Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η χαμένη μάχη της καθημερινότητας

Την κρίση μπορεί να την περάσαμε και το κοντέρ της οικονομίας να γράφει πλέον «ανάπτυξη», όμως τα νοικοκυριά υποφέρουν από την ακρίβεια. Ο χειμώνας είναι προ των πυλών και τα σύννεφα μαζεύονται…

Η χαμένη μάχη της καθημερινότητας

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Κάνουμε ό,τι μπορούμε για την ακρίβεια, μας είπε χθες, εν πολλοίς, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης αναφέρθηκε στους ελέγχους (15.000) και στα πρόστιμα (άνω των 5 εκατ. ευρώ) για αισχροκέρδεια και άλλες αγορανομικές παραβάσεις που επιβλήθηκαν, μεταξύ άλλων και σε εταιρείες κολοσσούς. Παραδέχτηκε, όμως, και ο ίδιος ότι αυτά δεν αρκούν. Όπως σημείωσε, «η σταθερή και μόνιμη αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος συνιστά και λύση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας...».

Σύμφωνοι και μαζί σου, ίσως του απαντούσε ένας καλοπροαίρετος πολίτης, όμως είναι βέβαιο ότι θα συμπλήρωνε, «έως τότε, τι θα γίνει, Κυριάκο;».

Με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα να τρέχει με 10,7% τον Αύγουστο και να παραμένει σταθερά υψηλότερος του δείκτη τιμών λιανικής (2,7%) και με το market pass να εκπνέει στο τέλος Οκτωβρίου (με την εξαίρεση της Θεσσαλίας, του Έβρου και άλλων περιοχών που πλήγηκαν από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές, όπου θα ισχύσει έως το τέλος του έτους), το ελληνικό νοικοκυριό θα τα βρει ακόμη πιο σκούρα αυτό τον χειμώνα.

Όχι μόνο εξαιτίας της συνεχιζόμενης ακρίβειας στα τρόφιμα -η οποία βεβαίως, ακόμη και εάν υποχωρήσει ο ρυθμός αύξησής της, θα μας αφήσει με τις υψηλές τιμές-, αλλά και επειδή η διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης εναπόκειται, μετά την κατάργηση των λεγόμενων οριζόντιων επιδοτήσεων, στις διαθέσεις των διυλιστηρίων και στη διακύμανση των διεθνών τιμών και ισοτιμιών.

Αν και σήμερα οι εκτιμήσεις της αγοράς θέλουν το ντεμπούτο του πετρελαίου θέρμανσης να γίνεται με περίπου 1,5 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,41 πέρυσι (μετά από επιδοτήσεις), στην πραγματικότητα την τελική τιμή θα την ξέρουμε στις 15 Οκτωβρίου, οπότε αρχίζει η διάθεσή του… Ας μην ξεχνάμε, δε, ότι πέρυσι υπήρχε κρατική οριζόντια επιδότηση ύψους 0,2 ευρώ ανά λίτρο συν ΦΠΑ και πρόσθετη επιδότηση 7,5 σεντς ανά λίτρο από τα διυλιστήρια...

Τουλάχιστον στο ρεύμα οι τιμές έχουν υποχωρήσει από το επίπεδο των 200-400 ευρώ που είχαν φθάσει πέρυσι και πλέον διαμορφώνονται σε 90 με 110 τη μεγαβατώρα.

Όσο για τα νοίκια, δεν χρειάζεται να κάνουμε καν λόγο, με τις τιμές να έχουν κυριολεκτικά εκτοξευτεί για τα διαμερίσματα και ειδικά για τα μικρά, εξανεμίζοντας το οικογενειακό εισόδημα με το «καλημέρα» κάθε μήνα.

Έτσι λοιπόν, όταν τα κόστη των πλέον στοιχειωδών για την επιβίωση, της στέγασης, της σίτισης και της θέρμανσης, έχουν καταστεί όχι μόνο δυσβάσταχτα αλλά κυριολεκτικά ισοπεδωτικά για τη συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών, δεν «σωνόμαστε» με τους ελέγχους και τα πρόστιμα, όσο θεάρεστα ή απαραίτητα κι αν είναι αυτά, φίλτατε Κυριάκο.

Η μάχη της καθημερινότητας, όπως δίνεται από εκατομμύρια νοικοκυριά, χάνεται, ιδίως εάν συνυπολογιστούν και όλες οι λοιπές υποχρεώσεις τους, από τις φορολογικές και τις τραπεζικές έως αυτές που σχετίζονται με την εκπαίδευση των παιδιών ή το ευρύτερο κόστος διαβίωσης μιας οικογένειας.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, και στον βαθμό που θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ας μην παραξενευτούμε με ενδεχόμενες κοινωνικές εντάσεις ή άνοδο των ακραίων πολιτικών σχηματισμών.

Όσο κι αν είναι απαραίτητη η δημοσιονομική ευταξία, υπό το φως των υποχρεώσεών μας έναντι εταίρων και δανειστών αλλά και για την εξασφάλιση της εύνοιας οίκων και αγορών, άλλο τόσο είναι και η παροχή ανάσας στους πολίτες. Αλλιώς…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v