Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Stat Bank: Τα ”διαμάντια” του ελληνικού εμπορίου

Οι εισηγμένες εταιρίες Intralot, Γερμανός, Πλαίσιο, ΑΒ Βασιλόπουλος, Ηλεκτρονική Αθηνών, Μπενρουμπή, Σφακιανάκης, Εlinoil, Revoil συμπεριλαμβάνονται μέσα στις 98 εμπορικές επιχειρήσεις που αναπτύσσονται με εξαιρετικά δυναμικούς ρυθμούς την τελευταία διετία, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Stat Bank.

Stat Bank: Τα ”διαμάντια” του ελληνικού εμπορίου
Οι εισηγμένες εταιρίες Intralot, Γερμανός, Πλαίσιο, ΑΒ Βασιλόπουλος, Ηλεκτρονική Αθηνών, Μπενρουμπή, Εlinoil, Revoil συμπεριλαμβάνονται μέσα στις 98 εμπορικές επιχειρήσεις που αναπτύσσονται με εξαιρετικά δυναμικούς ρυθμούς την τελευταία διετία, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Stat Bank.

Σε μια περίοδο που ο παραγωγικός ιστός της χώρας κλονίζεται, αυτές κατορθώνουν να διατηρούν τις οικονομικές επιδόσεις τους.

Πρόκειται για τις επιχειρήσεις, που παρά τις έντονες δυσκολίες της αγοράς, κινούνται σε αναπτυξιακή τροχιά, υλοποιούν σημαντικά επενδυτικά σχέδια, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την χρηματο-οικονομική τους διάρθρωση.

Η Stat Bank, Τράπεζα Πληροφοριών για την Οικονομία και τις Επιχειρήσεις, παρουσιάζει τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνάς της για τις επιχειρήσεις αυτές, που θεωρούνται οι ταχύτερα και υγιώς αναπτυσσόμενες εισαγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας.

Οι επιχειρήσεις αυτές επιλέχθηκαν μετά από ένα ιδιότυπο crash-test των 2.500 μεγαλυτέρων (βάσει κύκλου εργασιών) εισαγωγικών και εμπορικών επιχειρήσεων της χώρας. Στη διαδρομή των εταιριών αυτών τέθηκαν ορισμένα ”εμπόδια” τα οποία κλήθηκαν να περάσουν. Αυτές που ικανοποίησαν τα συγκεκριμένα κριτήρια παρουσιάζονται παρακάτω.

Τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν στην αξιολόγηση των εταιριών είναι τα εξής:

* Η κάθε μια είχε πωλήσεις πάνω από 17 εκατομμύρια ευρώ κατά την τελευταία χρήση (2003).

* Η αύξηση των πωλήσεων 2002/2003 να είναι μεγαλύτερη από 6,5%.

* Οι εταιρίες να είναι κερδοφόρες τόσο το 2002 όσο και το 2003.

* Τα προ φόρων κέρδη του 2003 να είναι μεγαλύτερα των 900 χιλιάδων ευρώ.

* Η αύξηση των προ φόρων κερδών 2002/2003 να υπερβαίνει το 10%.

* Το καθαρό περιθώριο κέρδους (κέρδη προ φόρου / πωλήσεις) να είναι μεγαλύτερο του 1,3%.

* Τα ίδια κεφάλαια του 2003 να υπερβαίνουν το 1,5 εκατ. ευρώ.

* Η δανειακή επιβάρυνση να είναι μικρότερη του 90% και

* Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων να υπερβαίνει το 17%.

Οι επιχειρήσεις που με βάση αυτά τα κριτήρια, συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία, παρουσιάζονται στην παρούσα έρευνα. Αυτές συνδυάζουν έναν ιδιαίτερο δυναμισμό (αισθητή αύξηση πωλήσεων και κερδών) σε συνδυασμό με μια καλή χρηματο-οικονομική κατάσταση (υγιή σχέση ιδίων προς ξένα κεφάλαια και ικανοποιητική ρευστότητα). Αυτό δεν σημαίνει ότι οι εν λόγω εταιρίες είναι και οι μόνες υγιείς και δυναμικές επιχειρήσεις.

