Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλωστουφαντουργία: Σε αναζήτηση μέλλοντος

Εως και τραγική ήταν η εικόνα των εταιριών Κλωστουφαντουργίας το 2001, καθώς τα κέρδη υποχώρησαν στα 846 εκατ. δρχ. από 15,6 δισ. δρχ. το 2000. Κι αυτό παρότι από το 1999 ως τα μέσα του 2001, οι εταιρίες άντλησαν 145 δισ. δρχ! Ποιά τα θετικά στοιχεία για το μέλλον.

Κλωστουφαντουργία: Σε αναζήτηση μέλλοντος
Οι έντονες διακυμάνσεις που σημειώθηκαν στην τιμή του βαμβακιού το 2001 καθώς και οι υποαξίες που σημείωσαν οι εισηγμένες του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας, συνετέλεσαν στην αρνητική εικόνα που παρουσίασαν σε επίπεδο κερδών για την προηγούμενη χρήση, κλωστοϋφαντουργίες, βαφεία και νηματουργίες.

Οι προβλέψεις των αναλυτών για σημαντική μείωση της κερδοφορίας των εταιριών αλλά και των περιθωρίων κέρδους τους επαληθεύτηκαν με το χειρότερο τρόπο, καθώς παρά την μικρή αύξηση κύκλου εργασιών που παρουσίασε ο κλάδος κατά την εξεταζόμενη περίοδο, τραγική ήταν η εικόνα που παρουσίασαν τα προ φόρων κέρδη, τόσο σε εταιρικό όσο και σε ενοποιημένο επίπεδο.



Η αρνητική συγκυρία για τον κλάδο είχε διαφανεί από το εννεάμηνο της χρήσης, οπότε οι κλωστοϋφαντουργίες παρουσίασαν μειωμένα προ φόρων κέρδη κατά 19,49%, οι νηματουργίες κατά 238,5% και τα βαφεία κατά 28,70%. Αντίστοιχη μείωση εμφάνισαν τα λειτουργικά τους κέρδη, ήτοι στις κλωστοϋφαντουργίες κατά 9,65%, στις νηματουργίες κατά 81,33%, και στα βαφεία κατά 20,60%.

Τότε ήταν που οι αναλυτές έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τις εταιρίες του κλάδου και μίλησαν για πρώτη φορά ευθέως για αρνητικά αποτελέσματα σε συνολικό επίπεδο και ειδικότερα για αρνητικά αποτελέσματα, τα οποία είναι ίσως στα χαμηλότερα της τελευταίας εικοσαετίας.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το 1999 μέχρι τα μέσα του 2001 οι εταιρίες του κλάδου άντλησαν μέσω αυξήσεων κεφαλαίου περί τα 145 δις. δρχ., χρήματα τα οποία κατευθύνθηκαν σε εξαγορές και συγχωνεύσεις, καθώς και στον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών τους μονάδων και στη βελτίωση της παραγωγής τους. Οι επενδύσεις που έγιναν σε παραγωγικές μονάδες είχαν ως κύριο στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου. Επιπλέον, ας σημειωθεί ότι ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, υπερέχει στις εξαγωγές, η συμμετοχή του όμως στις συνολικές πωλήσεις της βιομηχανίας παρουσιάζει μείωση, γεγονός που επιβεβαιώνει την αποδυνάμωσή του.

Θετικά σημεία για την πορεία του κλάδου κατά την τρέχουσα χρήση λογίζονται , η μείωση της τιμής της πρώτης ύλης, η ανάκαμψη των τιμών σε βασικά κλωστοϋφαντουργικά είδη, η δρομολόγηση επενδύσεων με στόχο την κατασκευή μονάδων παραγωγής εξειδικευμένων προϊόντων με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους καθώς και η εκπόνηση σχεδίων μείωσης κόστους.

Επιπλέον ο κλάδος είναι εξωστρεφής και οι εταιρίες, συνηθισμένες στον ανταγωνισμό του εξωτερικού, καθώς διαθέτουν σύγχρονες εγκαταστάσεις, know how και ποιότητα, γεγονός που τους κάνει ανθεκτικούς ανταγωνισμό των Τρίτων Χωρών. Ωστόσο ένταση του αναταγωνισμού άρα και πονοκέφαλο στον κλάδο αναμένεται να σημάνει η εισαγωγή της Κίνας στην ελεύθερη αγορά.

