Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πως είδε η Marfin Hellenic τα μεγέθη 16 blue chips

Στο μικροσκόπιο θέτει το Τμήμα Ανάλυσης της Marfin Hellenic τα αποτελέσματα 16 εισηγμένων εταιριών για τη χρήση του 2003. Το προφίλ, τα κύρια χαρακτηριστικά, οι θετικοί και οι αρνητικοί παράγοντες για κλάδους και εταιρίες.

Πως είδε η Marfin Hellenic τα μεγέθη 16 blue chips
Η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων χρήσης 2003 κλείνει την Κυριακή, ενώ, ως συνήθως, οι περισσότερες ανακοινώσεις συνωστίστηκαν προς το τέλος της. Αυτή τη φορά δε υπάρχουν αρκετές εταιρίες που θα ανακοινώσουν το Σαββατοκύριακο, επισημαίνει σε ειδικό σχόλιό του για τα εταιρικά αποτελέσματα του 2003 το Τμήμα Ανάλυσης της Marfin Hellenic.

Η μέχρι τώρα εικόνα είναι μικτή, επισημαίνει η Marfin Hellenic (επικεφαλής ο Β. Καραρίζος), καθώς μετά από τις ανοδικές αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων που ακολούθησαν τα πολύ καλά αποτελέσματα ενιαμήνου και εξαμήνου τα αποτελέσματα έτους συνάντησαν τις εκτιμήσεις της αγοράς και σε λίγες περιπτώσεις κατάφεραν να τις ξεπεράσουν.

Έτσι δύσκολα θα μπορούσε κανείς να διακρίνει κάποιες θετικές αλλά και αρνητικές εκπλήξεις τουλάχιστον στις εταιρίες υψηλής κεφαλαιοποίησης οι οποίες και δίνουν κατεύθυνση στην αγορά.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει το Τμήμα Ανάλυσης της Marfin Hellenic,

Για τον κλάδο των τραπεζών τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις αναμενόμενα (εξαίρεση ήταν η Εθνική Τράπεζα που δημοσίευσε καθαρά κέρδη 8,6% πάνω από τις προβλέψεις της αγοράς και η EFG Eurobank Ergasias της οποίας τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν 7% πάνω από τις προβλέψεις της αγοράς).

Τα κύρια χαρακτηριστικά των αποτελεσμάτων του 2003 ήταν η σημαντική βελτίωση του επιτοκιακού περιθωρίου που οδήγησε τα καθαρά έσοδα από τόκους πολύ υψηλότερα, η συνέχιση των υψηλών ρυθμών πιστωτικής επέκτασης (κυρίως στη λιανική τραπεζική), η ανάκαμψη των εσόδων από προμήθειες και η αντιστροφή του αρνητικού κλίματος στις χρηματαγορές που οδήγησε σε αρκετά δυνατά χρηματοοικονομικά κέρδη.

Πολύ θετικά αποτελέσματα είχε και η προσπάθεια συγκράτησης του ρυθμού αύξησης των λειτουργικών εξόδων, με τις περισσότερες τράπεζες (εξαιρουμένων των περιπτώσεων ενοποιήσεων νέων θυγατρικών) να εμφανίζουν ρυθμό αύξησης εξόδων κάτω από τον πληθωρισμό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Alpha Bank που πέτυχε ρυθμό αύξησης των εξόδων κάτω από 2% σε επίπεδο ομίλου. Αυτό οδήγησε τους δείκτες εξόδων προς έσοδα σε σημαντική βελτίωση. Άλλο ένα χαρακτηριστικό των αποτελεσμάτων ήταν και οι πιο ευνοϊκοί φορολογικοί συντελεστές που εφαρμόστηκαν λόγω της ολοκλήρωσης συγχωνεύσεων /απορροφήσεων θυγατρικών από πολλούς ομίλους.

Τέλος, σημειώνουμε, επισημαίνει η Marfin Hellenic και το ευνοϊκό αποτέλεσμα που είχε η αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων σε τρέχουσες τιμές από κάποιους ομίλους (Εθνική, Alpha) που οδήγησε σε σημαντική ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων και των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας.

Σε γενικές γραμμές, όλες οι τράπεζες εμφάνισαν υγιείς ισολογισμούς με κεφαλαιακή επάρκεια, διατήρηση ή και βελτίωση της ποιότητας των χαρτοφυλακίων των δανείων, μείωση προσωπικού και σημαντική αύξηση των οργανικών εσόδων.

