Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξανόμενη απειλή η δεξιά τρομοκρατία στην Ευρώπη

Γιατί οι δεξιοί τρομοκράτες λευκής ταυτότητας αποτελούν μεγαλύτερη εσωτερική απειλή απ’ ότι οι τζιχαντιστές για τις υπηρεσίες ασφαλείας. Οι διαφορές με τις νεοναζιστικές οργανώσεις, ο ρόλος της πανδημίας και η ευκαιρία για μεγαλύτερη συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ.

Αυξανόμενη απειλή η δεξιά τρομοκρατία στην Ευρώπη
  • του Sam Lichtenstein

Η απειλή της βίαιης δεξιάς στην Ευρώπη αυξάνεται καθώς τρομοκράτες εκμεταλλεύονται τις συνεχιζόμενες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εντάσεις για να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους, περιλαμβανομένου του σχεδιασμού επιθέσεων.  Η απειλή από τρομοκράτες που πιστεύουν ότι πρέπει να πυροδοτήσουν έναν εμφύλιο πόλεμο για να σώσουν την κοινωνία, θα αποτελέσουν πρόκληση για τις υπηρεσίες ασφαλείας και θα πολώσουν ακόμα περισσότερο τις κοινωνίες.

Οι δεξιοί τρομοκράτες καταλαμβάνουν έναν μικρό χώρο σε ένα πολύ μεγαλύτερο δεξιό οικοσύστημα, αλλά διαφοροποιούνται καθώς πραγματοποιούν ή τάσσονται υπέρ της πραγματοποίησης προμελετημένων, με πολιτικά κίνητρα επιθέσεων εναντίον διαφόρων εκλαμβανόμενων εχθρών. Οι δεξιοί τρομοκράτες απαρτίζονται από μια ποικιλία ανθρώπων, περιλαμβανομένων αυτών που αμφισβητούν την κυβερνητική εξουσία, τρομοκρατών που αντιτίθενται σε συγκεκριμένες πολιτικές όπως οι αμβλώσεις, καθώς και ακούσια άγαμους που είναι εξοργισμένοι με τις γυναίκες. Ωστόσο, οι πρόσφατες επιθέσεις, η αποκάλυψη και διάλυση σχεδίων, καθώς και οι εκτιμήσεις ειδημόνων του τομέα της ασφάλειας, δείχνουν πως η μεγαλύτερη και πιο άμεση απειλή προέρχεται από τους δεξιούς τρομοκράτες που ενεργούν στο όνομα αυτής που θεωρούν μια ανώτερη αλλά πολιορκούμενη «λευκή ταυτότητα».

Έχουν διάφορες ταμπέλες και  αποτελούν μια επίμονη απειλή για την Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο –πραγματοποιώντας κατά καιρούς εξαιρετικά θανατηφόρες και με μεγάλη απήχηση επιθέσεις, όπως στη Νορβηγία το 2011- αλλά έχουν δημιουργήσει σημαντικά περισσότερη ανησυχία και έχουν προσελκύσει μεγαλύτερη προσοχή μετά τους πυροβολισμούς στο Christchurch της Νέας Ζηλανδίας τον Μάρτιο του 2019. Το περιστατικό αυτό υποκίνησε ένα κύμα παρόμοιων επιθέσεων και σχεδίων επιθέσεων από γεωγραφικά ανομοιογενείς δεξιούς τρομοκράτες που έχουν κοινές πεποιθήσεις και δυσαρέσκειες.