Από τον πίνακα λείπουν ορισμένες επιχειρήσεις, που είναι πολύ κερδοφόρες και οι οποίες δεν εμφάνισαν τόσο υψηλούς ρυθμούς αύξησης των κερδών τους ή ακόμη εμφάνισαν υψηλούς ρυθμούς αύξησης πωλήσεων και κερδών ενώ την ίδια στιγμή υποχώρησαν στο θέμα της μετοχικής σύνθεσης. Έτσι λοιπόν αυτοί που έφτασαν πρώτοι στο τέρμα είναι αυτοί που απέσπασαν την καλύτερη συνολική βαθμολογία σε όλους τους δείκτες.

Ας επιχειρήσουμε, όμως, να δούμε ποιες είναι οι επιχειρήσεις αυτές που δικαίως θεωρούνται ”Διαμάντια του Ελληνικού Εμπορίου” και οι οποίες κινούνται σε όλο το φάσματα της επιχειρηματικής ζωής.

* Η επιχείρηση Ιντραλότ, που διευθύνεται από τον κ. Κ. Αντωνόπουλο, ξεχώρισε για μια ακόμη χρονιά με τις επιδόσεις της εμφανίζοντας αισθητή βελτίωση στους περισσότερους δείκτες. Ενδεικτικές είναι οι αυξήσεις πωλήσεων και κερδών που είναι αντίστοιχα 17,6% και 19,3%.

Χαρακτηριστικό της δυναμικής της Ιντραλότ αποτελεί το γεγονός ότι λειτουργεί με απόδοση ιδίων κεφαλαίων 94,7%.

Πάντως, η διοίκηση της επιχείρησης υλοποιεί ένα εντατικό πρόγραμμα επέκτασης των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρεται η λειτουργία της Maltco Lotteries Limited, θυγατρική της Ιντραλότ στη Μάλτα και η υπογραφή νέας σύμβασης 10ετούς διάρκειας με τον κρατικό οργανισμό τυχερών παιχνιδιών της Ρουμανίας (CNLR).

* Από τον τομέα εμπορίας πετρελαιοειδών – δραστηριότητα η οποία συγκέντρωσε τον υψηλότερο τζίρο μεταξύ όλων των κλάδων του εγχώριου εμπορίου - ξεχώρισαν οι πολυεθνικές BP Hellas υπό τον κ. Σωτ. Χριστογιάννη και Shell Hellas υπό τον κ. Αλ. Λάσκαρη. Οι εταιρίες αυτές, παρά το γεγονός ότι ευρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου των πιο κερδοφόρων εμπορικών επιχειρήσεων, εξακολουθούν να δείχνουν ιδιαίτερο δυναμισμό και χρηματο-οικονομική υγεία. Ενδεικτικό της πορείας της BP είναι το ότι η εταιρία αυτή ως το τέλος Οκτωβρίου θα καθελκύσει 6 νέα υπερσύγχρονα διπύθμενα δεξαμενόπλοια.

Εξαιρετική ωστόσο εμφανίζεται και η πορεία των δύο εισηγμένων (στο Χρηματιστήριο Αθηνών) εταιριών του κλάδου – της Elin Oil που διευθύνεται από τον κ Χάρη Κυνηγού και της Revoil των Ευάγγελου και Γεωργίου Ρούσσου.

Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Elin Oil συμπεριλαμβάνονται: πρώτον, η συντριπτική παρουσία της στον χώρο των βιομηχανικών καυσίμων. Δεύτερον, ο έλεγχος του δικτύου λιανικής (πρατήρια) από την ίδια και όχι μέσω traders που δημιουργούν έντονη αστάθεια.

