Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: 4 στις 10 με P/BV κάτω της μονάδας!

Περίπου 4 στις 10 εισηγμένες διαπραγματεύονται κάτω από τη λογιστική τους αξία στο ΧΑ, μετά την ισχυρή πτώση των τελευταίων συνεδριάσεων. Δέκα εισηγμένες με P/BV που "σηκώνουν κουβέντα".

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
ΧΑ: 4 στις 10 με P/BV κάτω της μονάδας!
* Ο αναλυτικός πίνακας της Solidus AXEΠΕΥ με τις μετοχές που διαθέτουν P/BV χαμηλότερο της μονάδας δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Ποιες από τις μετοχές των λεγόμενων "καλών εταιριών" είναι διαπραγματεύσιμες κάτω -ή και πολύ κάτω- από τις λογιστικές τους αξίες - Δέκα εισηγμένες με P/BV που "σηκώνουν κουβέντα"…

Σε άλλες εποχές και μόνο το άκουσμα ότι μια εισηγμένη εταιρία διαπραγματευόταν στο χρηματιστήριο κάτω από τη λογιστική της αξία αποτελούσε αποχρώσα ένδειξη ότι ήταν υποτιμημένη.

Στις μέρες μας τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, καθώς με βάση το κλείσιμο της 11ης Ιουλίου και τις λογιστικές αξίες της 31ης Μαρτίου του 2008 περίπου 140 μετοχές ενέπιπταν στην προαναφερόμενη κατηγορία… Αν, μάλιστα, η μέτρηση γινόταν με βάση το χθεσινό κλείσιμο, τότε περίπου ακόμη περισσότερες εισηγμένες θα διαπραγματεύοταν με P/BV χαμηλότερο της μονάδας, λόγω και της ενδιάμεσης πτώσης του Γενικού Δείκτη που μεσολάβησε…

Δηλαδή, περίπου 4 στις 10 εισηγμένες διαπραγματεύονται κάτω από τη λογιστική τους αξία!

Παραδοσιακά, με δείκτη P/BV χαμηλότερο της μονάδας είναι διαπραγματεύσιμες μετοχές των ζημιογόνων εταιριών, ή των εταιριών με πτωτικές προσδοκίες, ή έστω με αυξημένο βαθμό κινδύνου. Στην τρέχουσα συγκυρία τα πράγματα είναι σαφώς διαφορετικά, καθώς:

Πρώτον, οι δείκτες P/BV εμφανίζονται σαφώς κατώτεροι από αυτούς των προηγούμενων ετών και σε πολλές περιπτώσεις (44 με βάση το κλείσιμο της 11ης Ιουλίου) είναι χαμηλότεροι ακόμη και από το 0,50.

Και δεύτερον, πέρα από προβληματικές εταιρίες, συγκαταλέγονται και υγιείς επιχειρήσεις, όπως μεταξύ άλλων:

• Η ΒΙΟΧΑΛΚΟ και αρκετές από τις θυγατρικές της (ΕΛΒΑΛ, ΧΑΛΚΟΡ, ΕΤΕΜ, ΣΙΔΜΑ).

• Ορισμένες τράπεζες, όπως η Marfin Popular Bank και η Aspis Bank.

• Σχεδόν όλες οι εισηγμένες του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών, συμπεριλαμβανομένων και των δύο leader, Νηρέας και Σελόντα.

• Το σύνολο σχεδόν των μικρών και μεσαίων (Έδραση, ΒΙΟΤΕΡ, Intracom Κατασκευές κ.ά.) αλλά και ορισμένων από τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους (Μηχανική, ΤΕΡΝΑ).

• Όλες οι Εταιρίες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου και λοιπών επενδυτικών εταιριών (MIG, Sciens).

• Όλες σχεδόν οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ακινήτων, όπως Lamda Development, Eurobank Properties, Pasal Development, Πειραιώς Ακινήτων.

• Σχεδόν όλες οι εταιρίες διέλασης αλουμινίου, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και των μεγαλύτερων (Αλουμύλ, Βιοκαρπέτ, Alco Hellas, ΕΤΕΜ).

• Εμπορικές επιχειρήσεις που λόγω των χαμηλών σχετικά ιδίων κεφαλαίων τους σπάνια διαπραγματεύονται με χαμηλούς δείκτες P/BV (Γενική Εμπορίου, Ridenco,  Ξυλεμπορία, Μπενρουμπή, Έλτον Χημικά κ.ά.)

• Λοιπές σοβαρές εταιρίες, όπως Intracom, Info-Quest, Inform Λύκος κ.ά.

---Δέκα περιπτώσεις που "σηκώνουν κουβέντα"

Inform Λύκος: Με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 62,7 εκατ. ευρώ, ο εισηγμένος όμιλος αναμένει φέτος λειτουργική κερδοφορία γύρω στα 9 εκατ. ευρώ. Η εξαγορά του 85% της Austria Card δημιουργεί προοπτικές για εκμετάλλευση συνεργιών στο μέλλον, ωστόσο η αγορά δεν φαίνεται να έχει συγκινηθεί ιδιαίτερα από αυτές τις εξελίξεις. Με βάση το κλείσιμο της 11ης/7/08, ο δείκτης P/BV της μετοχής υπολογίζεται στο 0,78.

Info-Quest: Διαπραγματεύεται πολύ κάτω από το 50% της λογιστικής της αξίας, ωστόσο η φετινή κερδοφορία του ομίλου αναμένεται να είναι σαφώς περιορισμένη. Πολλά θα κριθούν για τη μακροπρόθεσμη πορεία της μετοχής και από το κατά πόσον νέες δραστηριότητες που βρίσκονται σε αρχικό -άρα και σε ζημιογόνο- στάδιο ανάπτυξης θα αρχίσουν να δείχνουν θετικά σημάδια από το 2009 και μετά.

