Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Πενιχρή η αύξηση στα λειτουργικά κέρδη

Σε μόλις... 4,2% προσδιορίζεται η αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας (ΕΒΙΤ) για το σύνολο των εισηγμένων το 2003, σύμφωνα με τα στοιχεία της EFG Εurobank Sec. H αύξηση των ΚΠΦ είναι 32% για το σύνολο και 22,7% αν αφαιρεθούν χρηματοοικονομικές και κατασκευαστικές εταιρίες. Στο 10% η αύξηση του τζίρου. Τα πλήρη στοιχεία ανά κλάδο και εταιρία σε πίνακες.

Εισηγμένες: Πενιχρή η αύξηση στα λειτουργικά κέρδη
Σημαντική βελτίωση των προ φόρων κερδών και αναιμική αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας δείχνουν τα τελικά αποτελέσματα των εισηγμένων στο Χ.Α. εταιριών, για το έτος 2003, όπως τα συγκέντρωσε η EFG Eurobank Securities.

H διαφοροποίηση αυτή, σύμφωνα με αναλυτές οφείλεται στη θετική επίδραση που είχαν τα προ φόρων κέρδη από τη μείωση των αποσβέσεων, τη μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων ( όπου έπαιξε ρόλο και η ρύθμιση υποχρεώσεων από πολλές εισηγμένες), την εμφάνιση έκτακτων κερδών από πώληση περιουσιακών στοιχείων κι άλλες πηγές, αλλά και από συμφωνίες ”sale and lease back” με αντικείμενο ακίνητη περιουσία.

Συγκεκριμένα, για το σύνολο της αγοράς, ο τζίρος, έναντι του 2002 εμφανίστηκε αυξημένος κατά 10,6%, στα 67,69 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων και μετά από δικαιώματα μειοψηφίας παρουσίασαν αύξηση 32% και διαμορφώθηκαν στα 6,832 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας (EBIT) η αύξηση ήταν σαφώς μικρότερη (4,2%), ενώ τα συνολικά EBIT διαμορφώθηκαν στα 5,48 δισ. ευρώ.

Σημαντική στη βελτίωση της γενικότερης εικόνας ήταν φέτος η συμβολή της κερδοφορίας των τραπεζών, αφού αν εξαιρεθούν αυτές, τα κέρδη προ φόρων μετά από δικαιώματα μειοψηφίας εμφάνισαν άνοδο κατά 22,7% και διαμορφώθηκαν σε 5,055 δισ. ευρώ.

Σε κλαδικό επίπεδο, ο κύκλος εργασιών του τραπεζικού κλάδου παρουσίασε άνοδο κατά 16,3% στα 7,421 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων μετά από μειοψηφίες αυξήθηκαν με το εντυπωσιακό 57,4%, έως το 1,795 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις κατασκευές, ο κύκλος εργασιών τους εμφανίστηκε αυξημένος κατά 14,2% (στα 6,35 δισ. ευρώ) ενώ τα κέρδη προ φόρων μετά από μειοψηφίες κινήθηκαν ανοδικά κατά 22,4% και ανήλθαν στα 447 εκατ. ευρώ.

Πρωταθλητής στις θετικές αποδόσεις κατατάσσεται ο κλάδος καταναλωτικών αγαθών που σε επίπεδο κερδών προ φόρων και μετά από δικαιώματα μειοψηφίας εμφάνισε άνοδο 217,9%, στα 100,96 εκατ. ευρώ από 31,74 εκατ. ευρώ. Μεγάλες θετικές αποδόσεις παρουσίασαν ακόμη οι κλάδοι των χημικών (+84,3%), της ενέργειας (+72%) και των τροφίμων και ποτών (+56,3%, μέγεθος που επηρεάστηκε σημαντικά από την επίδοση της Coca Cola HBC.

Τη μεγαλύτερη αρνητική επίδοση σε επίπεδο κερδών προ φόρων μετά από δικαιώματα μειοψηφίας εμφάνισε ο κλάδος των προϊόντων ξύλου, οι απώλειες του οποίου διαμορφώθηκαν σε 108,7% εμφανίζοντας ζημίες 33.000 ευρώ έναντι κερδών 385.000 ευρώ το 2002. Εξάλλου σημαντικές αρνητικές αποδόσεις ήταν αυτές του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας (-87%), της Υγείας (-74,4%) και της Πληροφορικής (67,5%).

Θα πρέπει επίσης να προσεχθεί ότι τα περιθώρια λειτουργικού κέρδους (ΕΒΙΤ margin) συμπιέστηκαν ελαφρά στο σύνολο της αγοράς από 8,6% το 2002 σε 8,1% το 2003, γεγονός που δείχνει ότι η αύξηση του τζίρου είχε μικρή έστω επίδραση στα περιθώρια κέρδους.

* Δείτε τους πλήρεις πίνακες της EFG Eurobank με τα αποτελέσματα των εισηγμένων ανά εταιρία και κλάδο στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v