Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Το 2010 η Ελλάδα χρεοκόπησε και οδηγήθηκε στις αγκάλες του ΔΝΤ και εν συνεχεία των εταίρων της στην ΕΕ, όχι μόνον εξαιτίας των διαβόητων δίδυμων ελλειμμάτων, όσο κυριότερα εξαιτίας της απώλειας της αξιοπιστίας της.
“Συνελήφθη” ψευδόμενη κατ’ επανάληψη για τα δημοσιονομικά της στοιχεία, ενώπιον της ΕΕ και διεθνώς (υπόθεση Greek statistics) και το κύρος της καταρρακώθηκε, με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένη να καταβάλλει ένα μη βιώσιμο κόστος δανεισμού και, άρα, να χρεοκοπήσει.
Αυτό έγινε όχι μόνον για θεμελιώδεις οικονομικούς και δημοσιονομικούς λόγους αλλά επειδή απώλεσε την αξιοπιστία της. Ακριβώς ότι κινδυνεύει να πάθει και σήμερα, με επίκεντρο την αδιαφάνεια και όσα καταγγέλλονται για διασπάθιση χρήματος, κυρίως κοινοτικού, στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Αν και τα μεγέθη είναι προφανώς εντελώς διαφορετικά με εκείνα του 2010, η ουσία της υπόθεσης είναι ακριβώς η ίδια. Αδιαφάνεια, μετάθεση ευθυνών, αναποτελεσματικότητα και βεβαίως απώλεια αξιοπιστίας.
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, απαντώντας χθες σε αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές δεν παρενέβησαν στην υπόθεση και δεν διέταξαν προκαταρκτική έρευνα σχετικά με τις φερόμενες ατασθαλίες στον ΟΠΕΚΕΠΕ, “ένιψε τας χείρας της” με εκτενή ανακοίνωσή της. Όπως σημείωσε, η υπόθεση αφορά κοινοτικά κονδύλια και άρα τις Ευρωπαϊκές Εισαγγελικές Αρχές.
Ανταπαντώντας, οι εκ των ενιστάμενων της αντιπολίτευσης, Ευαγγελία Λιακούλη και Χρήστος Κακλαμάνης, του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξαν ότι “προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις τέλεσης αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αξιόποινων πράξεων, οι οποίες στρέφονται κατά του ελληνικού Δημοσίου…” εμμένοντας, άρα, στο αίτημά τους για παρέμβαση του Αρείου Πάγου στην υπόθεση.
Ακριβώς δε προς την ίδια κατεύθυνση σημείωσαν ότι “...οι κατά παράβαση των καθηκόντων των εμπλεκομένων παράνομες πειθαρχικές και υπηρεσιακές διώξεις που υπέστησαν έντιμοι υπάλληλοι που αποπειράθηκαν να αποκαλύψουν το σκάνδαλο, έχουν διαπραχθεί σε βάρος της χώρας μας που δυσφημείται στην Ε.Ε., σε βάρος των ίδιων των παθόντων υπαλλήλων και σε βάρος της δημόσιας Υπηρεσίας.”
Όλα αυτά δε ενώ μόλις χθες, ο αποπεμφθείς πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ και πρώην δικαστικός, κ. Ν. Σαλάτας, διατύπωσε βαριές καταγγελίες λέγοντας ότι “το μεγαλύτερο πρόβλημα στον Οργανισμό ήταν το 2022 και το 2023”, όταν δηλαδή, υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν οι Λευτέρης Αυγενάκης και Γιώργος Γεωργαντάς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «από εκεί διαλύθηκε ο Οργανισμός, δεν το λέω μόνο εγώ, όλοι οι αγρότες το ξέρουν. Εκεί είναι μια μεγάλη ιστορία, έγιναν μεγάλα πράγματα, έπεσε το πληροφοριακό σύστημα και μπόρεσαν να γίνουν πάρα πολλές κομπίνες».
Εν πολλοίς, “ζωγραφίζεται” για ακόμη μία φορά ένα σκηνικό αναξιοπιστίας και βεβαίως διασυρμού της χώρας μας, με επίκεντρο τη διαχείριση κοινοτικών πόρων. Δεν ήταν γνωστή η ύπαρξη αδιαφανών φαινομένων επί τόσα χρόνια -και υπό την παρούσα διακυβέρνηση- στον ΟΠΕΚΕΠΕ;
Όποια απάντηση κι αν επιλέξετε, είτε εκείνην της άγνοιας, είτε εκείνην της ανοχής, το αποτέλεσμα είναι ομοίως επιβαρυντικό για την κυβέρνηση. Μην έχετε αμφιβολίες. Μόλις χθες άρχισε η δίκη για μία από τις υποθέσεις παράνομων επιχορηγήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, με επτά κατηγορουμένους στο εδώλιο. Δεν τα γνώριζαν αυτά στην κυβέρνηση ώστε να λάβουν εγκαίρως τα μέτρα τους, διασφαλίζοντας όρους διαφάνειας στην λειτουργία του συγκεκριμένου οργανισμού;
Η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα εναπόκειται στον καθέναν από εμάς, όπως βεβαίως και σε όσους παρατηρούν τη χώρα μας από μακριά, διερωτώμενοι κατά πόσον μπορούν να την εμπιστεύονται!
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.