Η Elin Oil έχει άμεση σχέση με τους πρατηριούχους, γεγονός που της επιτρέπει να ασκεί καλύτερη εποπτεία και στο θέμα της ποιότητας των καυσίμων. Ιδιαίτερης σημασίας αποτελεί το δίκτυο αποθηκευτικών χώρων της Revoil (σε Καβάλα και Χίο) που αξιοποιείται από τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά συγκροτήματα της χώρας τόσο για τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς όσο και γειτονικών χωρών.

Αποκαλυπτικό της εξαιρετικής πορείας της Revoil είναι το έμπρακτο ενδιαφέρον της ρωσικής Lukoil για εξαγορά της, κάτι που δεν είχε θετικό αποτέλεσμα.



* Στη δεύτερη θέση από άποψη διαχείρισης τζίρου βρέθηκε η αγορά μεταφορικών μέσων, ελαστικών και ανταλλακτικών, όπου διακρίθηκαν μια σειρά επιχειρήσεις. Κυρίαρχη είναι η παρουσία της Mercedes Benz Hellas υπό τον Dr. Paufler Alexander.

Η εν Ελλάδι θυγατρική της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας δεν αποδείχθηκε απλώς η πιο κερδοφόρα εμπορική εταιρία αυτοκινήτων αλλά και μία από τις πλέον κερδοφόρες εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας: ανέβηκε από την 12η στην 8η θέση από άποψη κερδών.

Αντιστοίχως, η Ford Motor Hellas υπό τον κ. Δημ. Σακελλαρόπουλο, εμφάνισε εξαιρετικά θετική πορεία κάτι που εκφράστηκε τόσο στο επίπεδο πωλήσεων και κερδών όσο και στο επίπεδο χρηματο-οικονομικής διάρθρωσής της. Η εταιρία δείχνει να κατακτά τη θέση που της αρμόζει και στο επίπεδο των ταξινομήσεων νέων επιβατικών αυτοκινήτων.

Η Toyota Hellas υπό τον κ. Νίκο Δρόλλα, εμφάνισε ιδιαίτερα δυναμική πορεία η οποία συνδυάστηκε και με την διατήρηση της πρωτιάς της στο επίπεδο των ταξινομήσεων. Η Toyota Hellas θεωρείται και δικαίως η πλέον οργανωμένη εισαγωγική εταιρία αυτοκινήτων στη χώρα. Δεν είναι από αυτή την άποψη τυχαίο ότι η ίδια αποτελεί πηγή άντλησης στελεχών για πολλές ελληνικές εταιρίες.

Η Σφακιανάκης ΑΕΒΕ (Suzuki), υπό τον κ. Στ. Τάκη, εντάχθηκε στον κατάλογο των ”διαμαντιών” ενώ αυτό που την ξεχωρίζει είναι η τρομακτική αύξηση κεροδφορίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την 303η θέση ανέβηκε στην 32η καλύτερη θέση των πιο κερδοφόρων εμπορικών επιχειρήσεων της χώρας.

Αξιοσημείωτες είναι επίσης οι επιδόσεις της Subaru Motor Hellas, της Goodyear Dunlop Hellas, της Robert Bosch, της ΕΜΑ, της Promot Λαϊνόπουλος (Mercedes), της Multipart, της Νέος Κηφισός (Toyota) και Γιαννίτσας Ε. ΑΒΕΕ (Toyota).

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις συνδυάζουν την άνθηση των οικονομικών αποτελεσμάτων τους με την υλοποίηση γενναίων επενδυτικών προγραμμάτων.

Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση της Promot Λαϊνόπουλος η οποία αδιαλείπτως κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ όλων των επίσημων εμπόρων της Mercedes Benz Hellas, επενδύοντας συνεχώς σημαντικά κεφάλαια στον τομέα των συνεργείων και της εξυπηρέτησης των πελατών της.

