Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το "μετέωρο βήμα" των εισηγμένων

"Ελπίζουμε σε καλύτερες αλλά προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο φαίνεται να είναι η πολιτική των περισσότερων εταιριών. Γιατί καθυστερούν οι εξαγορές.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Το μετέωρο βήμα των εισηγμένων
Ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες, αλλά προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο». Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Μοτοδυναμικής (και της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά) κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος, κατά την πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση της εισηγμένης.

Και αυτή είναι η πολιτική που ακολουθούν οι περισσότερες επιχειρήσεις όλων των κλάδων. Από τη μία πλευρά διαπιστώνουν πως έπειτα από ένα κακό διάστημα Οκτωβρίου - Απριλίου τα στοιχεία του Μαΐου αρχίζουν να ανακάμπτουν, εξακολουθώντας όμως να απέχουν σημαντικά από τα επίπεδα του αντίστοιχου περυσινού μήνα. Αυτή είναι λίγο - πολύ η μέση εικόνα της ζήτησης στην ελληνική οικονομία.

Και από την άλλη βλέπουν τον δείκτη οικονομικών προσδοκιών του ΙΟΒΕ για το λιανικό εμπόριο και για ορισμένους άλλους κλάδους είτε να ανακάμπτει σταδιακά κατά τους τελευταίους μήνες, είτε να δείχνει τάσεις σταθεροποίησης.

Γενικότερα, υπάρχουν ορισμένοι που υποστηρίζουν ότι τα πράγματα κατά τους αμέσως επόμενους μήνες θα πάνε καλύτερα, ο τουρισμός δεν θα έχει την πτώση που αρχικά αναμενόταν και γενικότερα θεωρούν ότι το εισόδημα του μέσου Έλληνα δεν έχει μειωθεί κατά 30% - 40%, έτσι ώστε να περιορίσει ισόποσα την κατανάλωσή του.

Απλώς, ο μέσος καταναλωτής τρομοκρατήθηκε και όσο περνάει ο καιρός θα «ανοιχτεί» και πάλι, αφού θα καταλάβει ότι δεν ήρθε και η συντέλεια του κόσμου! Αυτά υποστηρίζουν οι αισιόδοξοι.

Παρ’ όλα αυτά όμως, το κλίμα εξακολουθεί να παραμένει ιδιαίτερα συγκρατημένο: «Στις επιχειρήσεις, ο χαμένος τζίρος κάθε ημέρας που περνάει δεν γυρίζει πίσω», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένης εταιρείας, συμπληρώνοντας: «Μετά την εκδήλωση της κρίσης το περασμένο φθινόπωρο ζούμε σε νέα εποχή. Ίσως θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι θα πρέπει να ξεχάσουμε όλα όσα ξέραμε μέχρι τότε, όμως το μόνο βέβαιο είναι ότι χρειάζεται να εξετάσουμε από την αρχή κάθε πράγμα που θεωρούσαμε σωστό»...

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι πως νέες επενδύσεις δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη και το «πάγωμα» που είχε αρχίσει από τα τέλη του προηγούμενου έτους συνεχίζεται... μέχρι νεωτέρας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Μοτοδυναμικής κ. Σ. Χατζίκος ανέφερε: «Τα Βαλκάνια δεν θα φύγουν από τη θέση τους. Είναι μεν μια υποσχόμενη αγορά, αλλά εμείς δεν είμαστε βιομηχανία προκειμένου να χρειάζεται να επενδύσουμε χρόνια πριν ξεκινήσει η δραστηριότητά μας. Βρισκόμαστε στα Βαλκάνια, παρακολουθούμε την κατάσταση, αλλά επί του παρόντος μειώνουμε δραστικά το κόστος μας και περιμένουμε».

Η Μοτοδυναμική επίσης ανέβαλε τη δημιουργία ενός νέου σημείου λιανικής πώλησης, περιμένοντας να ξεκαθαρίσει κάπως η κατάσταση στον χώρο όπου δραστηριοποιείται.

---Οι «δυνατότεροι κρίκοι»

Οι ισχυρές επιχειρήσεις του κλάδου έχουν ήδη αρχίσει να σκέφτονται την επόμενη μέρα, από τη στιγμή που θα... κατακάτσει η σκόνη της κρίσης.

Κάποιες μάλιστα από τις εταιρείες (όχι μόνο από τον χώρο του εμπορίου αλλά και από άλλους τομείς) έχουν αρχίσει ήδη να «κλειδώνουν» τα επιτόκιά τους γιατί φοβούνται ότι δεν θα αργήσει ο καιρός όπου το κόστος του χρήματος θα πάρει και πάλι την ανιούσα.

Στελέχη κάποιων εταιρειών δύσκολα μπορούν να πιστέψουν ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν σε τόσο χαμηλά επίπεδα κατά τα αμέσως επόμενα τρίμηνα, γι’ αυτό και σπεύδουν να εξασφαλίσουν για τις επιχειρήσεις τους σχετικά χαμηλό κόστος χρήματος για το μέλλον.

Αυτό όμως που δεν είδαμε να πραγματοποιείται το τελευταίο εξάμηνο είναι οι εξαγορές άλλων επιχειρήσεων, παρά το γεγονός ότι οι ισχυρότεροι όμιλοι θα έβρισκαν την ευκαιρία να εξαγοράσουν άλλες εταιρείες, οι οποίες θα είχαν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της κρίσης και τη χρηματοδοτική στενότητα των τραπεζών.

«Μπορεί να γκρινιάζουμε όλοι, αλλά τα τιμήματα που ζητάμε όταν μας γίνεται κρούση δεν έχουν υποχωρήσει σημαντικά, με αποτέλεσμα οι όποιοι ενδιαφερόμενοι να διακόπτουν κάθε κουβέντα», δήλωσε στέλεχος εισηγμένης εταιρείας του μεταλλουργικού κλάδου.

Πάντως, και οι αγοραστές δείχνουν να είναι πολύ προσεκτικοί στις κινήσεις τους. «Στην εποχή της κρίσης οποιοδήποτε λάθος μπορεί ενδεχομένως να αποβεί μοιραίο», είχε αναφέρει προ μηνών ο κ. Β. Γκρίσιν, πρόεδρος της ομώνυμης εισηγμένης εταιρείας.

Η εταιρεία όμως, όπως ανέφερε και ο γενικός διευθυντής της, κ. Δ. Παρθένης, εξετάζει το θέμα εξαγορών σε χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης που έχουν πληγεί από την κρίση και στις οποίες έχουν διαμορφωθεί ευκαιρίες.

«Διαθέτουμε πολύ υψηλό ταμείο για εξαγορές, αλλά το κυρίως ζήτημα είναι ότι θα πρέπει να εξαγοράσουμε μία εταιρεία που θα έχει κάτι σημαντικό να μας προσφέρει», ανέφερε στο περιθώριο της πρόσφατης τακτικής γενικής συνέλευσης της SingularLogic και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της εισηγμένης κ. I. Καρακαδάς.

* Αναδημοσίευση από το 585ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 5-9 Ιουνίου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v