Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδύσεις: Το asset που ξεπέρασε και το Bitcoin το 2021

Το 2021 ήταν κατά γενική ομολογία η χρονιά των κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο, συγκεκριμένη κατηγορία επενδύσεων... πολυτελείας άφησε πίσω σε αποδόσεις ακόμη και το +75% που έγραψε το Bitcoin.

Επενδύσεις: Το asset που ξεπέρασε και το Bitcoin το 2021

Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να... ανοίξετε σαμπάνιες αν έχετε επενδύσει σε παλαιωμένες σαμπάνιες φέτος, καθώς έχουν ξεπεράσει όλες τις μεγάλες κατηγορίες επενδύσεων, από τις big techs μέχρι το bitcoin.

Οι διαδικτυακές πλατφόρμες που σας επιτρέπουν να κάνετε συναλλαγές σε κρασιά, σαμπάνιες και αλκοολούχα ποτά, όπως οι μετοχές ή τα νομίσματα, έχουν καταγράψει δραστηριότητα ρεκόρ και έντονα αυξημένες τιμές φέτος, σύμφωνα με το Reuters.

Στοιχεία από το LiveTrade, το οποίο διαχειρίζεται τον «Δείκτη του Μπορντό» των ποτών, έδειξαν ότι οι 15 από τις 20 μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών στην πλατφόρμα το 2021 αφορούσαν σε παλαιωμένες σαμπάνιες.

Τη μεγαλύτερη άνοδο εμφανίζει η παλαιωμένη σαμπάνια Salon le Mesnil του 2002, που περιγράφεται από τον παραγωγό της ως «σαγευτική σαν σπαθί σαμουράι». Έχει καταγράψει άνοδο άνω του 80% σε αξία το 2021 τόσο στο LiveTrade όσο και σε δεύτερη πλατφόρμα κρασιού, τη Liv-ex, ενώ επί του παρόντος πωλείται για περίπου 11.700 λίρες το μπουκάλι (15.700 $).

Αυτό ξεπερνά την άνοδο του bitcoin κατά 75% και είναι σχεδόν πέντε φορές περισσότερο από το 18% που εμφάνισε ο δείκτης μετοχών NYFANG+TM των Facebook, Amazon, Netflix, Google, Tesla και Microsoft που έχουν τροφοδοτήσει τα κέρδη των χρηματιστηριακών αγορών φέτος.

Οι σαμπάνιες Comtes de Champagne 2006 του Taittinger έλαμψαν επίσης, όπως επίσης και οι σαμπάνιες του 2002 και του 1996 της Krug, με άνοδο τιμών άνω του 70%, ενώ οι μποτίλιες Krug 2000, Bollinger La Grande Année 2007, Cristal Rosé 2008 και Dom Perignon P2 2002 έχουν εμφανίσει άνοδο 54-55%. 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της LiveTrade, Matthew O'Connell, δήλωσε ότι αρκετοί παράγοντες τροφοδότησαν την έκρηξη στις συναλλαγές εκλεκτών αλκοολούχων φέτος - «από τα χαμηλά επιτόκια και τα υψηλά επίπεδα αποταμίευσης των πλουσίων κατά τη διάρκεια των lockdown, έως την αυξανόμενη επίπτωση των πληθωριστικών πιέσεων σε πολλές κατηγορίες επενδύσεων».

Η σαμπάνια επωφελήθηκε στις αρχές του έτους καθώς εξαιρέθηκε από τους δασμούς 25% των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν στα ευρωπαϊκά κρασιά από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι ανεστάλησαν μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Τζο Μπάιντεν.

Οι σαμπάνιες του 2012 και του 2013 της Cristal ήταν οι μποτίλιες με τις περισσότερες συναλλαγές της χρονιάς συνολικά, σύμφωνα πάντα με τη LiveTrade, ενώ ακολούθησε ένα κορυφαίο κρασί, το Lafite Rothschild του 2014.

Ο δείκτης Champagne 50 ήταν ο υποδείκτης με τις κορυφαίες επιδόσεις στο Liv-ex Fine Wine 1000, σημειώνοντας άνοδο 33,8% σε ετήσια βάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v