Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιλέγοντας έξυπνα και ελληνικά...

Όλοι μας πλέουμε στο ίδιο καράβι και όταν η θύελλα είναι ενόψει, στήριγμα δεν θα βρούμε αλλού παρά στον εαυτό μας και στον διπλανό μας. Εάν ποτέ το σύνθημα «αγοράστε ελληνικά» ήταν επίκαιρο, είναι και σήμερα.

Επιλέγοντας έξυπνα και ελληνικά...
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Δίχως αμφιβολία, από τη Δευτέρα το πρωί, η Ελλάδα θα είναι μια πιο φτωχή χώρα.

Οι κάτοικοί της θα έχουν χάσει ένα μεγάλο μέρος της αγοραστικής τους δύναμης και θα έχουν ελάχιστες προοπτικές ανάκτησής της, τουλάχιστον για την επόμενη τριετία.

Αυτός ο τριετής «οικονομικός χειμώνας» θα βρει τους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα με δύο μισθούς λιγότερους τον χρόνο και με μειωμένα επιδόματα κάθε είδους, τους εργαζομένους στον ιδιωτικό με «παγωμένες» αποδοχές και άπαντες με αυξημένα κόστη διαβίωσης, με τη μορφή υψηλότερων έμμεσων φόρων.

Αντίστοιχα, θα τους βρει πολύ περισσότερο εκτεθειμένους στο δριμύ ψύχος της οικονομικής ύφεσης, που θα ενταθεί, υπό το φως της δρομολογούμενης διεύρυνσης του πλαφόν του 2% στις απολύσεις, σε 4% τον μήνα ή και περισσότερο.

Εάν ένα ποσοστό των κατοίκων αυτής της χώρας ζούσε έως τώρα στο λεγόμενο «όριο της φτώχειας», από τη Δευτέρα αυτό θα αυξηθεί σημαντικά.

Ανεξαρτήτως της συζήτησης κατά πόσον τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση τις επόμενες 48 ώρες είναι δίκαια ή όχι, ή της συζήτησης που αφορά στην αντιμετώπιση της πραγματικής μάστιγας της ελληνικής οικονομίας, που είναι η φοροδιαφυγή αλλά και ο σφικτός εναγκαλισμός του ιδιωτικού τομέα από το Δημόσιο, ο μόνος δρόμος για να βγούμε από τα σημερινά δεινά μας δεν μπορεί παρά να είναι αυτός της ανάπτυξης.

Της καταβολής κάθε δυνατής προσπάθειας για την αύξηση του πλούτου αυτής της χώρας και της αποκατάστασης της χαμένης πορείας των κατοίκων της προς την ευημερία.

Η επικείμενη αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας στο επίπεδο του 23% ή και του 24%, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη μείωση των εισοδημάτων τους, αναμένεται να έχει τρομακτικές συνέπειες στις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων.

Στην καθημερινότητά τους.

Παρέχει όμως και μια πρωτόγνωρη ευκαιρία διάσωσης και ενίσχυσης των ελληνικών προϊόντων, καθώς και μείωσης του επί δεκαετίες αυξανόμενου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, σε περίπτωση που το ελληνικό καταναλωτικό κοινό στραφεί εκ νέου προς αυτά.

Εάν υπήρξε ποτέ μια εποχή κατά την οποία το σύνθημα «αγοράστε ελληνικά» ήταν επίκαιρο, σίγουρα είναι και η σημερινή.

Το να προστρέξουμε στους Έλληνες παραγωγούς και στις υπηρεσίες των ελληνικών εταιριών δεν συνιστά κάποιο είδος αναβίωσης των μορφών προστατευτισμού που καταδυνάστευαν κάποτε το οικονομικό γίγνεσθαι.

Αποτελεί την προφανή απάντηση στα οικονομικά δεινά που εφεξής θα αντιμετωπίζουμε.

Επιλέγοντας το φθηνότερο ελληνικό προϊόν έναντι του ακριβότερου εισαγόμενου, δεν διευκολύνει μόνο την τσέπη μας αλλά και την ελληνική παραγωγή, βοηθώντας στη διατήρηση θέσεων εργασίας και στην ανακύκλωση του χρήματος, με αυξημένο ποσοστό, στη χώρα μας.

Πάνω από όλα όμως στέλνει το μήνυμα ότι μπορούμε να μείνουμε όρθιοι ακόμη και όταν μας τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια…

[email protected]


Ν. Γ. Δρόσος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v