Επιπλέον, προβληματισμό δημιουργεί το ευρώ καθώς, το βασικό πλεονέκτημα της Ελλάδας ως βασικής παραγωγού χώρας βάμβακος στην Ευρώπη, δείχνει να μηδενίζεται ή να ισορροπεί επικίνδυνα με την είσοδο του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, που ευνοεί την άμεση σύγκριση τιμής προϊόντος και ποιότητας.

Το μέλλον του κλάδου εξαρτάται από τη διείσδυση της τεχνολογίας, την ανάπτυξη προϊόντων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, την υιοθέτηση νέας πολιτικής μάρκετινγκ, την εφαρμογή συστημάτων ποιότητας, τη συμμετοχή των εταιρειών σε ευρύτερα σχήματα και την κάλυψη περισσότερων πελατών. Αν και ο κλάδος αριθμεί μεγάλο αριθμό εταιριών, το βάρος της αναδιάρθρωσης και της ανάπτυξης φέρει μικρός αριθμός εταιριών.

Στα θετικά συγκαταλέγεται η προθυμία των μεγάλων του κλάδου να προβούν σε επενδυτικές κινήσεις με άξονα την παραγωγή προϊόντων υψηλών απαιτήσεων και προδιαγραφών. Περισσότερα από 50 δισ. δρχ. στο σύνολο τους έχουν προϋπολογίσει για τη διετία 2000-2002 οι Κλωνατέξ, Ελληνική Υφαντουργία, Βαρβαρέσος, Μουζάκης για επενδύσεις στη βελτίωση της παραγωγής.

Για να μιλήσουμε όμως με νούμερα θα πρέπει να πούμε, ότι το σύνολο του κλάδου σε εταιρική βάση πραγματοποίησε κύκλο εργασιών στα 167,2 δισ. δρχ., έναντι 151,5 δις.δρχ. το 2000, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν μόλις στα 846 εκατ. δρχ. από 15,6 δισ. δρχ. που ήταν το 2000.

Αλλά και σε ενοποιημένο επίπεδο σημαντική ήταν η μείωση των κερδών του κλάδου σε σχέση με το 2000, ενώ μικρή ήταν η αύξηση του κύκλου εργασιών ο οποίος διαμορφώθηκε σε 253 δις. δρχ. το 2001 από 222,5 δισ. δρχ. το 2000. Οσον αφορά στο καθαρό περιθώριο κέρδους, αυτό σημείωσε πτώση κατά περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώθηκε στο 5,2% από 7,1% που ήταν το 2000.

Η εικόνα που παρουσίασαν οι εταιρίες του κλάδου, όπως τονίζουν αναλυτές της αγοράς, αναμένεται να αποδυναμώσει και το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις εταιρίες του κλάδου, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα από τα αναμενόμενα.

Εκείνες που δέχτηκαν μεγάλες πιέσεις και παρουσίασαν αρνητικά αποτελέσματα είναι ο όμιλος Κλωνατέξ, ο όμιλος Μουζάκη, η Βαρβαρέσος, η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, η Λανακάμ, η Τεξαπρετ, η Fintexport, η Μινέρβα.

Θετικά αποτελέσματα είχε η Ελληνική Υφαντουργία, Τρία Άλφα, Μαξίμ Περτσινίδης, ενώ δεν πρέπει να παραληφθεί και το πέρασμα της ΕΤΜΑ στην κερδοφορία.

Μικτή παρουσιάζεται η εικόνα στις εταιρείες ένδυσης με τις Sex Form, Εlmec Sport, Χατζηιωάννου, Connection, Δούρος, και Βάρδας να κρατούν καλή συμπεριφορά σύμφωνα με τα δεδομένα του κλάδου. Αρνητική ήταν η εικόνα της Μινέρβα, Ελλατέξ, ενώ η Fanco πέρασε στην κερδοφορία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v