Από το 2019, οι δεξιοί τρομοκράτες της «λευκής ταυτότητας» στην Ευρώπη έχουν πραγματοποιήσει υψηλού προφίλ θανατηφόρες επιθέσεις στη Γερμανία και στη Νορβηγία, και πολλές ακόμα βίαιες, αλλά όχι θανατηφόρες επιθέσεις σε άλλες χώρες, περιλαμβανομένης της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Στο ίδιο χρονικό πλαίσιο, δεκάδες άνθρωποι σε αυτές και σε άλλες χώρες συνελήφθησαν για τον σχεδιασμό προσχεδιασμένων και συχνά μιμητικών επιθέσεων. Η μεγάλη πλειονότητα των ατόμων αυτών είχαν την ίδια ιδεολογία με τον δράστη της επίθεσης στο Christchurch και σε πολλές περιπτώσεις εμπνεύστηκαν άμεσα από τις βίαιες επιθέσεις του, όπως φάνηκε από τη γλώσσα στα μανιφέτα τους και σε άλλες προπαγάνδες και δηλώσεις τους στις αρχές.

Πολλοί επικεφαλής ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας, περιλαμβανομένων αυτών της Europol και μεγάλων κρατών όπως της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, περιγράφουν τους δεξιούς τρομοκράτες λευκής ταυτότητας ως μια ταχύτατα αυξανόμενη ανησυχία. Οι αρχές άλλων χωρών, περιλαμβανομένων διαφόρων σκανδιναβικών κρατών, έχουν αυξήσει το επίπεδο απειλής καθώς αξιολογούν μια αυξανόμενη πιθανότητα επιθέσεων.

Τα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο, μια από τις λίγες χώρες που δημοσιοποιούν τέτοιες πληροφορίες, αποκαλύπτουν σταθερά αυξανόμενο αριθμό σχεδίων που παρεμποδίστηκαν και παραπομπές σε στηριζόμενα από τις κυβερνήσεις προγράμματα για την αποτροπή, παρεμπόδιση και απεμπλοκή ατόμων που θεωρούνται πιθανοί εξτρεμιστικοί κίνδυνοι –ορισμένα από τα οποία μπορεί να οφείλονται στην καλύτερη κατανόηση και αναφορά, αλλά πιθανότατα αντανακλούν τη γνήσια αύξηση τους. Αυτές οι τάσεις οδήγησαν τον επικεφαλής της Βρετανικής αντιτρομοκρατικής να πει τον Σεπτέμβριο του 2019 πως οι δεξιοί τρομοκράτες είναι το «ταχύτερα αυξανόμενο πρόβλημα του». 

Αν και πολλοί δεξιοί τρομοκράτες λευκής ταυτότητας πιθανότατα σταμάτησαν να σχεδιάζουν επιθέσεις εν μέσω των lockdowns που επιβλήθηκαν για περιορισμό της πανδημίας, εν μέρει επειδή ενώθηκαν με δεξιούς εξτρεμιστές που είχαν άλλα κίνητρα για να ανακατευθύνουν τον θυμό τους προς τις κυβερνήσεις, είναι πιθανόν να επαναλάβουν τις βίαιες δραστηριότητές τους και πάλι ενάντια στους εκλαμβανόμενους μη λευκούς εχθρούς τους όταν χαλαρώσουν οι περιορισμοί το 2021.

Σύμφωνα με διάφορες υπηρεσίες ασφάλειας και ομάδες παρακολούθησης, οι δεξιοί τρομοκράτες λευκής ταυτότητας χρησιμοποίησαν το 2020 για να διαδώσουν βίαιη προπαγάνδα, να προσπαθήσουν να φτάσουν σε άτομα που έχουν τον ίδιο τρόπο σκέψης και να προσελκύσουν και άλλους στον αγώνα τους, υποδηλώνοντας πως προετοιμάζονται για μελλοντικές επιθέσεις.

Οι Ευρωπαίοι δεξιοί τρομοκράτες λευκής ταυτότητας συνδέονται όλο και περισσότερο πέραν των εθνικών συνόρων και εκμεταλλεύονται τις κοινές πεποιθήσεις και δυσαρέσκειες για να προωθήσουν και να εμπλακούν σε βιαιότητες. Η τρέχουσα «σοδειά» δεξιών τρομοκρατών λευκής ταυτότητας έχει εξελιχθεί, αλλά διαφέρει από τις προηγούμενες γενιές νεοναζιστών και ρατσιστών skinheads, που ενεργούσαν σε μεγάλο βαθμό ως οργανωμένες ομάδες εντός μεμονωμένων χωρών και συχνά εμπλέκονταν σε εγκληματικές ενέργειες.

