασφάλισης αυτών των ακινήτων έναντι φυσικών καταστροφών δεν υπερβαίνει το 16%, επιβάλλεται η επέκταση της χορήγησης κινήτρων για την αύξησή του.

Η παροχή της δυνατότητας έκπτωσης του συνόλου των ασφαλίστρων από το φορολογητέο εισόδημα, για συμβόλαια ασφάλισης ακινήτων, θα μπορούσε να είναι ένα ισχυρό κίνητρο προς αυτή την κατεύθυνση. Αντίστοιχα, παρόμοια κίνητρα θα μπορούσαν να χορηγηθούν για την προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων πυρόσβεσης, όπως ήδη γίνεται για την αντικατάσταση ηλεκτρικού οικιακού εξοπλισμού, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ουδείς κομίζει γλαύκα. Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη μεταλλαχθεί σε κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της τις βιώνουμε όλοι. Η απάντηση δεν διέρχεται μόνο διαμέσου της βελτίωσης των όρων αντιμετώπισής αυτών των επιπτώσεων αλλά και διαμέσου της οδού της πρόληψης έναντι αυτών.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v