Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πικρές αλήθειες για το ελληνικό success story

Τελικά ούτε έξω, ούτε μέσα πάμε καλά. Τουλάχιστον για τις νέες γενιές, οι οποίες σύμφωνα με έρευνα που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, βρίσκονται προ της πιθανότητας ακόμη και ενός νέου brain drain.

Πικρές αλήθειες για το ελληνικό success story

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Το κυρίαρχο αφήγημα είναι ότι “πάμε καλά”. Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας είναι από τους ταχύτερους στην Ευρώπη, τα πρωτογενή πλεονάσματα συνεχώς αυγατίζουν, οδηγώντας ακόμη και σε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ ακολουθεί καθοδική τροχιά, η ανεργία μειώνεται ριζικά, οι επενδύσεις αυξάνουν και γενικά, σύμφωνα με το κυβερνητικό, πλην κυρίαρχο, αφήγημα, η Ελλάδα βιώνει ένα success story μετά από πολλά χρόνια σφοδρής δυσπραγίας.

Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα και κυριότερα, αυτή η εκτίναξη των οικονομικών δεικτών διαχέεται στην κοινωνία και δη στα νεαρότερα τμήματά της, στα οποία άπαντες στηρίζουν τις ελπίδες τους για το μέλλον;

Σύμφωνα με έρευνα της ΙΝΕ ΓΣΕΕ η απάντηση είναι μάλλον αρνητική.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με έρευνα που φέρει τίτλο «Νέοι και Εργασία 2025» και εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, σε συνεργασία με την εταιρεία ALCO, οι νέοι βιώνουν σήμερα χαμηλούς μισθούς, σε βαθμό που να εξαρτώνται άμεσα από την βοήθεια των γονιών τους και να μην μπορούν να ζήσουν αυτόνομα μολονότι εργάζονται, δηλώνουν ότι οι εργασιακές τους απαιτήσεις εξαϋλώνουν τον προσωπικό τους χρόνο και πέραν ωραρίων απασχόλησης, και ο ένας στους δυο, αν και μορφωμένοι, δηλώνουν ότι αυτή τους η μόρφωση ουδεμία σχέση έχει με το εργασιακό τους αντικείμενο.

Κοντολογίς, με αυτά και με μία σειρά άλλων διαπιστώσεων, φθάνουν στο συμπέρασμα που οι περισσότεροι από εμάς καταλήγουμε: τα “νούμερα” πάνε καλά αλλά όχι και η κοινωνία και μάλιστα οι νέοι.

Με άλλα λόγια, μία επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη της ΙΝΕ ΓΣΕΕ καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα που πολλοί από εμάς έχουμε καταλήξει, τόσο για την ποιότητα και το είδος της εργασίας που προσφέρεται στη χώρα μας, όσο και για τις αποδοχές που καταβάλλονται σήμερα και δη στους νεότερους εργαζόμενους.

Χρειαζόταν άραγε μία έρευνα όπως αυτή της ΙΝΕ ΓΣΕΕ, σύμφωνα με την οποία ποσοστό 49% δηλώνουν ότι η εκπαίδευσή τους δεν τους προετοίμασε επαρκώς για την αγορά εργασίας. ώστε να διαπιστώσουμε ότι το εκπαιδευτικό σύστημα και η αγορά εργασίας υποφέρουν από ένα τερατώδες χάσμα; Δεν το λένε οι επιχειρήσεις και δη ο κυριότερος εργοδοτικός φορέας της χώρας, ο ΣΕΒ, τόσο καιρό;

Χρειαζόταν μία έρευνα όπως αυτή της ΙΝΕ ΓΣΕΕ ώστε να διαπιστώσουμε ότι ο κατώτατος μισθός που παίρνει η συντριπτική πλειονότητα των νέων απασχολούμενων δεν επαρκεί για μία αξιοπρεπή διαβίωση; Αν μη τι άλλο, το εύρημα της έρευνας ότι το 70% δηλώνει πως τα εισοδήματά του δεν επαρκούν για τις βασικές ανάγκες και το 62% αναγνωρίζει οικονομική εξάρτηση από τους γονείς, επιβεβαιώνει τις έως τώρα εκτιμήσεις για αυτό το ζήτημα.

Κυριότερα, όμως, το εύρημα ότι η δημιουργικότητα στην εργασία αναγνωρίζεται και επιβραβεύεται μόνο σ΄ ένα ποσοστό 24% και ότι το 72% των νέων εργαζομένων δηλώνει ότι δεν διαβλέπει επαγγελματικές προοπτικές στη χώρα ενώ το 46% δηλώνει το ενδιαφέρον του να εργαστεί στο εξωτερικό, είναι τα πλέον ανησυχητικά, καθώς αναβιώνουν τον κίνδυνο ενός νέου brain drain.

Μίας νέας φυγής των καλύτερα μορφωμένων νέων της πατρίδας μας στο εξωτερικό, καθώς συνειδητοποιούν ότι ενδεχόμενη παραμονή τους στην Ελλάδα δεν μπορεί να τους συντηρήσει αυτόνομα ή να ικανοποιήσει τους επαγγελματικούς τους στόχους.

“Η προοπτική ενός νέου brain drain αναδεικνύεται ως πιθανότητα”, εκτιμά η έκθεση της ΙΝΕ ΓΣΕΕ και μάλιστα σε μία περίοδο που το κυρίαρχο – κυβερνητικό – αφήγημα μιλά για αναστροφή της τάσης φυγής στο εξωτερικό και για brain regain.

Μάλλον κάτι δεν πάει καλά εδώ…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο