Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Τι κερδίζουν οι μητέρες από τις κόρες

Η άνοδος της Σοφοκλέους μέσα στο 2007 έχει δημιουργήσει σημαντικές υπεραξίες για τους ισχυρούς ομίλους που διαθέτουν πληθώρα συμμετοχών. Η θετική επίδραση συνεχίστηκε και στο ”δύσκολο” γ΄τρίμηνο με κάποιες εξαιρέσεις. Δείτε τον πίνακα με τις συμμετοχές των εισηγμένων και τις αποδόσεις των θυγατρικών.

Σοφοκλέους: Τι κερδίζουν οι μητέρες από τις κόρες
του Γιώργου Α. Σαββάκη

* Ο αναλυτικός πίνακας με τις συμμετοχές των εισηγμένων και τις αποδόσεις δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό υλικό”

Tα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του έτους ήταν παραπάνω από ικανοποιητικά για την πλειονότητα των εισηγμένων, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις ξεπέρασαν και τον υψηλό... πήχη των αναλυτών. Χαρακτηριστικό στοιχείο των εξαμήνων των εταιρειών ήταν η άνοδος των λειτουργικών κερδών σε ποσοστό υψηλότερο από την αύξηση του κύκλου εργασιών.

Και επιπλέον, το καλό κλίμα που επικράτησε στη Σοφοκλέους σε όλη τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2007 δημιούργησε θετικές υπεραξίες, οι οποίες (ανάλογα με τον λογιστικό χειρισμό) είτε αύξησαν την κερδοφορία και τα ίδια κεφάλαια είτε οδήγησαν σε άνοδο μόνο τα ίδια κεφάλαια, χωρίς να ”περάσουν” μέσα από την κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσεως.

Με το τέλος του τρίτου τριμήνου του έτους (30/9), όλα δείχνουν ότι οι συμμετοχές των εισηγμένων σε άλλες εταιρείες θα λάβουν, κατά μέσο όρο πάντα, ελαφρώς μόνο υψηλότερες αποτιμήσεις σε σχέση με αυτές της 30ής/6 (αποτελέσματα εξαμήνου).

Κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, παρότι ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε ικανοποιητική άνοδο (5,32%) και ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε 4,46%, το ακριβές πρόσημο της τελικής μεταβολής ”μπερδεύεται” από την απόδοση του δείκτη της μικρής κεφαλαιοποίησης, που στο γ΄ τρίμηνο του 2007 ήταν αρνητική (-3,63%).

Η Marfin Popular Bank μπορεί μεν να είδε τη συμμετοχή στη Marfin Εγνατία Τράπεζα να κινείται με αρνητικό πρόσημο, στο 9% σχεδόν, αλλά η συμμετοχή της στην Τράπεζα Κύπρου παρέμεινε περίπου σταθερή (-1,1%). Η MPB, πάντως, κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου προέβη σε μερικές ρευστοποιήσεις της παραπάνω συμμετοχής της, σε τιμές ανώτερες από το κόστος κτήσης.

Η MPB επίσης είχε καταγράψει κέρδη δεκάδων εκατ. στο α΄ εξάμηνο, μέσα από τη ρευστοποίηση των συμμετοχών της στην Ελληνική Τράπεζα και στη Universal Life.

Ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ο οποίος έχει τις περισσότερες εισηγμένες συμμετοχές εκτός των τραπεζών, είδε στο γ΄ τρίμηνο τις αξίες των θυγατρικών του να μειώνονται, με εξαίρεση αυτές των Σωλ. Κορίνθου και της ΣΙΔΜΑ. Έτσι, στο γ΄τρίμηνο η ΕΛΒΑΛ κινήθηκε με -4,27%, τα Ελληνικά Καλώδια οριακά χαμηλότερα με -0,32%, η ΕΤΕΜ με -13,75%, η ΣΙΔΕΝΟΡ με -7,88% και η ΧΑΛΚΟΡ με -18,80%. Λόγω της σημαντικής κεφαλαιοποίησης των ΕΛΒΑΛ, ΣΙΔΕΝΟΡ και ΧΑΛΚΟΡ, το ύψος της συνολικής επίπτωσης φαίνεται να είναι σημαντικό.

Στους ωφελημένους βρίσκεται και ο όμιλος Μυτιληναίου, με τη βασική θυγατρική του ΜΕΤΚΑ να ενισχύεται σημαντικά κατά 20,36% στο τρίτο τρίμηνο, ενώ με μικρή μείωση κινήθηκε η ΑΛΚΟ Ελλάς.

Ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς ευνοήθηκε από την άνοδο στο ταμπλό της Πειραιώς Leasing (+5,69%), ενώ επίσης πολύ σημαντικά κέρδη κατέγραψε από την απόκτηση του 30% της Ευρωπαϊκής Πίστης μέσω αύξησης κεφαλαίου στα 2,30 ευρώ. Αντίθετα, η διεθνής κρίση στον χώρο των ακινήτων επηρέασε ελαφρώς πτωτικά την τιμή της Πειραιώς Ακινήτων (-3%), ενώ επίσης υποχώρησε και η Sciens (-13,7%).

Σημαντικό αριθμό συμμετοχών σε εισηγμένες έχει και ο όμιλος της Alpha Bank, για την οποία η εικόνα είναι θετική. Την υψηλότερη απόδοση έχει καταγράψει η Ιονική Ξενοδοχειακή με αύξηση σχεδόν 35% στο τρίτο τρίμηνο του έτους και ακολουθείται από τη Space με 25%. Μικρή άνοδο 3,9% για την Alpha Αστικά Ακίνητα και 2,42% για την Byte.