Οι σημερινοί δεξιοί τρομοκράτες λευκής ταυτότητας χρησιμοποιούν εφαρμογές mobile chat όπως το Telegram και περιθωριακές ιστοσελίδες όπως η 8kun (πρώην 8chan) για να επικοινωνούν διασυνοριακά. Επιπλέον, σε αντίθεση με τις προηγούμενες γενιές, σχεδιάζουν μόνοι τους τις βιαιοπραγίες και δεν έχουν εγκληματικές διασυνδέσεις· ακόμα και όταν εντάσσονται σε ομάδες, η συμμετοχή είναι συνήθως ρευστή και κυρίως online.

Οι διεθνείς δεσμοί τους αυξάνονται και οι ιδεολογικές αρχές τους συγκλίνουν από τα μέσα της δεκαετίας του 2010, πιθανότατα ως αντίδραση σε ένα κύμα μετανάστευσης μη λευκών και τζιχαντιστικών επιθέσεων. Έκτοτε, οι δεξιοί τρομοκράτες λευκής ταυτότητας έχουν βάλει σε «δεύτερη μοίρα» τις προηγούμενες διαφωνίες τους που βασίζονταν στην εθνικότητα, και συμφωνούν πως ο μόνος τρόπος για να σωθεί η λευκή φυλή είναι μέσω της συνεργασίας για να στοχευθούν κοινοί εχθροί. Προς τον σκοπό αυτό, μοιράζονται τρεις βασικές πεποιθήσεις, τις οποίες παρουσιάζουν ως δικαιολογημένη αντίδραση στις αυξανόμενες φυλετικές εντάσεις και την απογοήτευση με τα κυρίαρχα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά συστήματα:

  • Οι θεωρούμενοι εχθροί αποτελούν υπαρξιακή απειλή για αυτό που θεωρείται ανώτερη λευκή ταυτότητα: οι δεξιοί τρομοκράτες πιστεύουν πως διάφοροι εχθροί, που ευρύτερα αντιπροσωπεύουν πολυπολιτισμικές δυνάμεις, απειλούν την αντίληψή τους για τη λευκή φυλετική και πολιτισμική ανωτερότητα. Στο στόχαστρο μπαίνουν συχνότερα οι μετανάστες και οι φυλετικές, εθνοτικές ή θρησκευτικές μειονότητες, αν και θεωρούν εχθρούς επίσης τα μέλη της LGBTQ κοινότητας, τους αριστερούς ακτιβιστές και όμοιες ομάδες.
  • -Οι κοινωνικές ελίτ και τα συστήματα της δημοκρατίας και της παγκοσμιοποίησης που εξυπηρετούν, είναι συνένοχα: οι δεξιοί τρομοκράτες θεωρούν πως τα γενικότερα ανοικτά και διασυνδεδεμένα πολιτικοοικονομικά συστήματα της Δύσης υποκινούν τον εκτοπισμό της λευκής ταυτότητας. Θεωρούν ορισμένες κοινωνικές ελίτ, όπως οι φιλελεύθεροι πολιτικοί και επιχειρηματικοί ηγέτες, ως νόμιμους στόχους διότι αυτοί οι παράγοντες θεωρείται ότι ελαχιστοποιούν την επιρροή της λευκής ταυτότητας και προωθούν την διαφορετικότητα για να την αντικαταστήσει.
  • -Ένας φυλετικός πόλεμος που θα μεταμορφώσει την κοινωνία είναι η αναπόφευκτη και απαραίτητη αντίδραση: οι δεξιοί τρομοκράτες πιστεύουν πως ο μόνος τρόπος για να σώσουν τη λευκή ταυτότητα είναι να επιταχύνουν την κοινωνική πόλωση και να πυροδοτήσουν μια αναπόφευκτη σύγκρουση για να αντιμετωπίσουν τους εκλαμβανόμενους πολυπολιτισμικούς εχθρούς τους και τους συνεργάτες τους των ελίτ. Μέσω μεμονωμένων πράξεων βίας, ελπίζουν πως θα προκαλέσουν μια αλυσιδωτή αντίδραση αναταράξεων για να αναγκάσουν τον κόσμο να επιλέξει πλευρά και να αντικαταστήσουν το σύστημα που θεωρούν πως είναι κατά των λευκών.

