Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα νταηλίκια Ερντογάν τώρα ανταμείβονται

Η Τουρκία, όχι μόνον θα πάρει τα F-16 που ζήτησε, όχι μόνον ξαναμπαίνουν στο «τραπέζι» και τα F-35 ως ανεξάρτητη προμήθεια αλλά πλέον, οι ΗΠΑ μεριμνούν και για την αντιαεροπορική της άμυνα. Μάλλον αποδίδουν τα νταηλίκια…

Τα νταηλίκια Ερντογάν τώρα ανταμείβονται

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η Τουρκία “έχασε” τα αεροσκάφη F-35 και την ευκαιρία συμμετοχής της στο πρόγραμμα συμπαραγωγής τους, εξαιτίας της απόκτησης του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400. Γεγονός σαφές και γνωστό, εδώ και καιρό.

Χθες, η αναπληρώτρια ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, έβαλε ξανά στο τραπέζι του αμερικανοτουρκικού διαλόγου, το “καρώτο” των F-35 -ως ανεξάρτητη προμήθεια εκείνης των F-16 που έχει ήδη ανακοινωθεί για την Τουρκία- αρκεί να “τακτοποιηθεί” το ζήτημα των S-400.

Ακόμη περισσότερο, έκανε λόγο για την ανάγκη «να διασφαλίσουμε ότι η Τουρκία θα έχει ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα». Με άλλα λόγια έβαλε στο τραπέζι του ίδιου διαλόγου και τα αμερικανικά αντιαεροπορικά συστήματα Patriot, τα οποία οι ΗΠΑ αρνούνταν σθεναρά να πουλήσουν στην Τουρκία, επί προεδρίας Ομπάμα. Εξ’ ου και η καταφυγή της γείτονος στα ρωσικά S-400 και η έναρξη της αντιπαράθεσής της με την Ουάσινγκτον.

Κοντολογίς, η κα. Νούλαντ χθες, περίπου “έκλεισε” μία συζήτηση η οποία άρχισε επί προεδρίας Ομπάμα, συνεχίστηκε επί Τράμπ και αρχίζει να πλησιάζει προς το τέλος της, επί Μπάιντεν. Μία συνολική περίοδο, δηλαδή, στην διάρκεια της οποίας η Τουρκία επέλεγε να πατά σε δυο ή και περισσότερες βάρκες, κάνοντας τον “νταή” τόσο στην άμεση γειτονιά μας, όσο και έναντι των ΗΠΑ, με αιχμή το πυραυλικό σύστημα S-400 αλλά με πραγματικό διακύβευμα τον ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή.

Καθ’ όλη, λοιπόν, αυτή την μακρά περίοδο, τόσο η Ελλάδα όσο βεβαίως και οι ΗΠΑ τηρούσαν στάση – σε μεγάλο βαθμό – κατευναστική και φρόντιζαν να διατηρήσουν ανοικτές τις πόρτες του διαλόγου και βεβαίως -και αυτό αφορά πρωτίστως τις ΗΠΑ – την Τουρκία εντός του Νατοϊκού “μαντριού”.

Τι άλλαξε και πότε άλλαξε σε αυτήν τη σχέση; Η προοπτική αποσύνδεσης της προμήθειας των “ελληνικών” F-35 από τα τουρκικά F-16, τα οποία ήσαν ούτως ή άλλως συνδεδεμένα και με το τουρκικό “ναι” στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Με άλλα λόγια ένα “νταηλίκι” των ΗΠΑ.

Ακριβώς αυτή η απειλή αποσύνδεσης και η προοπτική απόκτησης των F-35 από την Ελλάδα δίχως να ικανοποιείται το τουρκικό αίτημα για F-16 και ενώ η Τουρκία είχε αποβληθεί από το πρόγραμμα των F-35, τελείωσε το ζήτημα του τουρκικού “ναι” στην Σουηδία, με συνοπτικές διαδικασίες.

Συμπαθή και τα περί ελληνοτουρκικής ηρεμίας στο Αιγαίο και τα συναφή αλλά ο καταλύτης στην υπόθεση, ήταν σαφώς το τουρκικό “ναι” στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Πλέον, δε, τα πράγματα γίνεται ολοένα και καλύτερα. Κατά την προσφιλή της τακτική, “κτύπα τώρα που ο άλλος λυγίζει”, η φιλτάτη Νούλαντ, ξαναέβαλε χθες στη συζήτηση με την Τουρκία και τα F-35, τα οποία μπορούν να τα “ξαναδούν” οι δυο χώρες αρκεί να “τακτοποιηθούν” τα S-400 ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη και για την τουρκική αντιαεροπορική άμυνα.

Με άλλα λόγια, το μήνυμα είναι σαφές. Συνεχίστε στον “καλό δρόμο” και η “τύχη” σας θα συνεχίσει να βελτιώνεται.

Στην Ελλάδα, που είναι “το καλό παιδί” της παρέας και οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο που ήσαν ποτέ, όπως μας διαβεβαιώνει συνεχώς η αμερικανική πλευρά, τι κερδίζουμε από όλα αυτά; Μερικές LCS που βιάζεται να ξεφορτωθεί το αμερικανικό ναυτικό και την προοπτική να κατασκευάσουμε εδώ 7 φρεγάτες Constellation, η σχεδίαση των οποίων δεν έχει καν ξεκινήσει;

Ποιος βγαίνει κερδισμένος εδώ; Το “καλό παιδί” ή ο “νταής”;


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v