Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τελευταίο SOS από κλωστοϋφαντουργούς!

Σε απόγνωση οι ελληνικές εταιρίες, εκπέμπουν ύστατο σήμα κινδύνου για τη διάσωση του κλάδου - Ευθείες «βολές» για τις κρατικές προμήθειες - Τι επισημαίνει ο πρόεδρος της Εριουργίας Τρία Άλφα κ. Μηνάς Εφραίμογλου.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Τελευταίο SOS από κλωστοϋφαντουργούς!
Σε απόγνωση οι ελληνικές εταιρίες, εκπέμπουν ύστατο σήμα κινδύνου για τη διάσωση του κλάδου - Ευθείες «βολές» για τις κρατικές προμήθειες - Τι επισημαίνει ο πρόεδρος της Εριουργίας Τρία Άλφα κ. Μηνάς Εφραίμογλου.

«H κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Το 2008 ξεκίνησε πολύ άσχημα (φάνηκε άλλωστε και στα τριμηνιαία αποτελέσματα του κλάδου) και στη συνέχεια επιδεινώθηκε περαιτέρω. Η ζήτηση για νήμα είναι αναιμική, η συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου απαγορευτική και δεν υπάρχει καμία στήριξη από το κράτος», δήλωσε στο Euro2day γνωστός παράγοντας από τον χώρο της νηματουργίας, για να συμπληρώσει: «Συζητούμε όλοι οι άνθρωποι του κλάδου, μήπως και βρούμε έναν λόγο που θα μας κάνει να προσβλέπουμε σε καλύτερες μέρες, αλλά δεν βρίσκουμε κανέναν»…

Η κρίση βέβαια δεν περιορίζεται στη νηματουργία, αλλά επεκτείνεται σε όλο το φάσμα της κλωστοϋφαντουργικής δραστηριότητας.

Παράγοντες του κλάδου κατηγορούν την κυβέρνηση για απραξία και για πολιτική που θα μετατρέψει τους μέχρι σήμερα παραγωγούς σε εμπόρους.

Ενδεικτική είναι η αναφορά του προέδρου της Εριουργίας Τρία Άλφα κ. Μηνά Εφραίμογλου στην έκθεση του Δ.Σ. της εισηγμένης εταιρίας για τη χρήση 2007.

Αφού λοιπόν ο κ. Εφραίμογλου τονίζει ότι η εταιρία του είναι η μόνη καθετοποιημένη επιχείρηση του κλάδου, σημειώνει:

«Δοθέντος ότι σημαντικό τμήμα των πωλήσεων της μονάδας κατευθυνόταν προς τις ένστολες δυνάμεις, κρίσιμο και καθοριστικό για την επιβίωση της μονάδας, αλλά και όλης της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας γενικότερα, καθοριστική υπήρξε η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης που έχει πλέον ξεκάθαρα εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια να στηρίξει, μέσω των κρατικών προμηθειών, τη διατήρηση θέσεων εργασίας στην Ελλάδα».

Και καταλήγει ο κ. Εφραίμογλου: «Ήταν λογικό να υποθέταμε ότι καμία κυβέρνηση δεν θα ανεχόταν την ολοκληρωτική εξάλειψη ενός κλάδου, που συνεπάγεται την πλήρη εξάρτηση των ένστολων Ελληνικών Δυνάμεων από ξένες χώρες. Δυστυχώς, η κυβερνητική πολιτική ακολούθησε άλλη "λογική"».

Πέραν όμως του κ. Εφραίμογλου, το σύνολο των παραγόντων του κλάδου υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να στηρίξει τον κλάδο, αλλά δεν το πράττει.

Πώς αντιδρούν οι άλλες χώρες

Άλλος ιδιοκτήτης κλωστοϋφαντουργικής εταιρίας δήλωσε στο Euro2day: «Μας είπαν, μπορείτε να διεκδικήσετε τις προμήθειες των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά όταν το επιχειρήσαμε διαπιστώσαμε ότι τα ευρωπαϊκά κράτη -έστω και καταχρηστικά- στήριζαν την τοπική παραγωγή τους. Όχι σαν και μας»…

Από την πλευρά της η Τουρκία προχώρησε και αυτή πρόσφατα σε μέτρα για να στηρίξει τη δική της κλωστοϋφαντουργία, καθώς και οι τουρκικές εταιρίες πλήττονται από τις εισαγωγές της ΝΑ. Ασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v