Απειλή αποτελούν επίσης και άλλοι παράγοντες:

Υπάρχουν και δυο ακόμα διάχυτες ομάδες δεξιάς απειλής, πέραν των δεξιών τρομοκρατών της λευκής ταυτότητας, που θα αποτελέσουν απειλή για την Ευρωπαϊκή ασφάλεια το 2021, αν και είναι λιγότερο πιθανό να διαπράξουν προμελετημένες, στοχευμένες επιθέσεις που θα προκαλέσουν σημαντικές απώλειες.

Αντικυβερνητικοί ακραίοι, όπως οι Reichsburgers που απορρίπτουν τη νομιμότητα του σύγχρονου γερμανικού κράτους, θα συνεχίσουν να αποτελούν αποσταθεροποιητική δύναμη και κατά καιρούς θα συνιστούν και βίαιη απειλή. Εν τω μεταξύ, συνωμοσιολόγοι όπως αυτοί που ακολουθούν την QAnon και οι αντιεμβολιαστές, θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται την Covid-19 για δημοσιότητα και για να αποκτήσουν υποστηρικτές, προκαλώντας κατά καιρούς πράξεις βίας. Το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2020, μέλη αυτών των ομάδων συμμετείχαν σε διαδηλώσεις -που κάποιες στιγμές έγιναν βίαιες- ενάντια στα σχετιζόμενα με την πανδημία lockdowns σε όλη την Ευρώπη, αποκαλύπτοντας το πώς τα διαφορετικά δεξιά αφηγήματα μπορούν να συγκλίνουν γύρω από έναν κοινό σκοπό.

Οι δεξιοί τρομοκράτες λευκής ταυτότητας αποτελούν διαφορετική λειτουργική και ιδεολογική απειλή απ’ ότι οι τζιχαντιστές, κάτι που θα αποκαλύψει τις ελλείψεις των υπηρεσιών ασφαλείας και θα ενισχύσει την πολιτική πόλωση. Κρίνοντας από τον αριθμό των πρόσφατων συλλήψεων και ερευνών, οι δεξιοί τρομοκράτες λευκής ταυτότητας αποτελούν μεγαλύτερη εσωτερική απειλή απ’ ότι οι τζιχαντιστές για τις υπηρεσίες ασφαλείας, εν μέρει επειδή μπορούν πιο εύκολα να λειτουργούν εντός οργανισμών οι κουλτούρες και οι ηγέτες των οποίων μπορεί να είναι πιο δεκτικά σε ορισμένες ιδέες τους. Ευρύτερα, ορισμένες πεποιθήσεις και δυσαρέσκειες των δεξιών τρομοκρατών λευκής ταυτότητας – όπως το ότι οι μετανάστες και οι μειονότητες απειλούν την παραδοσιακή ευρωπαϊκή ταυτότητα και τις αξίες- έχουν απήχηση με κάποιον τρόπο στην mainstream κοινωνία, ακόμα και αν οι περισσότεροι που έχουν αυτές τις απόψεις αποκηρύσσουν τη βία. Αυτό διασφαλίζει πως θα υπάρξει κάποια πολιτική κάλυψη για ορισμένους δεξιούς τρομοκράτες λευκής ταυτότητας και πως οι υπηρεσίες ασφαλείας σε ορισμένες τουλάχιστον χώρες, ιδιαίτερα σε αυτές στις οποίες ηγούνται δεξιές κυβερνήσεις, θα πρέπει να κινηθούν προσεκτικά για να αποφύγουν το ενδεχόμενο να κατηγορηθούν για πολιτική μεροληψία.

