Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανασχηματισμός, εκλογές, κυβέρνηση "σωτηρίας"

Τρεις εναλλακτικές λύσεις, με κοινή συνισταμένη το πρόβλημα. Αφετηρία τους το γεγονός ότι υπό την παρούσα σύνθεσή της η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδώσει τα αναμενόμενα. Τα αναγκαία για τη διάσωση του τόπου.

Ανασχηματισμός, εκλογές,  κυβέρνηση σωτηρίας
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Άμεσος ανασχηματισμός, πρόωρες εκλογές και κυβέρνηση "εθνικής σωτηρίας".

Τρία ενδεχόμενα. Τρεις εναλλακτικές "λύσεις", με μόνη κοινή συνισταμένη το πρόβλημα.

Δεν τις προτείνουμε.
Τις καταγράφουμε, όμως, διότι, ως γνωστόν, στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν "αδιέξοδα".

Αφετηρία και των τριών είναι το γεγονός ότι, υπό την παρούσα σύνθεση και δομή της, η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδώσει τα αναμενόμενα.
Δεν μπορεί να αποδώσει τα αναγκαία για τη διάσωση του τόπου.

Το υπουργικό συμβούλιο μετατρέπεται ενίοτε σε πεδίο μάχης, υπάρχει ασυνεννοησία και οι υπουργοί δρουν χωρίς να ενημερώνουν ο ένας τον άλλον, η κοινοβουλευτική ομάδα, ή εν τέλει ένα τμήμα της, κρατά υπό καθεστώς "ομηρίας" στελέχη της κυβέρνησης, που προωθούν τη μία ή την άλλη μεταρρύθμιση, και όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση δεν προωθούνται μέτρα, αλλά ημίμετρα.

Τα παραδείγματα είναι πολλά και εκτείνονται από το πρόσφατο "φιάσκο" των ημιυπαίθριων, την υπόθεση των 50 δισ. ευρώ και τις λεκτικές ακροβασίες μεταξύ "εκποίησης" και αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας, που τη συνόδευσαν, την ημιεξυγίανση του ΟΣΕ και των αστικών συγκοινωνιών, την ημιαπελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, έως και τη συνεχιζόμενη αδυναμία του κράτους να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Παραδείγματα ων ουκ έστιν αριθμός.

Έτσι όπως έχει σήμερα η κατάσταση, απλά δεν προχωράει. Ο τόπος δεν κυβερνάται.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου, ή ακριβέστερα ένα τμήμα της, το οποίο εμφανίζεται να έχει επίγνωση των δραματικών περιστάσεων υπό τις οποίες βρίσκεται η χώρα, στέκει ανήμπορη να προωθήσει το απαραίτητο μεταρρυθμιστικό έργο, εξαιτίας είτε φαινομένων "κόπωσης" είτε νοοτροπιών και πρακτικών, που, αν και ευθύνονται για τη σημερινή κατάντια του τόπου, εξακολουθούν να υφίστανται.

Αυτό το φαινόμενο ακυβερνησίας, δε, δεν οφείλεται σε εκδηλώσεις "μαζικής αντίδρασης" εκ μέρους της κοινής γνώμης, αλλά στην ίδια την κυβέρνηση και στα στελέχη της, ορισμένα εκ των οποίων παραμένουν προσκολλημένα σε αυτές τις νοοτροπίες του παρελθόντος, ενώ άλλα απλώς αδυνατούν να παραγάγουν έργο.

Υπό άλλες περιστάσεις, για μια κυβέρνηση που μετρά μόλις ενάμιση χρόνο στην εξουσία, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν θα αποτελούσε καν αντικείμενο συζήτησης.
Σήμερα, όμως, βλέπουμε ότι μπαίνει στο τραπέζι.

Πού μπορεί να οδηγηθεί έτσι όμως ο τόπος; Πόσο βλαπτική μπορεί να είναι μία πρόωρη προσφυγή στις κάλπες για την πορεία της οικονομίας ή ακόμη και για την εξασφάλιση της επόμενης δόσης του δανείου της Ε.Ε. και του ΔΝΤ;

Εν τέλει, πόσο ικανή θα είναι η χώρα την επομένη των εκλογών να τιμήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει;

Ο νικητής των εκλογών θα είναι σε θέση να συγκροτήσει αυτοδύναμα κυβέρνηση ή θα απαιτηθεί η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας και πόσο εφικτό είναι αυτό σήμερα, δεδομένης της εκπεφρασμένης αντίθεσης σύσσωμης της αντιπολίτευσης, με μόνη ίσως την εξαίρεση του ΛΑΟΣ, στις προβλέψεις του μνημονίου;

Κακά τα ψέματα. Το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη σήμερα ο τόπος είναι οι εκλογές.

Αυτό που έχει όμως άμεσα ανάγκη είναι μια αποτελεσματική κυβέρνηση, η οποία μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να τον οδηγήσει, πρώτον, στην αποφυγή της χρεοκοπίας και, δεύτερον, σε μια καλύτερη ημέρα.

Μπορεί ο κ. Παπανδρέου, επιτέλους, να προσφέρει μια τέτοια κυβέρνηση στον τόπο, στέλνοντας ταυτόχρονα διεθνώς το μήνυμα ότι "η Ελλάδα και θέλει και μπορεί";


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v