Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παιδιά ενός «ανώτερου Θεού» οι δικαστικοί;

«Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει», ένα πράγμα, όσα συμβαίνουν στην ελληνική δικαιοσύνη. Δικαστές αποφασίζουν για τις συντάξεις δικαστικών, την ίδια ώρα που η ταχύτητα διεκπεραίωσης του έργου τους καθιστά τη χώρα μας παράδειγμα προς αποφυγή.

Παιδιά ενός «ανώτερου Θεού» οι δικαστικοί;

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η αργή δικαιοσύνη κρατά πίσω την ελληνική οικονομία, εκτιμά ο ΟΟΣΑ, με έκθεση κόλαφο για τη χώρα μας και το σύστημα απονομής δικαιοσύνης που αυτή διαθέτει. Οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις βοηθούν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις, ιδίως όσον αφορά την ανταπόκριση του δικαστικού συστήματος, επισημαίνει με έκθεσή του που είδε το φως της δημοσιότητας χθες.

Δεν είναι ούτε η πρώτη φορά που τα λέει, ούτε είναι ο μόνος διεθνής οργανισμός που θεωρεί ότι ο τρόπος λειτουργίας της δικαιοσύνης στην Ελλάδα αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομία και συνολικά την ανάπτυξη της χώρας.

Για την ακρίβεια, πρόκειται για επισημάνσεις που προτάσσουν ακόμη και κορυφαία στελέχη του ίδιου του δικαστικού συστήματος, όπως έπραξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, με δήλωσή της λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

«... Η βραδύτητα στην απονομή της (σ.σ. δικαιοσύνης) κλονίζει το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών, αυξάνει τον κίνδυνο εμπέδωσης του αισθήματος ατιμωρησίας, υποσκάπτει την κοινωνική ειρήνη και ευημερία και πλήττει εντέλει το Κράτος Δικαίου, εκθέτοντας συγχρόνως τη χώρα μας διεθνώς», σημείωνε μεταξύ άλλων, στη δήλωσή της, η κα Αδειλίνη.

Δεν είναι όμως μόνον αυτή η κατάσταση που πληγώνει το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών. Διατυπώθηκαν οι επισημάνσεις του ΟΟΣΑ για την ελληνική δικαιοσύνη, κατά προφανή ειρωνεία της τύχης, την ίδια ημέρα κατά την οποία έγινε γνωστή απόφαση ενός εκ των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, βάσει της οποίας επανέρχονται σε επίπεδα που ίσχυαν πριν τις περικοπές του «νόμου Κατρούγκαλου» οι συντάξεις των δικαστικών.

Μία απόφαση, δηλαδή, η οποία ελήφθη από δικαστικούς, για πρώην δικαστικούς και μάλιστα με αφορμή τον επανακανονισμό της σύνταξης του πρώην προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νίκου Αγγελάρα.

Η παρούσα στήλη ούτε επιθυμεί ούτε δύναται να κρίνει την ορθότητα ή μη μίας απόφασης ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας. Οφείλει, ωστόσο, να παραθέσει -στον βαθμό των ικανοτήτων της- την αίσθηση που αυτή προκαλεί εντός του κοινωνικού συνόλου. Σε πρώτη ανάγνωση, δε, τούτη δεν είναι θετική.

Οι επιπτώσεις και οι προεκτάσεις αυτής της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστές. Ακόμη και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δηλώνει ότι αδυνατεί επί του παρόντος να τις προσδιορίσει, επιφυλασσόμενο στην επισήμανση ότι αναμένει να καθαρογραφεί η συγκεκριμένη απόφαση, ώστε να υπολογίσει την όποια δημοσιονομική επιβάρυνση τυχόν προκύψει εξ αυτής.

Είναι ενδεικτικό ωστόσο της ανησυχίας που το διακατέχει, υπό το φως της ανάγκης δημοσιονομικής ευταξίας και αυξανόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων, το γεγονός ότι έσπευσε να τονίσει πως η συγκεκριμένη απόφαση αφορά μόνον όσους ήδη προσέφυγαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σύμφωνα με απόψεις νομομαθών που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, οι δικαστικοί θεωρούν τη σύνταξή τους συνέχεια των εν ενεργεία αποδοχών τους… και ως εκ τούτου κινήθηκαν κατά των υπέρμετρων κατά τους ίδιους περικοπών στις συντάξεις τους με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Ίσως να είναι όντως έτσι τα πράγματα.

Θα όφειλε, όμως, κάποιος να τους θυμίσει ότι υπάρχουν και άλλες τάξεις συνταξιούχων σε αυτόν τον τόπο, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων μόχθησε σκληρά μέχρις ότου φθάσει στη στιγμή της συνταξιοδότησης, που επίσης θεωρούν ότι οι συντάξεις τους θα έπρεπε να είναι συνέχεια των εν ενεργεία αποδοχών τους. Ιδίως, επειδή οι ίδιοι δούλευαν και δεν κρατούσαν επί χρόνια τα δικόγραφα… στο σπίτι.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v