Εν μέρει επειδή έχει επενδύσει τους περισσότερους πόρους για να αναγνωρίσει τις εσωτερικές απειλές, η Γερμανία έχει επανειλημμένως αποκαλύψει δεξιούς τρομοκράτες λευκής ταυτότητας στις τάξεις της αστυνομίας και του στρατού της, αν και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες –όπως η Γαλλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο- έχουν δει παρόμοιες περιπτώσεις διείσδυσης τα τελευταία χρόνια. Το καλοκαίρι του 2020, η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας ανακοίνωσε τη διάλυση μιας εκ των τεσσάρων μονάδων δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων και την ανασυγκρότηση την άλλων τριών, μετά από τη δραματική αύξηση που σημειώθηκε στις εσωτερικές έρευνες σε στρατιώτες που είναι ύποπτοι ως συμπαθούντες ακροδεξιών και στις κατηγορίες για τοξική κουλτούρα και ηγεσία.

Το 2019, έγγραφο του Βρετανικού στρατού που διέρρευσε έδειξε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες ασφαλείας στην αντιμετώπιση των συμπαθούντων δεξιών τρομοκρατών λευκής ταυτότητας που βρίσκονται στις τάξεις τους. Η χάρτα που δημιουργήθηκε το 2017 μετά τη σύλληψη τεσσάρων στρατιωτών για δεσμούς με απαγορευμένη νεοναζιστική ομάδα, έλεγε στους στρατιώτες να έχουν το νου τους για διάφορες συμπεριφορές, όπως άτομα που αυτοαποκαλούνται «πατριώτες» και κάνουν «ανακριβείς γενικεύσεις για «την Αριστερά» ή την κυβέρνηση». Οι συστάσεις αυτές γενικότερα χαρακτηρίστηκαν ως μη βοηθητικές, ελλείψει του ευρύτερου πλαισίου, πολιτικά μεροληπτικές και ως ενδεχόμενες παραβιάσεις του δικαιώματος της ελευθερίας του λόγου.

Ηγετικοί δεξιοί Ευρωπαίοι πολιτικοί και ομάδες ακτιβιστών συχνά αναφέρονται στην «μεγάλη αντικατάσταση», μια θεωρία συνωμοσίας σύμφωνα με την οποία οι λευκοί ευρωπαίοι εσκεμμένα αντικαθίστανται από μη λευκούς μετανάστες και πως οι κοινωνικές ελίτ είναι συνένοχες. Αυτό είναι ένα διακεκριμένο αφήγημα που υποστηρίζουν και οι δεξιοί τρομοκράτες λευκής ταυτότητας –περιλαμβανομένων πολλών δραστών επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία δυο χρόνια- και το οποίο τονίζουν στην προπαγάνδα τους. Δείχνοντας περαιτέρω το πώς οι πολιτικοί μπορούν να παράσχουν κάλυψη στους δεξιούς τρομοκράτες, τον Μάρτιο του 2020 η γερμανική υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών χαρακτήρισε ένα τμήμα του δεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία ως εξτρεμιστική ομάδα, λόγω της ρητορικής των ηγετών της που θεωρήθηκε ότι υποστηρίζει τον ριζοσπαστισμό και τη βία.

