Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι 21 ”ευκαιρίες” της Σοφοκλέους

Mπορεί μεν ο Γενικός Δείκτης της Σοφοκλέους να έχει υπερβεί τις 4.000 μονάδες, ωστόσο δεν είναι λίγες οι μετοχές που εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με δείκτη P/E χαμηλότερο του 11, με βάση τα προβλεπόμενα από τους αναλυτές κέρδη του 2007. Τα P/E έχουν προκύψει από το κλείσιμο της 16ης Οκτωβρίου και τον μέσο όρο των προβλέψεων των αναλυτών για το 2007, όπως αυτός συλλέχθηκε από τη FactSet.

Οι 21 ”ευκαιρίες” της Σοφοκλέους
του Ιεροκλή Καπογιάννη

Mπορεί μεν ο Γενικός Δείκτης της Σοφοκλέους να έχει υπερβεί τις 4.000 μονάδες, ωστόσο δεν είναι λίγες οι μετοχές που εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με δείκτη P/E χαμηλότερο του 11, με βάση τα προβλεπόμενα από τους αναλυτές κέρδη του 2007.

Τα P/E έχουν προκύψει από το κλείσιμο της 16ης Οκτωβρίου και τον μέσο όρο των προβλέψεων των αναλυτών για το 2007, όπως αυτός συλλέχθηκε από τη FactSet.

Σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα, 21 μετοχές έχουν δείκτη P/E χαμηλότερο του 11, ενώ υπάρχουν πιθανότατα και άλλες εισηγμένες που πληρούν αυτό το κριτήριο (π.χ. Πετρόπουλος, Πειραιώς Leasing, Ιχθυοτροφεία Σελόντα, Betanet, Βάρδας), πλην όμως δεν υπάρχουν προβλέψεις των αναλυτών για τις συγκεκριμένες εταιρείες.

Ο χαμηλός δείκτης P/E αποτελεί μια καλή ένδειξη ότι μια μετοχή είναι υποτιμημένη, ωστόσο δεν αποτελεί ”πανάκεια”, λόγω του ότι δεν συνεξετάζει μια σειρά από σημαντικούς παράγοντες, όπως τον βαθμό βεβαιότητας των προβλέψεων, το πόσο διατηρήσιμα είναι στο μέλλον τα αναμενόμενα μεγέθη και, τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις, το πόσο ”ποιοτικά” είναι τα συγκεκριμένα κέρδη.

Ο Μαΐλλης διαπραγματεύεται με χαμηλό P/E (9,6) λόγω της μεγάλης φετινής υποχώρησης της τιμής της μετοχής του, αλλά και εξαιτίας του ότι δεν αναμένεται να επαναληφθεί και του χρόνου η αρνητική συγκυρία στα περιθώρια κέρδους του μεταλλικού τσερκιού.

Το Αλουμίνιον της Ελλάδος διαπραγματεύεται μεν με χαμηλό P/E (μόλις 8,7), υπάρχει όμως ο κίνδυνος από μια ενδεχόμενη έντονη αποκλιμάκωση της τιμής του αλουμινίου, σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που έχουν υποθέσει οι αναλυτές, προκειμένου να προβούν στις προβλέψεις για την κερδοφορία του 2007.

Με ελκυστικούς δείκτες P/E διαπραγματεύονται και οι μετοχές αρκετών εταιρειών του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών, με ενδεικτικές περιπτώσεις τον Νηρέα, τα Ιχθυοτροφεία Σελόντα και τη Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες. Στους ενδεχόμενους κινδύνους του κλάδου εντάσσεται μια πιθανή μείωση της τιμής πώλησης της τσιπούρας και του λαβρακιού μέσα στην επόμενη χρονιά.

Τα κέρδη της Μπάμπης Βωβός επηρεάζονται από την πορεία των τιμών των (επαγγελματικών κυρίως) ακινήτων, ενώ της Blue Star Ferries από την τιμή του πετρελαίου. Η τελευταία, ωστόσο, υπάρχουν ελπίδες ότι μέσα στο 2007 θα αυξηθεί από τον ανοδικό (όπως αναμένεται) τουρισμό και από το απελευθερωμένο θεσμικό πλαίσιο στον κλάδο της ακτοπλοΐας.

Το μονοψήφιο P/E της Crown Hellas οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην πολύ χαμηλή εμπορευσιμότητα του τίτλου, με τον κίνδυνο να μπει μελλοντικά στο καθεστώς της μίας ημερήσιας δημοπρασίας.

Με προβλεπόμενο δείκτη P/E 10 η ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία έχει να αντιμετωπίσει τον ολοένα αυξανόμενο ανταγωνισμό στον χώρο των super markets, ιδίως με τη διαρκώς μεγαλύτερη διείσδυση των ιδιαίτερα εκπτωτικών αλυσίδων (hard discounters). Χαμηλή επίσης είναι και η εμπορευσιμότητα της μετοχής.

Η Autohellas αντιμετωπίζει φέτος μια έκτακτη επιβάρυνση από τον τρόπο αποτίμησης μιας συμμετοχής της, ενώ αντίθετα το 2007 αναμένεται να ενισχυθεί από τον αυξανόμενο τουρισμό και πολύ πιθανόν από τη δρομολογούμενη πορεία της Aegean Airlines προς τη Σοφοκλέους.

Η πορεία της Kleemann επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από τρεις παράγοντες: την πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας που αναμένεται ισχυρή και μέσα στο 2007, τις εξαγωγές που προβλέπονται αυξημένες και τις εξελίξεις στο θέμα των αναγκαστικών ”ΚΤΕΟ” στους ανελκυστήρες των παλαιών πολυκατοικιών. Αρνητικά επηρεάζει το περιορισμένο free float του τίτλου.

Με άριστη ρευστότητα η Inform Λύκος, καλείται να αντιμετωπίσει τον οξύ ανταγωνισμό στο εσωτερικό και να εκμεταλλευτεί τις προκλήσεις τόσο στα Βαλκάνια όσο και στη Δυτική Ευρώπη, μετά και την τελευταία της επεκτατική κίνηση στο Βέλγιο.

* Οι 21 μετοχές δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 448 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 20-24/10/2006.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v