Το... Βασίλειο του ”Ερρίκος Ντυνάν”

”Σκιές” ως προς την ωραιοποίηση των λογιστικών καταστάσεων του Ερρίκος Ντυνάν προκύπτουν από την τελευταία Έκθεση Ελέγχου που διενήργησε ο ΣΟΛ τον Μάιο του 2007, βάσει της οποίας δεν έχουν πραγματοποιηθεί αποσβέσεις σε σειρά περιουσιακών στοιχείων, ούτε και έχουν σχηματιστεί προβλέψεις για ανάλογες ”δαπάνες”.

Το... Βασίλειο του ”Ερρίκος Ντυνάν”
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Αυτά που ο νομοθέτης δεν μπορεί να ανεχτεί ούτε στην τελευταία ”φούσκα” της Σοφοκλέους λαμβάνουν ”σάρκα και οστά” στο Κοινωφελές Ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν. Τι προκύπτει από την τελευταία Έκθεση Ελέγχου που πραγματοποίησε ο ΣΟΛ.

Η διαχείριση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν απασχόλησε έντονα το τελευταίο διάστημα την κοινή γνώμη αλλά και τη χρηματιστηριακή αγορά λόγω του ότι στο θέμα ενεπλάκησαν άμεσα ή έμμεσα τρεις εισηγμένες εταιρίες.

Σήμερα το Euro2day παρουσιάζει μια ”γεύση” από την κατάσταση που επικρατεί στο Ερρίκος Ντυνάν, όπως αυτή προκύπτει από την τελευταία Έκθεση Ελέγχου του ΣΟΛ τον Μάιο του 2007.

Με βάση λοιπόν τον συγκεκριμένο έλεγχο, μεταξύ άλλων, προκύπτουν τα εξής:

• Το Ερρίκος Ντυνάν δεν έχει μέχρι σήμερα διενεργήσει καθόλου αποσβέσεις στα έξοδα εγκατάστασης ύψους 26,5 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι έχει παρέλθει μία πενταετία για τα περισσότερα από αυτά...

• Δεν έχουν διενεργηθεί αποσβέσεις επί των παγίων περιουσιακών στοιχείων… από συστάσεως του Ιδρύματος! Για τα κτίρια οι αποσβέσεις αυτές μέχρι το τέλος του 2006 υπολογίζονταν σε 6,2 εκατ. ευρώ, ενώ για τα μηχανήματα οι ελεγκτές δήλωναν πέρυσι αδυναμία να προσδιορίσουν με αξιοπιστία το ποσό…

• Για το σύνολο του προσωπικού δεν έχει σχηματιστεί πρόβλεψη αποζημίωσης, η οποία αν σχηματιζόταν θα ανερχόταν σε 3,1 εκατ. ευρώ!

• Σύμφωνα με την από 7/5/2007 επιστολή του νομικού συμβούλου εκκρεμούν αγωγές εναντίον του Ιδρύματος συνολικού ύψους 13,6 εκατ. ευρώ. Και όπως σωστά θα έχετε καταλάβει, δεν έχει σχηματιστεί ούτε ένα ευρώ πρόβλεψη γι’ αυτές…

Και μέχρι εδώ μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι ναι μεν όλα τα προηγούμενα δεν συνάδουν προς κανέναν κανόνα λογιστικής, ωστόσο ως μόνο σκοπό είχαν την ”ωραιοποίηση” των λογιστικών καταστάσεων.

Όμως, αμέσως παρακάτω προκύπτουν πολύ σημαντικά στοιχεία για την οργάνωση και τον τρόπο διοίκησης του Ιδρύματος.

Σύμφωνα πάντα με τα πορίσματα των ελεγκτών:

Πρώτον, πολλές φορές τα ανταλλακτικά των μηχανημάτων δεν λογίζονταν ως κόστος συντήρησης, αλλά ως πρόσθετες επενδύσεις, προσθέτοντας πλασματική αξία στα πάγια.

Δεύτερον, από τη σύγκριση φυσικής απογραφής με τα βιβλία των αποθηκών του νοσοκομείου προέκυψαν πλεονάσματα και ελλείμματα.

Τρίτον, από τις εκκαθαρίσεις των εισπράξεων από τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ασφαλιστικές εταιρίες έχουν προκύψει ποσά περικοπών νοσηλίων 3 εκατ. ευρώ! Από δειγματοληπτικούς ελέγχους προέκυψαν περικοπές που θα έπρεπε να είχαν διαγραφεί από τις απαιτήσεις επειδή οφείλονται σε… λανθασμένη τιμολόγηση του νοσοκομείου. Τέτοιες περιπτώσεις εκκρεμούν από το 2001!

Τέταρτον, πέρα από τις παραπάνω περικοπές βρέθηκε άλλο 1,4 εκατ. ευρώ επισφαλών απαιτήσεων για το οποίο δεν έχει δημιουργηθεί η παραμικρή πρόβλεψη! Κάποιες περιπτώσεις μάλιστα από αυτές εμφανίζονται να έχουν προκύψει από το 2003, ή το 2004…

Πέμπτον, στα γραμμάτια εισπρακτέα διαπιστώθηκε ότι η ενημέρωσή τους δεν γίνεται έγκαιρα με αποτέλεσμα να δίνεται εσφαλμένη εικόνα. Και συμπληρώνουν οι ελεγκτές: ”Να σημειωθεί ότι τα γραμμάτια που έχουν κλείσει τριετία χωρίς να έχουν διενεργηθεί οι νόμιμες ενέργειες σταματούν να παράγουν έννομα δικαιώματα ως αξιόγραφα, καθώς και έντοκη διεκδίκηση”…

Περάστε… την 1η του μηνός

Σε αντίθεση με το σλόγκαν γνωστής ασφαλιστικής εταιρίας ότι ”πληρώνει αμέσως”, το ακριβώς αντίθετο φαίνεται να γίνεται με την περίπτωση του Ερρίκος Ντυνάν.

Το υπόλοιπο προς τους προμηθευτές αυξήθηκε κατά 18,3% το 2006 σε σχέση με το 2005, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό αύξησης του 2005 σε σχέση με το 2004 ήταν 29,1%.

Σύμφωνα με τους ελεγκτές: ”Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερες διακυμάνσεις σε επίπεδο αγορών - τζίρου από χρήση σε χρήση, η αύξηση της υποχρέωσης προς τους προμηθευτές προέρχεται κυρίως από τη χαμηλή ρευστοποίηση της υποχρέωσης από την πλευρά του νοσοκομείου”…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v