Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικές ενδείξεις στον Τουρισμό

Την αισιοδοξία τους εκφράζουν πέντε παράγοντες από το κλάδο του τουρισμού, ώς προς την αντιστροφή του μέχρι τώρα αρνητικού κλίματος στο κλάδο, θεωρώντας βασικούς παράγοντες τη παγκόσμια τουριστική καμπάνια του ΕΟΤ αλλά και τους Ολυμπιακούς του 2004.

Θετικές ενδείξεις στον  Τουρισμό
Αντιστρέφεται το αρνητικό κλίμα στον χώρο του τουρισμού και πληθαίνουν οι ενδείξεις για ανάκαμψη στον χώρο το 2002. Πέντε παράγοντες της αγοράς παραθέτοντας τις προσωπικές τους εκτιμήσεις για τις εξελίξεις στην τουριστική βιομηχανία εμφανίζονται, στην πλειοψηφία τους, αισιόδοξοι.

Η άποψή τους στηρίζεται σε μια σειρά παραγόντων, όπως στην παγκόσμια τουριστική καμπάνια του ΕΟΤ που πρόσφατα ξεκίνησε, στο γεγονός (παρά την τραγικότητά του) της κρίσης που μαίνεται στην Μέση Ανατολή και που έχει ως αποτέλεσμα την αναζήτηση ασφαλέστερων προορισμών για την διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, στα βασικά έργα υποδομής που ολοκληρώνονται σταδιακά καθώς και στο γεγονός ότι ενόψει της Ολυμπιάδας του 2004, η χώρα μας βρίσκεται συνέχεια στην επικαιρότητα.

Την αισιοδοξία του εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hyatt, Γεώργιος Γαλανάκις, για την επερχόμενη τουριστική κίνηση, η οποία αναμένεται, ιδιαίτερα όσον αφορά στο ξενοδοχείο, να είναι καλύτερη από πέρσι. Ως αποτέλεσμα, τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα προβλέπεται ότι θα σημειώσουν ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Συγκρατημένα αισιόδοξος, εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος του Αστέρα, Γεώργιος Παπαγεωργίου, ο οποίος εκτιμά ότι η χώρα μας κερδίζει έναντι των άλλων χωρών στο κομμάτι του συνεδριακού τουρισμού λόγω της πολιτικής αστάθειας στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Όπως είπε, τα οικονομικά μεγέθη του πρώτου τριμήνου της τρέχουσας χρήσης έχουν κινηθεί στο πλαίσιο της αντίστοιχης περσινής περιόδου ή ενδεχομένως οριακά χαμηλότερα. Σε επίπεδο έτους ο κ. Παπαγεωργίου, αν και διστακτικός, εκτιμά ότι τα οικονομικά αποτελέσματα θα διαμορφωθούν σε καλύτερα από τα περσινά επίπεδα.

Παρά το γεγονός ότι τον χειμώνα που πέρασε η τουριστική κίνηση γενικότερα ήταν πεσμένη, στέλεχος της διοίκησης του President (ΓΕΚΕ) εκτιμά ότι η πολιτική αστάθεια που επικρατεί στις χώρες της Μέσης Ανατολής, θα προσδώσει οφέλη στην χώρας μας. Λόγω του ότι η πελατειακή βάση του President αποτελείται κυρίως από εσωτερικό τουρισμό τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου δεν έχουν επηρεαστεί αρνητικά, ενώ σύμφωνα πάντα με το ίδιο στέλεχος, σε επίπεδο έτους προβλέπεται ότι τα μεγέθη θα κινηθούν καλύτερα από τα περσινά.

Αύξηση της τουριστικής κίνησης προβλέπει και ο πρόεδρος του ομίλου Κυριακούλη, Σταύρος Κυριακούλης, εκτίμηση που απορρέει από τις μέχρι τώρα ”κρατήσεις”. Για τα οικονομικά αποτελέσματα της εισηγμένης ο πρόεδρος του ομίλου προβλέπει ότι τόσο η κερδοφορία όσο και ο τζίρος θα διευρυνθούν κατά την τρέχουσα χρήση περισσότερο από 10%.

Σε αντίθεση με τις παραπάνω απόψεις ο πρόεδρος της Βερνίκος, Γεώργιος Βερνίκος, τοποθετεί την αύξηση του τουρισμού από το 2003 και μετά όταν θα υπάρχει μια σαφέστερη εικόνα σχετικά με την εξέλιξη των έργων υποδομής, ενώ επισημαίνει ότι το γεγονός αυτό είναι απόρροια του γενικότερου αρνητικού κλίματος που επικρατεί και όχι αποτέλεσμα των γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου. Σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα, ο κ. Βερνίκος εκτιμά ότι θα υπάρξει ουσιαστική ανάκαμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Μαρίση Μπαλιούση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v