Ο ΟΤΕ είχε αποτελέσματα κάτω από τις εκτιμήσεις της αγοράς στο 4ο τρίμηνο καθώς τα λειτουργικά κέρδη επηρεάστηκαν από έξοδα συνδεδεμένα με την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων και από έκτακτα στη θυγατρική RomTelecom.

Το μερίδιο αγοράς στη σταθερή τηλεφωνία φαίνεται να συγκρατείται λίγο πάνω από τις προβλέψεις μας, αλλά λόγω της χαμηλών περιθωρίων τοπικής τηλεφωνίας. Αντίθετα, η CosmOTE είχε ένα πολύ καλό τρίμηνο καθώς τα αποτελέσματά της περιείχαν αμοιβή από τη διοίκηση των Globul και Cosmofon που ανήκουν εξολοκλήρου στον ΟΤΕ.

Το σημαντικότερο στοιχείο στα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ ήταν η πολύ καλή πορεία του νέου παιχνιδιού (Kino) παρόλο που βρίσκεται σε πιλοτική φάση. Η αισιοδοξία που προκάλεσαν τα μεγέθη ήταν έκδηλη, η άποψή μας όμως είναι ότι πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον μέχρι το 1ο τρίμηνο έως ότου έχουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα.

Όσον αφορά τη δικαστική διαμάχη με την Intralot για το στοίχημα στις κυνοδρομίες και ιπποδρομίες, εάν ήταν τελεσίδικη θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της δίκαιας τιμής κατά 0,7 ευρώ ανά μετοχή, στα 14,5 ευρώ. Από ό,τι φαίνεται όμως η διαμάχη θα έχει μέλλον.

Τα αποτελέσματα της ΔΕΗ ήταν κατώτερα των προσδοκιών λόγω απρόσμενων παραγόντων που επιβάρυναν την κερδοφορία του τελευταίου τριμήνου του 2003 αλλά όμως δεν επηρεάζουν τις προοπτικές περαιτέρω βελτίωσης της κερδοφορίας τα επόμενα χρόνια.

Οι κύριοι λόγοι που επηρέασαν αρνητικά τα αποτελέσματα ήταν α) έξοδα που σχετίζονται με την υλοποίηση Ολυμπιακών έργων, β) προβλέψεις φορολογικών διαφορών για τα έτη 1992-1997 και γ) αποζημίωση δικαστικών αγωγών. Από την άλλη μεριά οι θετικοί παράγοντες είναι η δυνατή αύξηση της κατανάλωσης, τα χαμηλά χρηματοοικονομικά έξοδα, οι χαμηλότερες ζημιές της Tellas, η συγκράτηση των δαπανών για καύσιμα και η μείωση του προσωπικού.

Η Coca-Cola 3Ε ανακοίνωσε καλά αποτελέσματα για το 2003 αποδεικνύοντας την επιτυχία της στρατηγικής της που στοχεύει στην αύξηση του όγκου πωλήσεων και την ταυτόχρονη ενίσχυση της κερδοφορίας. Η Ιταλία, η Πολωνία και η Ρωσία συνέβαλαν ιδιαίτερα στην αύξηση του όγκου πωλήσεων η οποία ενισχύθηκε από τη διεύρυνση της γκάμας των προϊόντων και τις επιτυχείς δραστηριότητες προώθησης. Η καλή απόδοση επίσης ενισχύθηκε και από ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην πλειονότητα των αγορών καθώς και από τις εξαγορές εταιρειών μεταλλικού νερού.

Η Γερμανός είχε επίσης αποτελέσματα σύμφωνα με τις προβλέψεις της αγοράς. Οι κύριοι λόγοι αύξησης μεγεθών είναι τα αυξανόμενα μερίδια στην εσωτερική αγορά και η εμπορική συνεργασία με τη Vodafone-Panafon, όπως επίσης και η ελπιδοφόρα και συνεχιζόμενη επέκταση στο εξωτερικό. Επίσης η ενοποίηση με τη μέθοδο της καθαρής θέσης των ΚΑΕ ενίσχυσε τα αποτελέσματα έτους.

