Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις νέες υπηρεσίες ευελπιστεί η κινητή τηλεφωνία

Μειωμένες καταγράφονται οι προσδοκίες των αναλυτών για το ρυθμό ανάπτυξης του τηλεπικοινωνιακού κλάδου στη Δυτική Ευρώπη. Επισημαίνουν, ωστόσο, την εισαγωγή νέων υπηρεσιών (e- mail, videos, picture messaging) που είναι σε θέση να αντιστρέψουν την τάση.

Στις νέες υπηρεσίες ευελπιστεί η κινητή τηλεφωνία
Με ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 4% αναμένεται να ”τρέξει” ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας στη Δυτική Ευρώπη για το έτος 2002, αποτέλεσμα του σκληρού ανταγωνισμού και των μικρών περιθωρίων κέρδους, σε μια αγορά όπου 7 στους 10 είναι κάτοχοι κινητού τηλεφώνου. Πάντως, και παρά τις συνεχείς πιέσεις που δέχεται, ο κλάδος συνεχίζει αποτιμάται στο ύψος των 97 δισ. ευρώ.

Αν και οι εταιρίες εισάγουν νέες υπηρεσίες (e- mail, videos, picture messaging) μέσω κινητών τηλεφώνων ώστε να προσελκύσουν νέο πελατολόγιο και να αυξήσουν το μερίδιό τους στην αγορά, αυτό, εκτιμούν αναλυτές του κλάδου, δεν αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του μέσου εσόδου ανά χρήστη (ARPU) τουλάχιστον μέχρι το 2004.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες ταλανίζονται από δυσβάσταχτα χρέη λόγω οικονομικών ”ανοιγμάτων” και επενδυτικών προγραμμάτων. Προς επίρρωσιν των ανωτέρω αναφέρεται ενδεικτικά η France Telecom, η οποία ”ανακοίνωσε” χρέη ύψους 65 δισ. ευρώ και η γερμανική Deutshe Telekom που διένειμε μειωμένο μέρισμα, ενώ ο κατάλογος θα μπορούσε να συμπεριλάβει την ισπανική Telefonica, την ιταλική Telecom Mobile και πολλές άλλες.

Οι ίδιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η αγορά θα ”σταθεροποιηθεί” όταν οι κάτοχοι των συσκευών αυξηθούν κατά 10% και τα κέρδη από τα μηνύματα ξεπεράσουν το 8% - που αποτελεί ποσοστό επί των κερδών τη χρονιά που πέρασε.

Κατι τέτοιο θα επέφερε σημαντική αύξηση του ARPU αλλά, όπως εκτιμάται, τα επίπεδα του 2000 ή και του 2001 ακόμα, θα αργήσουν να ξαναεμφανιστούν.



Μακροπρόθεσμα η συνολική εικόνα του κλάδου αναμένεται να καλυτερεύσει, αφού οι αναλυτές προβλέπουν έσοδα της τάξεως των 135 δισ. ευρώ για το 2007, εκ των οποίων το 37% θα προέρχονται από μη φωνητικές υπηρεσίες (Internet, video games).

Οι παραπάνω προσδοκίες αναφορικά με τη διάρθρωση των κερδών αντανακλούν την επενδυτική πολιτική των εταιριών, οι οποίες επενδύουν σημαντικό τμήμα των κεφαλαίων τους στις συσκευές κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς, στις δυνατότητες των οποίων περιλαμβάνονται πλήθος μη φωνητικών υπηρεσιών, όπως videos και DVD. Καταδεικνύουν ακόμη την κατεύθυνση που θα ακολουθηθεί αναφορικά με τις προσφερόμενες μελλοντικές υπηρεσίες μέσω κινητών τηλεφώνων, επισημαίνουν οι αναλυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v