* Ο τομέας των σουπερμάρκετ-πολυκαταστημάτων αποδεικνύεται η τρίτη σημαντικότερη επιχειρηματική δραστηριότητα (από άποψη κύκλου εργασιών) του ελληνικού εμπορίου. Ορισμένοι εκ των κολοσσών του κλάδου, που αποσπούν ”τη μερίδα του λέοντος” στα κέρδη (Praktiker, Σκλαβενίτης, Carefour-Μαρινόπουλος, Πέντε, Μετρό, Α-Β Βασιλόπουλος και Μασούτης) συμπεριλαμβάνονται και στα ”Διαμάντια του Ελληνικού Εμπορίου”. Μεταξύ αυτών είναι και οι εταιρίες Πέντε ΑΕ, Μετρό ΑΕΒΕ, Μασούτης, Market In και Προμηθευτική Τροφίμων των οποίων η πορεία εμφανίζεται ιδιαίτερα δυναμική και υγιής..

* Στα ”Διαμάντια” συμπεριλαμβάνονται αρκετές εταιρίες εμπορίας φαρμάκων και καλλυντικών. Ειδικότερα, από τον κλάδο εμπορίας φαρμάκων και καλλυντικών, ο οποίος και κατά το 2003 κινήθηκε με ”ελαφρύ καλπασμό”, αποσπώντας αξιοσημείωτη θέση στον κατάλογο των πιο κερδοφόρων κλάδων του ελληνικού εμπορίου, είχαμε 13 εταιρίες ”Διαμάντια”. Πρόκειται για τις εταιρίες: Astra Zeneca, Wella Hellas, Allen Φαρμακευτική, L’ Oreal, Μαρινόπουλος ΑΒΕΤΤΕ, Λάμδα Ντίτερτζεντ, οι Προμηθευτικοί Συνεταιρισμοί Φαρμ. Αττικής και Θεσσαλονίκης, Όργανον Ελλάς, Hondos Center, Pharmagora, Γερολυμάτος και UCB Pharma.

* Στον τομέα των ηλεκτρικών συσκευών ξεχώρισαν οι επιχειρήσεις Sony Hellas υπό τον κ. Κ,. Μπαλαφούτα, Ηλεκτρονική Αθηνών υπό τον κ. Στρούτση, Μπενρουμπή Χ. ΑΕ, Berson Σαραφίδη Κ. Αφοί ΑΕ&ΒΕ και Βασιληάς ΑΕ. Η Sony Hellas, παρά το γεγονός ότι κατέχει την πρωτιά στον κλάδο, κατόρθωσε να ενισχύσει την παρουσία της εδραιώνοντας τη θέση της σε νέες αγορές.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι η Sony Hellas κατέχει την πρώτη θέση στην συντριπτική πλειοψηφία των αγορών που δραστηριοποιείται. Από την άλλη η Ηλεκτρονική Αθηνών απέδειξε ότι είναι μια νοικοκυρεμένη εταιρία η οποία ετοιμάζεται πυρετωδώς για το νέο πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον που δημιουργείται στη λιανική εμπορία ηλεκτρικών συσκευών. Η είσοδος των ξένων αλυσίδων αποτελεί και τον κύριο παράγοντα όξυνσης του ανταγωνισμού.

* Αξιοσημείωτη επίσης – χωρίς να τελειώνει εδώ ο κατάλογος των ”Διαμαντιών” - είναι η παρουσία σειράς επιχειρήσεων όπως οι αλυσίδες καταστημάτων ”Γερμανός” και ”Πλαίσιο”. Η επιχείρηση Πλαίσιο Computers ΑΕΒΕ, που διευθύνεται από τον κ. Γ. Γεράρδο και η οποία εμπορεύεται είδη γραφείου, πληροφορικής και κινητής τηλεφωνίας έχει κατορθώσει να αξιοποιήσει ένα πολύ-καναλικό δίκτυο εμπορίας (καταστήματα, Internet, κατάλογοι, τηλεφωνικό κέντρο κλπ) και να εμφανίσει τρομακτικές επιδόσεις. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι κατά το 2002-2001 η Πλαίσιο συμπεριλήφθηκε στα ”Διαμάντια του Εμπορίου”.

* Η λίστα της Stat Bank με τις 98 πιο επιτυχημένες ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v