Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΒΕΤΑ ΑΧΕ: Eλκυστικές οι κατασκευαστικές

Σημαντικό discount παρουσιάζουν οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες έναντι των ευρωπαϊκών, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η ΒΕΤΑ ΑΧΕ, ξεχωρίζοντας τις εταιρίες ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Αθηνά, Άκτωρ και Μοχλός.

ΒΕΤΑ ΑΧΕ: Eλκυστικές οι κατασκευαστικές
Ανάπτυξη μεγεθών, αλλά και σημαντικό discount εμφανίζει ο ελληνικός κλάδος των κατασκευαστικών εταιριών σε σχέση με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό, όπως συμπεραίνει σε ανάλυσή της η ΒΕΤΑ AXE.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση, η αποτίμηση των ελληνικών κατασκευαστικών εταιριών παρουσιάζει discount με βάση τον δείκτη EV/EBITDA, αλλά και με άλλους δείκτες αποτίμησης, όπως του Ρ/Ε και το Ρ/ΒV, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του 2002.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι το σταθμισμένο EV/EBITDA ενός δείγματος που περιλαμβάνει τις περισσότερες μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες του Χ.Α. ανέρχεται σήμερα στο 5,1, με τον σταθμισμένο EV/EBITDA αντίστοιχων ευρωπαϊκών ομίλων να ανέρχεται σε 6,9.

Σύμφωνα με τη ΒΕΤΑ ΑΧΕ, το discount με βάση τον δείκτη Ρ/Ε διαμορφώνεται στο 34%, με βάση τον δείκτη Ρ/ΒV στο 19% και με βάση τον δείκτη EV/EBITDA στο 27%.

Από τις κατασκευαστικές εταιρίες με τις ελκυστικότερες αποτιμήσεις, η ΒΕΤΑ ΑΧΕ ξεχωρίζει τις ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Αθηνά και Άκτωρ, ενώ λογική θεωρείται και η αποτίμηση της Παντεχνική παρά την έκτακτη απόσβεση απαιτήσεων ύψους 6 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο Ρ/Ε, ελκυστικότερη είναι η αποτίμηση της Μοχλός.

Τέλος, η ανάλυση σημειώνει ότι οι εταιρίες αυτές παρουσιάζουν discount σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ενώ είναι συγκρίσιμες και με τις ελκυστικότερες σε αποτίμηση ευρωπαϊκές κατασκευαστικές όπως οι Bilfinger Berger, Bouygues, Vinci και Hochtief.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v