Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Hellastat:Μελέτη για τον κλάδο ιατρικού εξοπλισμού

Με χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης κινήθηκε το 2005 η αγορά του ιατρικού εξοπλισμού και των αναλωσίμων, παρουσιάζοντας συνολική αύξηση της τάξης του 3,9%, ενώ η συνολική καθαρή κερδοφορία του κλάδου παρουσίασε μείωση κατά 21% λόγω της ρύθμισης χρεών, επισημαίνει σε πρόσφατη μελέτη της για τον κλάδο η Hellastat.

Hellastat:Μελέτη για τον κλάδο ιατρικού εξοπλισμού
Με χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης κινήθηκε το 2005 η αγορά του ιατρικού εξοπλισμού και των αναλωσίμων, παρουσιάζοντας συνολική αύξηση της τάξης του 3,9%, ενώ η συνολική καθαρή κερδοφορία του κλάδου παρουσίασε μείωση κατά 21% λόγω της ρύθμισης χρεών, επισημαίνει σε πρόσφατη μελέτη της για τον κλάδο η Hellastat.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη της Hellastat, η εν λόγω αγορά κινήθηκε με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2005, παρουσιάζοντας συνολική αύξηση της τάξης του 3,9%, στα 1,18 δισ. ευρώ, ύστερα από τη σημαντικό άλμα της περιόδου 2004/2003 όπου η συνολική πίτα αυξήθηκε κατά 15,3%.

Ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης ανά επιχείρηση εκτιμάται σε πρόσφατη μελέτη της Hellastat στο αρνητικό -1,3%, αντανακλώντας την αποδυνάμωση των μεσαίου και μικρού μεγέθους επιχειρήσεων, καθώς η αντίστοιχη επίδοση μεταξύ του TOP 20 στον κλάδο εκτιμάται στο ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο του +7,2%, ενώ στις 160 επιχειρήσεις με έσοδα άνω του 1 εκατ. ευρώ αρκετά χαμηλότερα, αλλά επίσης θετικά, στο 2,7%.

Στη μελέτη της Hellastat επισημαίνεται ότι οι σημαντικές επενδύσεις ανανέωσης και εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού τους στις οποίες προβαίνουν οι ιδιωτικές μονάδες υγείας, αλλά και των σχετικών κινήσεων των δημόσιων νοσοκομείων στα πλαίσια των χρηματοδοτήσεων του Γ΄ ΚΠΣ, διαμορφώνουν το ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Ειδικότερα, η έντονη επενδυτική δραστηριότητα των ιδιωτικών ομίλων υγείας στους τομείς της διάγνωσης, περίθαλψης και θεραπείας οδήγησαν τον κλάδο με μέσους ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 9,5%, μόνο την τελευταία 3ετία.

Παράλληλα, η αγορά αναμένεται να συνεχίσει την ανοδική της πορεία, με σημαντικότερη ανάπτυξη σε νέους τομείς, όπως τα μηχανήματα βιοϊατρικής τεχνολογίας. Αλλά και τα Δημόσια νοσοκομεία εξακολουθούν να κατέχουν σημαντική θέση στο πελατολόγιο των προμηθευτών εξοπλισμού (σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΝΒΙΤ, το 80% των συνολικών πωλούμενων ποσοτήτων κατευθύνεται στα δημόσια ιδρύματα).

---Τα αποτελέσματα του 2005

Αρνητική είναι η εικόνα της κερδοφορίας του κλάδου, με τα συνολικά κέρδη να υποχωρούν κατά -21%, στα 123 εκατ. ευρώ, αν και τα λειτουργικά κέρδη εμφανίζονται στο σύνολο τους μειωμένα κατά μόλις -1,9%, στα 226,7 εκατ. ευρώ.

Το καθαρό περιθώριο κέρδους υποχώρησε αισθητά, στο 5,5% (8,9% το 2004), με αντίστοιχη επίπτωση στην αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων RoE, η οποία κατά μέσο όρο εκτιμάται σε 18,4% (30,4% το 2004).



Αναφορικά με το κυρίαρχο θέμα που απασχολεί τον ευρύτερο κλάδο προμηθειών του τομέα υγείας (φάρμακα, εξοπλισμός, αναλώσιμα), η ρευστότητα και η ταχύτητα είσπραξης των απαιτήσεων, στη μελέτη της Hellastat αναφέρεται ότι ο εμπορικός κύκλος διαμορφώθηκε στις 208 ημέρες, βελτιωμένος σε σύγκριση με το 2004 (223 ημέρες).

Η επίσπευση των εισπράξεων κατά 2 μήνες, στις 322 ημέρες - δηλαδή σχεδόν 1 φορά το χρόνο - φαίνεται πως είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής του άρθρου 17 του Ν. 3301/2004, το οποίο προέβλεπε ρύθμιση των χρεών εφόσον οι προμηθευτές χορηγούσαν εκπτώσεις από 3,5% έως 5% επί της συναλλακτικής αξίας των τιμολογίων (προ ΦΠΑ) και δεν προέβαλαν άλλες αξιώσεις (π.χ. τόκους υπερημερίας).

Οι προμηθευτές, κάνοντας χρήση των διατάξεων του άρθρου, χορήγησαν εκπτώσεις 110 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, υφίστανται επιπλέον διαφυγόντα κέρδη της τάξης των 270 εκατ. ευρώ από παραίτηση του αξιώματος για διεκδίκηση τόκων υπερημερίας.

Πάντως το ζήτημα δεν έχει λυθεί οριστικά, καθώς σύμφωνα με τον ΣΕΠ Επιστημών & Υγείας οι συνολικές οφειλές προς τα μέλη του ανέρχονται σε 450 εκατ. ευρώ. Από αυτές, 400 εκατ. ευρώ σωρεύθηκαν κατά τη διάρκεια του 2005, ενώ υφίστανται ακόμα χρέη ύψους 50 εκατ. ευρώ από προηγούμενα έτη.

Οι καθυστερημένες εισπράξεις στον κλάδο αντανακλούν και τα υψηλά επίπεδα συνολικής δανειακής επιβάρυνσης, στο 78,7%, ενώ ο βραχυπρόθεσμος τραπεζικός δανεισμός χαρακτηρίζεται υψηλός σε σχέση με τις πωλήσεις, στο 52,2% κατά μέσο όρο, ενώ το 2004 είχε ανέλθει στο 67,3%.

Αντίστοιχα, οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις αντιστοιχούν σε σχέση 1 : 1 με τις ετήσιες πωλήσεις, ενώ η κάλυψη των τόκων περιορίστηκε το 2005 στο 2,9, από 4,4 το 2004.

* Η μελέτη της Hellastat δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη: ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v