Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Γαλλία ετοιμάζεται για όλα τα σενάρια στο Μάλι

Το Παρίσι προετοιμάζεται για οποιοδήποτε ενδεχόμενο προκύψει στην προσπάθεια εξουδετέρωσης των ισλαμιστών. Παράλληλα, στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι περιμένει τη στήριξη από τα αφρικανικά κράτη.

Η Γαλλία ετοιμάζεται για όλα τα σενάρια στο Μάλι
Με την αποστολή επιπλέον στρατιωτών, η Γαλλία εντείνει την εκστρατεία της κατά των ισλαμιστών μαχητών στο Μάλι. Την ίδια ώρα, ενισχύεται και η πολυεθνική γραμμή logistics για τις δυνάμεις της Γαλλίας, του Μάλι και της Δυτικής Αφρικής που πρόκειται σύντομα να παραταχθούν στην περιοχή.

Οι κινήσεις αυτές δείχνουν πως η Γαλλία προετοιμάζεται για ένα μεγάλο εύρος σεναρίων, στη μάχη που έχει ξεκινήσει κατά της Αλ Κάιντα στο ισλαμικό Μαγκρέμπ.

Παράλληλα, το Παρίσι στέλνει ξεκάθαρο σήμα στα αφρικανικά κράτη που αναμένεται να συνεισφέρον στις επιχειρήσεις, ότι περιμένει από αυτά να ακολουθήσουν την ηγεσία της Γαλλίας και να βοηθήσουν στην προσπάθειά της.

Η Γαλλία και το Μάλι πραγματοποίησαν συνδυαστική στρατιωτική επιχείρηση στις 15 Ιανουαρίου κατά ισλαμιστών μαχητών στην πόλη Ντιαμπαλι του κεντροδυτικού Μάλι, ενώ οι μαχητές της αλ Κάιντα στο ισλαμικό Μαγκρέμπ κινήθηκαν, σύμφωνα με αναφορές, προς την πιο απομακρυσμένη δυτική πλευρά του Μάλι, εγκαταλείποντας πιθανότατα τις βόρειες πόλεις Γκάο, Τιμπουκτού και Κιντάλ.

Εν τω μεταξύ, ένας λόχος του 3ου γαλλικού συντάγματος πεζοναυτών μεταφέρθηκε από την Ακτή του Ελεφαντοστού στο Μπαμάκο. Το πρώτο βρετανικό μεταγωγικό C-17 έφτασε στην πρωτεύουσα του Μάλι το βράδυ της Τρίτης, μεταφέροντας τεθωρακισμένα οχήματα από τη Γαλλία, ενώ στην περιοχή έφθασε και ένα καναδικό C-17 που μετέφερε προμήθειες. Ο γαλλικός στρατός έχει επίσης σε επιφυλακή μονάδες στη Γαλλία και στο Άμπου Ντάμπι, που αναμένεται να αναπτυχθούν σύντομα στο Μάλι.

Η Γαλλία αυτή τη στιγμή διαθέτει περισσότερους από 800 στρατιώτες που συμμετέχουν στην Επιχείρηση Σερβαλ και το Παρίσι έχει δηλώσει πως σταδιακά θα στείλει 2.500 στρατιώτες στο Μάλι.

Δεδομένων των δυνάμεων που αναπτύσσει η Γαλλία στο Μάλι και την γύρω περιοχή, είναι ξεκάθαρο πως το Παρίσι προετοιμάζεται για οποιοδήποτε ενδεχόμενο προκύψει κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του να εξουδετερώσει την αλ Κάιντα στο ισλαμικό Μαγκρέμπ και τους συμμάχους Τουαρέγκ στο Μάλι.

Η τωρινή επιχείρηση ξεκίνησε ως αντίδραση στην επίθεση που πραγματοποίησαν στις 7 Ιανουαρίου αντάρτες στις πόλεις Λερε Κοννα και Σεβαρε στο κεντρικό Μάλι – σημειώνεται ότι η Σεβαρε είναι η πρώτη σημαντική πόλη και αεροδρόμιο στο νότιο Μάλι που συναντά κανείς ερχόμενος από τα βόρεια.

Οι κινήσεις των ανταρτών οδήγησαν σε αλλαγή του αρχικού σχεδιασμού, σύμφωνα με τον οποίον θα πραγματοποιούνταν σταδιακά η ανάπτυξη δυνάμεων της Δυτικής Αφρικής και της Αφρικανικής Ένωσης ενώ ταυτόχρονα θα αναπτύσσονταν και θα εκπαιδεύονταν οι δυνάμεις του Μάλι.

Οι επιθέσεις των ανταρτών ήταν πιθανότατα μια επιχείρηση με δυο σκέλη: οι αντάρτες θα στόχευαν στον έλεγχο του αεροδρομίου Σεβαρε προκειμένου να αποτρέψουν την χρήση του ως βάσης για την ανάπτυξη των δυνάμεων παρέμβασης και θα εξαπέλυαν επιθέσεις στην δυτική πλευρά του Ποταμού Νίγηρα, καταλαμβάνοντας όσο περισσότερα εδάφη στο νότιο Μάλι μπορούσαν προτού αναπτυχθούν οι δυνάμεις παρέμβασης.

Οι συγκρούσεις στην Κοννα ιδιαιτέρως, επέφεραν σοβαρό πλήγμα στις αποθαρυμμένες δυνάμεις του Μάλι και επιτάχυναν την άμεση ανάπτυξη γαλλικών στρατευμάτων στην πρώτη γραμμή.

Καθώς τα γαλλικά στρατεύματα προσπαθούν να εδραιώσουν την αμυντική τους θέση, η γαλλική αεροπορία συντηρεί τις πιέσεις στους τζιχαντιστές εξαπολύοντας συνεχόμενες αεροπορικές επιθέσεις. Η Γαλλία είναι κατανοητό πως διστάζει να προχωρήσει προς το βόρειο Μάλι, προτιμώντας να δώσει στήριξη στον στρατό ξηράς της Δυτικής Αφρικής, της Αφρικανικής Ένωσης και του Μάλι για να κινηθούν προς τα βόρεια.

Ωστόσο, η Γαλλία δέχεται και πολιτικές πιέσεις για να τελειώσει τις μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις μέσα σε λίγες εβδομάδες και όχι μήνες. Δεν είναι βέβαιο, όμως, αν οι αφρικανικές δυνάμεις θα είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε μια σοβαρή επίθεση στα βόρεια, ακόμα και με γαλλική στήριξη, τις επόμενες εβδομάδες –αν και οι αφρικανοί στρατιώτες μπορεί να αρχίσουν να παρατάσσονται στο νότιο Μάλι τις επόμενες ημέρες.

Υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι τζιχαντιστές έχουν εγκαταλείψει τις περισσότερες θέσεις τους στις μεγάλες αστικές περιοχές του Αζαουάντ. Οι αντάρτες εγκατέλειψαν το βράδυ το Τιμπουκτού και το Κιντάλ (νωρίτερα είχαν φύγει από το Γκαο). Αντί να αποτελέσουν έναν συγκεντρωμένο και ορατό στόχο για την γαλλική αεροπορία, η στρατηγική των ανταρτών πιθανότατα είναι να αποφύγουν μια άμεση σύγκρουση με ανώτερες δυνάμεις, βασιζόμενες αντιθέτως σε ανταρτοπόλεμο κατά των Γάλλων και των συμμάχων τους, όταν και αν προχωρήσουν στο βόρειο Μάλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v