Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑΑ: Στάσιμα ”βλέπουν” τα κέρδη 2002 οι αναλυτές

Δεν αναμένεται αύξηση των κερδών ανά μετοχή στο σύνολο της Σοφοκλέους για το 2002, σύμφωνα με τα consensus estimates των αναλυτών που καταγράφει η SelasNet. Αναλυτικά, ποιοι κλάδοι παρουσιάζουν αύξηση και ποιοι μείωση της κερδοφορίας, αλλά και ποιές είναι οι προβλέψεις για το 2003.

ΧΑΑ: Στάσιμα ”βλέπουν” τα κέρδη 2002 οι αναλυτές
Στάσιμα εκτιμούν οι αναλυτές ότι θα είναι τα κέρδη ανά μετοχή για το σύνολο της ελληνικής αγοράς το 2002. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την καταγραφή των consensus estimates που πραγματοποίησε η SelasNet. Πως όμως αναμένεται να διαμορφωθεί η κερδοφορία για κάθε κλάδο της Σοφοκλέους;



Τις μεγαλύτερες πιέσεις αναμένεται να εμφανίσει, για το 2002, ο τραπεζικός κλάδος, αφού εκεί θα σημειωθεί κάμψη κατά 22,7% στα κέρδη ανά μετοχή, ενώ το PE θα κυμανθεί στο 19,5. Στις τηλεπικοινωνίες, η μεταβολή των κερδών ανά μετοχή εκτιμάται να διαμορφωθεί στο 7,5%, με το εκτιμώμενο για το 2002 PE, στο 13,9. Στον κλάδο είδη- λύσεις πληροφορικής, η μεταβολή των κερδών ανά μετοχή θα αγγίξει το 32,1%, ενώ το PE εκτιμάται, ότι θα βρεθεί στο 11,2.

Για τον κλάδο της πληροφορικής, οι εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για μεταβολή στο 30% και PE στο 28, ενώ για τα μη μεταλλικά ορυκτά και το λιανικό εμπόριο, προβλέπεται αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά 21,8% και 3,4%, αντίστοιχα. Θετικές είναι εξάλλου, οι προβλέψεις των αναλυτών, για το χονδρικό εμπόριο (9,1%) και τον κλάδο τηλεόραση και ψυχαγωγία (19,6%).

Πιο ενθαρρυντικές είναι οι απόψεις των αναλυτών για το 2003, αφού ο τραπεζικός κλάδος εκτιμάται, ότι θα εμφανίσει ποσοστιαία αύξηση των κερδών ανά μετοχή της τάξης του 16,3% και το PE του θα διαμορφωθεί στο 16. Αντίθετα, οι τηλεπικοινωνίες αναμένεται να εμφανίσουν μικρή υποχώρηση και να διαμορφωθούν στο 6,3%, με PE στο 13.

Ο σταθμισμένος μέσος όρος με βάση την κεφαλαιοποίηση, εκτιμάται στο –0,3% για το 2002, ενώ για το 2003 αναμένεται στο 14,3%.

Για το 2002, δεδομένης και της ολοκλήρωσης των αποτελεσμάτων του εξαμήνου, δεν αναμένονται σημαντικές αποκλίσεις στις προβλέψεις των αναλυτών. Ωστόσο, για το 2003, η SelasNet παραδέχεται, ότι οι εκτιμήσεις των αναλυτών διακατέχονται από αισιοδοξία, ενώ πληροφορίες θέλουν το σταθμισμένο μέσο όρο για το επόμενο έτος (2003) να διαμορφώνεται με discount περί το 20%, σε σχέση με το 14,3%, δηλαδή περίπου στο 11,5%.

Όπως επισημαίνει η SelasNet, στον τραπεζικό κλάδο έχουν ήδη ξεκινήσει οι αναθεωρήσεις των προβλέψεων, αφού τα αποτελέσματα των ”μεγάλων” έχουν συναντήσει τη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, τονίζεται, ότι οι προβλέψεις για την Eμπορική και την Alpha αναθεωρήθηκαν έντονα προς τα κάτω, για την Εθνική και τη Eurobank αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω σε μικρότερο όμως βαθμό, ενώ η Πειραιώς είχε μερικές θετικές αναθεωρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v