Η Folli Follie ανακοίνωσε επίσης δυνατά αποτελέσματα για το 2003 λόγω των υψηλών ρυθμών αύξησης της κατανάλωσης σε όλες τις αγορές και κυρίως στην Ασία, την αύξηση του αριθμού των καταστημάτων και το λανσάρισμα νέων προϊόντων. Η ενίσχυση του Ευρώ επηρέασε αρνητικά τις πωλήσεις χωρίς όμως να επηρεάζει αρνητικά την κερδοφορία η οποία ενισχύθηκε και από το ευνοϊκό μίγμα πωλήσεων. Επιπρόσθετα, τα αποτελέσματα ενισχύθηκαν και από την ενοποίηση των ΚΑΕ.

Τα αποτελέσματα της Τιτάν όπως αναμενόταν επηρεάστηκαν αρνητικά από το δυνατό Ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι ότι με σταθερό Δολάριο οι πωλήσεις θα εμφάνιζαν αύξηση κατά 8% και το EBITDA κατά 6% έναντι 0% και 1,1% τελικά. Από την άλλη, η αποπληρωμή του δολαριακού δανείου της εταιρείας επιφέρει σημαντικά έκτακτα. Η υποτίμηση της Αιγυπτιακής Λίρας, τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου και οι αυξημένες αποσβέσεις από την αναβάθμιση του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης επηρεάζουν αρνητικά την κερδοφορία.

Εκτιμούμε, αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Marfin Hellenic, ότι από φέτος τα κέρδη του ομίλου θα προέρχονται ολοένα και περισσότερο από τις δραστηριότητές του στο εξωτερικό, ενώ η ολοκλήρωση των μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων σε Ελλάδα και Αμερική θα γυρίσουν σε θετικές ταμειακές ροές την Τιτάν με αποτέλεσμα να έχει τη δυνατότητα να αποπληρώνει δανεισμό, να προβεί σε νέες εξαγορές ή ακόμη να δώσει υψηλότερα μερίσματα.

Σημαντική είναι η αύξηση στην κερδοφορία σε ετήσια βάση στις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, όμως ελαφρώς χαμηλότερη των εκτιμήσεών μας. Η Ελληνική Τεχνοδομική / Άκτωρ σημείωσε αύξηση στον κύκλο εργασιών και στην κερδοφορία, χαμηλότερη όμως από τις προβλέψεις μας μετά από ένα αδύναμο 4ο τρίμηνο.

Η J&P Άβαξ παρουσίασε αποτελέσματα ελαφρώς καλύτερα των αναμενόμενων λόγω επίσης και της επιμήκυνσης της περιόδου αποσβέσεων κάνοντας χρήση της αντίστοιχης νομοθεσίας, ενώ ο όμιλος ΓΕΚ διεύρυνε τον κύκλο εργασιών πάνω από τις εκτιμήσεις μας και σημείωσε σημαντική αύξηση της κερδοφορίας αν και ελαφρώς χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις μας.

Οι μεταφορές και συγκεκριμένα η επιβατηγός ναυτιλία, επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες για σημαντική ανάκαμψη και μάλιστα χωρίς την ανάγκη εσόδων από πώληση πλοίων. Οι σημαντικά αυξημένες πληρότητες των πλοίων σε συνδυασμό με το χαμηλό δολάριο έναντι του ευρώ που αντισταθμίζει κατά πολύ την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, ήταν οι καταλυτικοί παράγοντες της επιτυχίας.

Για τις Επιχειρήσεις Αττικής, η κινητήριος δύναμη ήταν τα πλοία της Superfast και σε λιγότερο βαθμό τα πλοία της Blue Star. H αναμενόμενη πλήρης απελευθέρωση της αγοράς από φέτος και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αναμένεται να βοηθήσουν σημαντικά. Σημειώνουμε όμως ότι η δανειακές επιβαρύνσεις παραμένουν σημαντικές.

Όσον αφορά τον αντίκτυπο που θα έχουν τα αποτελέσματα, πιστεύουμε ότι η αγορά φαίνεται πως τα έχει ήδη προεξοφλήσει κατά ένα μεγάλο βαθμό, ενώ οι αποτιμήσεις στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι ευθυγραμμισμένες με τις αντίστοιχες του εξωτερικού. Θα περιμέναμε λοιπόν εξωγενείς παράγοντες να παίξουν το μεγαλύτερο ρόλο στον καθορισμό της τάσης όπως οι εκλογές και βέβαια η πορεία των διεθνών αγορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v