Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BofA: Σημάδια... απογείωσης στις αεροπορικές κρατήσεις στην Ευρώπη

Τα θετικά σινιάλα για τον τουρισμό από τις κρατήσεις ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών αποτιμά ο διεθνής οίκος. Η επισκεψιμότητα στις ταξιδιωτικές ιστοσελίδες, η σύγκριση με το 2019 και η κίνηση της Βρετανίας.

BofA: Σημάδια... απογείωσης στις αεροπορικές κρατήσεις στην Ευρώπη

Πολύ θετική η εβδομάδα που πέρασε για τις αεροπορικές κρατήσεις και τις επισκέψεις στους ιστότοπους κρατήσεων αεροπορικών ταξιδιών, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα Bank of America Global Research.

Η θετική τάση στις κρατήσεις ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών συνεχίστηκε την εβδομάδα που έληξε στις 30 Μαΐου με σημαντική βελτίωση τόσο στην ενδοευρωπαϊκή όσο και στη διεθνή αγορά. Το ιδιαίτερα θετικό στοιχείο για την επιστροφή στην κανονικότητα του τουρισμού αναδεικνύει η Bank of America Global Research, αφού βλέπει ότι οι καθαρές κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων εντός της Ευρώπης βελτιώθηκαν σημαντικά στο -59% των επιπέδων του 2019, αυξημένες έναντι της περασμένης εβδομάδας κατά 9%. Είναι προφανές από τα πρώτα στοιχεία ότι οι Ευρωπαίοι θα προτιμήσουν να ταξιδέψουν εντός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού βοηθούν στην ανοδική κίνηση του τουρισμού.

Οι διεθνείς κρατήσεις αυξήθηκαν κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες ενώ η επισκεψιμότητα των ιστότοπων εξακολούθησε να ενισχύεται, αυξημένη κατά 2% στο -43% των επιπέδων του 2019, επισημαίνει η BofA Global Research. Η δραστηριότητα πτήσεων αυξήθηκε κατά 4%, στο -56% των επιπέδων του 2019, με τις Ryanair, Wizz Air και easyJet να αυξάνονται κατά 75-11%.

Οι καθαρές πωλήσεις εντός της Ευρώπης -59% των επιπέδων του 2019 συγκρίνονται με το -68% την προηγούμενη εβδομάδα και αποτελεί την υψηλότερη αύξηση από τον Ιούνιο του 2020, επισημαίνει η BofA. Oι κρατήσεις αυξήθηκαν κατά 10% σε εβδομαδιαία βάση και οι διεθνείς καθαρές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4% στο -80% έναντι -84% την προηγούμενη εβδομάδα και τώρα βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή της πανδημίας. Αυτό οδήγησε σε βελτίωση των καθαρών πωλήσεων σε ολόκληρο το σύστημα για πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη στο -74% των επιπέδων του 2019, έναντι -80% την προηγούμενη εβδομάδα.

Στον αντίποδα, στα κακά νέα, σε μια απογοητευτική κίνηση για τις αεροπορικές εταιρείες, η βρετανική κυβέρνηση αφαίρεσε την Πορτογαλία από την πράσινη λίστα και δεν πρόσθεσε νέες χώρες στην τελευταία ενημέρωσή της. Η επόμενη κριτική πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουνίου.

Η ΕΕ καθυστέρησε επίσης την απόφαση να προσθέσει το Ηνωμένο Βασίλειο στον «ασφαλή» κατάλογό του έως τις 14 Ιουνίου. Επτά χώρες της ΕΕ έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν το νέο ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19, που επιτρέπει ταξίδια «χωρίς προβλήματα» εντός του μπλοκ, ενώ οι υπόλοιποι θα ακολουθήσουν μέχρι την 1 Ιουλίου.

Η κίνηση των ιστοσελίδων συνεχίζει να αυξάνεται

Οι ημερήσιες επισκέψεις στους ιστότοπους για τις αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ συνέχισαν να αυξάνονται κατά 2%, στο επίπεδο του -43% του 2019 για την εβδομάδα που έληξε στις 2 Ιουνίου από -45% την προηγούμενη εβδομάδα, υπολογίζει η BofA.

H Lufthansa παρουσίασε τη μεγαλύτερη βελτίωση κατά 15%, πιθανώς σχετιζόμενη με την πρόωρη έγκριση του ψηφιακού πιστοποιητικού Covid-19 της ΕΕ από τη Γερμανία. Οι περισσότερες άλλες αεροπορικές εταιρείες αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 3%.

Η δραστηριότητα πτήσης βελτιώνεται καθώς οι αερομεταφορείς χαμηλού κόστους αυξάνονται. Η ευρωπαϊκή δραστηριότητα πτήσης βελτιώθηκε κατά 4% στο -56% των επιπέδων του 2019 από τις 3 Ιουνίου έναντι -60% την προηγούμενη εβδομάδα, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2020. Η Ryanair παρουσίασε τη μεγαλύτερη βελτίωση κατά 11%, ακολουθούμενη από τη Wizz Air και την easyJet με 8% και 7%, αντίστοιχα. Όλες οι άλλες αεροπορικές εταιρείες αυξήθηκαν κατά 1%-4% περίπου.

Γιώργος Α. Σαββάκης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v