Η απειλή των δεξιών τρομοκρατών λευκής ταυτότητας δίνει την ευκαιρία για μια στενότερη συνεργασία μεταξύ της Ευρώπης και της νεοεισερχόμενης κυβέρνησης Biden για να αντιμετωπίσουν μια κοινή απειλή, όμως θα υπάρξουν πολιτικά και νομικά εμπόδια. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, που εξέφραζαν απογοήτευση για τη φερόμενη έλλειψη ανησυχίας από την πλευρά της κυβέρνησης Trump για το θέμα παρά τις θανατηφόρες επιθέσεις και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού και τις αυξανόμενες διασυνδέσεις μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών δεξιών τρομοκρατών λευκής ταυτότητας, πιθανότατα θα πιέσουν τη νέα κυβέρνηση να αναλάβει δράση σε πολλά μέτωπα.

Οι Ευρωπαίοι σημειώνουν πως οι δεξιοί τρομοκράτες λευκής ταυτότητας έχουν προκαλέσει περισσότερα θύματα στις ΗΠΑ απ’ ότι στην Ευρώπη και ανησυχούν λόγω των αναφορών για σχέσεις μεταξύ των Αμερικανών και των Ευρωπαίων δεξιών τρομοκρατών λευκής ταυτότητας. Κατηγορούν επίσης τις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες ότι δεν έχουν κάνει αρκετά για να αφαιρέσουν περιεχόμενο δεξιών τρομοκρατών λευκής ταυτότητας από τις πλατφόρμες τους. Ο εκλεγμένος πρόεδρος Joe Biden έχει δώσει σήμα πως σχεδιάζει να επικεντρωθεί στους δεξιούς τρομοκράτες, τους οποίους αποκήρυσσε τακτικά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, αλλά θα πρέπει να ξεπεράσει πολιτικούς και νομικούς περιορισμούς για πιο επιθετικές πολιτικές αντιδράσεις.

Ο Biden θα μπορούσε να πιέσει το Κογκρέσο να εφαρμόσει νόμο ενάντια στην «εγχώρια τρομοκρατία» ως έναν τρόπο για να αντιμετωπίσει την διεθνική επιρροή των αμερικανών δεξιών τρομοκρατών λευκής ταυτότητας, αλλά πιθανότατα θα αντιμετώπιζε πολιτικές αντιδράσεις και ερωτήματα περί συνταγματικότητας. Ενέργειες τρομοκρατίας εντός των ΗΠΑ που δεν συνδέονται με επισήμως προσδιορισμένες, σχεδόν αποκλειστικά τζιχαντιστικές, ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις, δεν θεωρούνται ομοσπονδιακό έγκλημα που να οδηγεί σε δίωξη των δεξιών τρομοκρατών λευκής ταυτότητας στο πλαίσιο διαφόρων πολιτειακών ή μη τρομοκρατικών ομοσπονδιακών νόμων.

Δεν υπάρχει ορισμός ως εγκλήματος σε ομοσπονδιακό επίπεδο ενεργειών τρομοκρατίας εντός των ΗΠΑ που δεν συνδέονται με επισήμως προσδιορισμένες, σχεδόν αποκλειστικά τζιχαντιστικές, ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις. Ένας νόμος περί «εγχώριας τρομοκρατίας» πιθανότατα θα έστελνε ένα ισχυρό σήμα και θα έδινε στις αρχές μεγαλύτερες εξουσίες. Ωστόσο, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πολιτικές διαμάχες και προσφυγές στη δικαιοσύνη για το εύρος του εάν θεωρηθεί πως είναι τόσο ευρύς ώστε να περιλαμβάνει συνταγματικά προστατευμένες ενέργειες, ή, αντιθέτως, είναι τόσο στενός ώστε να στοχεύει μόνο συγκεκριμένες ομάδες ή ιδεολογίες.

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών, που καθορίζουν και επιβάλλουν κυρώσεις σε ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις και σε μια σχετιζόμενη κατηγορία ειδικώς προσδιορισμένων παγκόσμιων τρομοκρατών (specially designated global terrorists) SDGT, έχουν νομικά όρια σε ό,τι αφορά την προσθήκη ομάδων δεξιών τρομοκρατών λευκής ταυτότητας στις λίστες αυτές, που θα έδιναν τη δυνατότητα για μεγαλύτερη επιβολή του νόμου και για περισσότερη συγκέντρωση πληροφοριών εναντίον τους.