Στον αντίποδα, κάποιες άλλες συμμετοχές (π.χ. Ideal) υποχρεώθηκαν σε πτώση, ωστόσο το ύψος αυτών των υποαξιών εκτιμάται ότι είναι σαφώς μικρότερο από τις θετικές υπεραξίες των άλλων συμμετοχών.

Σημαντικά οφέλη αποκόμισε στο τρίτο τρίμηνο η Εθνική Τράπεζα, η οποία μείωσε τη συμμετοχή της στην ΕΧΑΕ στο 0,45%, λογιστικοποιώντας μεγάλο μέρος των υπεραξιών, καθώς μόνο αυτό το διάστημα η μετοχή της ΕΧΑΕ κινήθηκε ανοδικά κατά 16%. Παράλληλα, είχαμε το +4% του Αστέρα Βουλιαγμένης (78,83% συμμετοχή) και το 0,73% μόλις της Εθνικής Ασφαλιστικής, στην οποία ”τρέχει” και η δημόσια πρόταση.

Σε ό,τι αφορά την EFG Eurobank, ο τραπεζικός όμιλος δεν φαίνεται να ευνοήθηκε στο γ΄ τρίμηνο του 2006, καθώς κατέγραψε τις αρνητικές αποδόσεις της Lamda Development (1,79%), της Eurobank Properties (15,58%) και το 7% της Δίας ΑΕΕΧ. Αντίθετα, η συμμετοχή της EFG στην Global AEEX κινήθηκε ανοδικά (+5,56%).

Αμφίβολο ίσως είναι το αποτέλεσμα και για την ΑΤΕbank, όπου θα πρέπει να προστεθούν κατά το τρίτο τρίμηνο του 2007 το -7,44% της ΑΤΕ Ασφαλιστικής (συμμετοχή 84,1%), το -16,36% της ΕΒΖ (συμμετοχή 82%), το -11,65% των ΚΑΕ (συμμετοχή 20,25%) και στον αντίποδα το πολύ υψηλό +15,73% της ΕΥΔΑΠ και το +16% της ΕΧΑΕ.

Παρότι η ΕΧΑΕ δεν εμφανίζεται στις συμμετοχές της ΑΤΕbank, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της τράπεζας κατέχει άμεσα ακόμα το 4,971% και έμμεσα το 0,005%.

Τα Folli Follie, μετά την πτώση της μετοχής των ΚΑΕ κατά 11,65% το γ΄ τρίμηνο του έτους, είδαν να διατηρείται η αρνητική υπεραξία από τους πρώτους μήνες του 2007. Ωστόσο, τόσο για τα Folli Follie όσο και για την ΑΤΕbank τα πράγματα βελτιώθηκαν κατά τις πρώτες συνεδριάσεις του Οκτωβρίου, με τον τίτλο των ΚΑΕ να καταγράφει σημαντικότατη άνοδο.

Σημαντικά τα κέρδη του ομίλου της ΓΕΚ, αφού τόσο η ΤΕΡΝΑ όσο και ο Κέκροπας κινήθηκαν με άνοδο 5,38% και 32,43% στο τρίτο τρίμηνο του 2007.

Η Aspis Bank κατέχει το 10% περίπου της Ασπίς Πρόνοια που απώλεσε 15,52% μέσα στο τρίτο τρίμηνο.

Η Axon Συμμετοχών είδε την κατά 58,17% θυγατρική της Euromedica να κερδίζει 13,11% μέσα στο τρίτο τρίμηνο του έτους, ενώ και η Euromedica ευνοείται μεν από τη συμμετοχή της στο Ιασώ (+10% περίπου), ωστόσο καταγράφει και κάποιες -σαφώς μικρότερες- υποαξίες από τη θέση που κατέχει στη μητρική Axon Συμμετοχών.

Ο Χατζηιωάννου συνεχίζει να καταγράφει σημαντικότατες υπεραξίες από τη συμμετοχή του στη Sprider, καθώς και στο τρίτο τρίμηνο η γνωστή αλυσίδα (συμμετοχή 39%) παρουσίασε αύξηση κατά 37,61%, ενώ από την αρχή του 2007 η άνοδος που καταγράφει η Sprider προσεγγίζει το 253%.

Η Intracom Συμμετοχών, που εμφάνισε ζημιογόνο αποτέλεσμα στο εξάμηνο του έτους, τουλάχιστον στο γ΄ τρίμηνο θα δει τη συμμετοχή της ποσοστού 30% περίπου στη Unibrain να αποτιμάται κατά 84% περισσότερο και την Intracom Κατασκευών να μειώνεται κατά 4,35%. Η Intracom Κατασκευών με τη σειρά της είδε τη συμμετοχή της στην Άλφα Γκρίσιν να αυξάνεται σχεδόν κατά 22%.

Η Σάνυο Ελλάς επίσης φαίνεται να επηρεάστηκε πολύ λίγο από τις αποτιμήσεις των συμμετοχών της (Atlantic 1,4%, Μάρμαρα Κυριακίδη -2,24%, Τζιρακιάν -2,74%).

Η Κούμπας, μετά τα υψηλά κέρδη που κατέγραψε στο πρώτο εξάμηνο από την πώληση της συμμετοχής στο Ιασώ, στο τρίτο τρίμηνο ήταν ευνοημένη από την εξέλιξη της πορείας της μετοχής της ΔΕΗ (33%) και της ΕΤΕ (5,4%), ενώ αντίθετα οι SingularLogic, Ελληνικά Πετρέλαια και Eurobrokers κατέγραψαν μικρές απώλειες, ωστόσο το συνολικό αποτέλεσμα αναμένεται θετικό.

* Ο αναλυτικός πίνακας με τις συμμετοχές των εισηγμένων και τις αποδόσεις δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v