Αλουμύλ - ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ: Με ελκυστικά P/E και με αποτιμήσεις κάτω από τις λογιστικές τους αξίες. Μπορεί η φετινή πτωτική πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα να μην ευνοεί τους δύο ομίλους, ωστόσο οι διοικήσεις των δύο εταιριών έχουν λόγους να αισιοδοξούν για καλά αποτελέσματα και μέσα στο 2008. Η Αλουμύλ είχε δηλώσει στην ΕΘΕ ότι αναμένει η πτώση του πρώτου τριμήνου να περιοριστεί κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ τα αποτελέσματα της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ για το πρώτο τρίμηνο ήταν πολύ ισχυρά.

MLS: Με μηδενικό δανεισμό η εισηγμένη και έχοντας προετοιμαστεί κατάλληλα την προηγούμενη τριετία για το λανσάρισμα νέων προϊόντων σε εκπαίδευση και πλοήγηση, εντός και εκτός Ελλάδος. Με βάση την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 11,4 εκατ. και τα περυσινά κέρδη (0,903 εκατ.), το P/E του τίτλου υπολογίζεται σε 12,6, όταν η εισηγμένη προσδοκά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για την επόμενη τριετία.

Interteck - Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου: Επιχειρήσεις που δεν αναμένεται να σημειώσουν καλά αποτελέσματα φέτος (μειωμένα κέρδη η πρώτη, ζημίες η δεύτερη), αλλά με μηδέν δάνεια και με μερικά εκατ. ευρώ στα ταμεία τους. Σε περίπτωση… που διέκοπταν τις δραστηριότητές τους, οι τιμές των μετοχών τους θα πήγαιναν πιθανότατα προς τα πάνω, λόγω της δομής των ισολογισμών τους.

Ζάμπα: Ο δείκτης P/BV θα μπορούσε να είναι ακόμη χαμηλότερος από το 0,63 αν τα ακίνητα της εισηγμένης δεν αποτιμούνταν σε τιμές κτήσης! Η Ζάμπα έχει τόσο καλή ρευστότητα έτσι ώστε θα μπορούσε να προχωρήσει σε επιστροφή κεφαλαίου, όση και η τιμή της στο χρηματιστήριο… Μειονεκτήματα η πολύ χαμηλή εμπορευσιμότητα και η οριακή κερδοφορία της δραστηριότητας της εταιρίας στις ηλεκτρικές συσκευές.

Πλαστικά Θράκης: Με βάση την περυσινή κερδοφορία (8,03 εκατ. στα οποία συνέβαλαν και κέρδη από πώληση ακινήτου 4 εκατ. ευρώ) και την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση, προκύπτει ότι η μετοχή όχι μόνο είναι διαπραγματεύσιμη κάτω από τη λογιστική της αξία (P/BV 0,45) αλλά έχει και μονοψήφιο δείκτη P/E (ακόμη και με βάση τη λειτουργική κερδοφορία). Όσο και αν ο διεθνής ανταγωνισμός οξύνεται, ο εισηγμένος όμιλος έχει υλοποιήσει σειρά επενδύσεις τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να αισιοδοξεί για τις μελλοντικές του προοπτικές.

Μινέρβα: Από τις νοικοκυρεμένες εταιρίες της Σοφοκλέους, φέτος προσδοκά ότι θα καταφέρει να συγκρατήσει την κερδοφορία της στα περυσινά επίπεδα. Και αυτή συνδυάζει P/BV χαμηλότερο της μονάδας (0,55) και αρκετά ελκυστικό P/E (6,6) με βάση το χθεσινό κλείσιμο στο 1,83 ευρώ και τα περυσινά κέρδη (1,71 εκατ. ευρώ).

---Το νόημα του  δείκτη και η τρέχουσα συγκυρία

Όταν κάποιος αγοράζει μια επιχείρηση αποκτά όχι μόνο περιουσιακά στοιχεία που είναι καταγεγραμμένα στις λογιστικές καταστάσεις (ακίνητα, εξοπλισμός, απαιτήσεις, συμμετοχές σε άλλες επιχειρήσεις, ταμείο κ.λπ.) αλλά και ορισμένα άλλα που δεν καταγράφονται, όπως φήμη και πελατεία, μακροχρόνια συμβόλαια με πελάτες, πρόσβαση σε πελατολόγια, υπάρχον δίκτυο συνεργατών και αντιπροσώπων κ.λπ.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που ο δείκτης P/BV είναι 1,20, τότε σημαίνει ότι για κάθε 1,20 ευρώ που καταβάλλει ο επενδυτής προκειμένου να αγοράσει μια εταιρία το 1 ευρώ προορίζεται για την αγορά των λογιστικά καταγεγραμμένων στοιχείων και το υπόλοιπο 0,20 (premium 20%) για την αγορά των μη καταγεγραμμένων.

Τι συμβαίνει όταν η τιμή της μετοχής που αγοράζουμε είναι διαπραγματεύσιμη με P/BV χαμηλότερο της μονάδας, έστω 0,70;

Σημαίνει ότι όχι μόνο δεν πληρώνουμε το παραμικρό για να αποκτήσουμε τα μη καταγεγραμμένα στον ισολογισμό περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας, αλλά επιπλέον και ότι αγοράζουμε τα καταγεγραμμένα με έκπτωση 30%.

Το σοβαρότερο μειονέκτημα του δείκτη P/BV είναι το ότι δεν συνεκτιμά την κερδοφορία και τις προοπτικές των εισηγμένων εταιριών.

* Ο αναλυτικός πίνακας της Solidus AXEΠΕΥ με τις μετοχές που διαθέτουν P/BV χαμηλότερο της μονάδας δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v