Τον Απρίλιο, οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν το Ρωσικό Αυτοκρατορικό Κίνημα (RIM), μια ρατσιστική υπερεθνικιστική παραστρατιωτική ομάδα, καθώς και τρεις από τους ηγέτες του ως SDGT, και αυτή είναι η πρώτη φορά που προσδιορίζεται με αυτόν τον τρόπο μια οργάνωση δεξιών τρομοκρατών. Ωστόσο, η ενέργεια αυτή αποκάλυψε τους περιορισμούς που υπάρχουν για περαιτέρω προσδιορισμούς. Σε αντίθεση με επιφανέστερες και αναμφίβολα πιο άμεσα ανησυχητικές ομάδες, όπως η The Base ή η Atomwaffen Division –που είναι νεοναζιστικές ομάδες με έδρα στις ΗΠΑ και με ξένα παρακλάδια- το RIM δεν έχει παρουσία στις ΗΠΑ, που είναι και ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα για να τον χαρακτηρισμό μιας ομάδας ως ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης ή ως SCGT. Οι επιπλέον προσδιορισμοί θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα λόγω αυτής της ανάγκης για το «ξένο» στοιχείο, και λόγω του ότι οι περισσότεροι δράστες επιθέσεων λειτουργούν ως ατομικά στοιχεία αποσυνδεδεμένα από τις ξεκάθαρες οργανωτικές δομές που μπορούν να μπουν στο στόχαστρο.

Η νέα κυβέρνηση θα πιέσει τις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες να κάνουν περισσότερα για να αφαιρεθεί περιεχόμενο που συνδέεται με δεξιούς τρομοκράτες λευκής ταυτότητας, κάτι που θεωρείται ευρύτερα ως κρίσιμης σημασίας για να συνδεθούν μεταξύ τους τα διάφορα μέλη των διάχυτων κινημάτων. Ωστόσο, η κυβέρνηση Biden θα έχει να αντιμετωπίσει διάφορα ζητήματα σε ό,τι αφορά την ελευθερία του λόγου. Μετά τις επιθέσεις στο Christchurch, οι εταιρείες έχουν κάνει σημαντικά βήματα στην αφαίρεση εμφανώς παράνομου περιεχόμενου, ωστόσο οι δεξιοί τρομοκράτες λευκής ταυτότητας έχουν αποδειχθεί ικανοί στη χρήση κωδικοποιημένης γλώσσας, memes και άλλων μορφών επικοινωνίας που παραμένουν εντός των νόμιμων ορίων, αμφισβητώντας έτσι την αφαίρεσή τους από τις online πλατφόρμες. Επιπλέον, τουλάχιστον ορισμένες από τις πεποιθήσεις και τις δυσαρέσκειες των δεξιών τρομοκρατών λευκής ταυτότητας έχουν απήχηση στον mainstream πολιτικό διάλογο και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού· η αφαίρεση τέτοιου περιεχόμενου αναπόφευκτα οδηγεί σε κατηγορίες για λογοκρισία και για πολιτική μεροληψία.

Τέλος, ενώ οι δεξιοί τρομοκράτες λευκής ταυτότητας χρησιμοποιούν μεγάλες πλατφόρμες όπως το Facebook και το YouTube για να έχουν μαζική απήχηση, βασίζονται σε πιο εξειδικευμένα apps που πλασάρονται ξεκάθαρα ως καταφύγια της ελευθερίας του λόγου και αρνούνται να αστυνομεύσουν τις πλατφόρμες τους, για να πραγματοποιήσουν τις πιο ειδεχθείς δραστηριότητές τους, όπως το να συζητούν για τη βία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v