Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το τέλος της αυτοκρατορίας!

Πώς μπορεί άραγε να καταρρεύσει μια αυτοκρατορία; Θα σας πούμε σήμερα μια ιστορία για ένα νέο και φιλόδοξο αρχοντόπουλο που θέλησε να γίνει κάτι περισσότερο από εκείνο που ήταν. Να κτίσει μια νέα αυτοκρατορία. Ίσως επειδή δεν ήθελε να είναι απλός διάδοχος του θρόνου, αλλά ο ιδρυτής μιας νέας δυναστείας…

Το τέλος της αυτοκρατορίας!
Πώς μπορεί άραγε να καταρρεύσει μια αυτοκρατορία; Θα σας πούμε σήμερα μια ιστορία για ένα νέο και φιλόδοξο αρχοντόπουλο που θέλησε να γίνει κάτι περισσότερο από εκείνο που ήταν. Να κτίσει μια νέα αυτοκρατορία.



Ίσως επειδή δεν ήθελε να είναι απλός διάδοχος του θρόνου, αλλά ο ιδρυτής μιας νέας δυναστείας…

Το παλικάρι, λοιπόν, είχε μια ”λόξα”, μια τρέλα. Τις νέες τεχνολογίες. Όταν ο πατέρας του τον έχρισε κι επίσημα διάδοχο, εκείνος άρχισε να βάζει σε εφαρμογή το σχέδιό του. Καλή ήταν η δουλειά του πατέρα, αλλά στα δικά του όνειρα δεν είχαν θέση οι ”βαρετές” μπίζνες άλλων εποχών.

Αλλιώς ακούγεται στις παρέες της καλής κοινωνίας ότι ο τάδε είναι ο βασιλιάς των... λουτήρων υγιεινής, για παράδειγμα, και αλλιώς ότι είναι ο βασιλιάς της κινητής τηλεφωνίας. Είναι τελείως διαφορετικό το image.

Στις συσκέψεις τα στελέχη του μιλούσαν για την επέκταση της δουλειάς που ήξεραν κι εκείνος επέμενε να τους μιλάει για ψηφιακές τεχνολογίες.

Κι όπως όλα τα βασιλόπουλα, είχε μάθει να μην του φέρνει κανείς αντιρρήσεις. Να μην ακούει άλλες απόψεις, πλην αυτής που του άρεσε να ακούει…

Η υπεροψία φταίει, θα πουν κάποιοι. Μα, ένα αρχοντόπουλο έχει έτσι κι αλλιώς την υπεροψία στις αποσκευές του. Οι έμμονες ιδέες, θα πουν κάποιοι άλλοι. Κι ίσως αυτό πλησιάζει περισσότερο την αλήθεια, δίχως απαραίτητα να την αγγίζει…

Η υψηλή τεχνολογία είναι σαγηνευτική. Είναι το μέλλον της ανθρωπότητας. Σ’ αυτό δεν χωράει αμφιβολία. Όπως και τα αυτοκίνητα ήταν το μέλλον στις αρχές του εικοστού αιώνα. Με τη διαφορά ότι οι περισσότεροι από τους αρχικούς κατασκευαστές πέθαναν στην ψάθα και θαμμένοι στην ανωνυμία.



Το αρχοντόπουλό μας πάταγε σε δύο βάρκες. Τα πόδια του βρίσκονταν στις επιχειρήσεις του πατέρα του και η ψυχή του στο μέλλον. Και αυτά τα δύο δεν μπόρεσε ποτέ να τα συμβιβάσει.

Όταν του δόθηκε η δυνατότητα και λόγω διαφόρων ευνοϊκών συγκυριών να αγοράσει δύο από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου του, εκείνος απέρριψε την πρόταση και άρχισε να διερευνά την πιθανότητα να αγοράσει μία μεγάλη εταιρεία στον κλάδο της τεχνολογίας.

Όταν βρέθηκε σε δυσχερή θέση, λίγα χρόνια αργότερα, και του προσφέρθηκε ένα πολύ καλό ποσό για να εγκαταλείψει οριστικά το όνειρο, εκείνος αρνήθηκε πεισματικά.

Όχι μόνο δεν πούλησε την εταιρεία των ονείρων του, αλλά προσπάθησε να εξαγοράσει τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή του! Κι ας ήξερε ότι οι τράπεζες δεν θα χρηματοδοτούσαν ένα τέτοιο τρελό σενάριο

Όλα αυτά δεν είναι παρά η φυσική ροή των πραγμάτων. Οι παλιότεροι λέγανε ότι η πρώτη γενιά δημιουργεί, η δεύτερη απολαμβάνει και η τρίτη διαλύει.

Πώς πέφτει, λοιπόν, μια αυτοκρατορία; Από την τάση της φύσης να επιβάλλει τους νόμους της. Κάτι γεννιέται, μεγαλώνει και στο τέλος πεθαίνει. Τίποτα δεν παραμένει αιώνιο…

Τα πρόσωπα έρχονται για να επιβεβαιώσουν με τις πράξεις τους αυτό το μεγαλόπνοο σχέδιο. Είναι τραγικές φιγούρες στα χέρια της ιστορίας…

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v