Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περίεργες πρωτοτυπίες στο νομοσχέδιο για το τζόγο

Μέσα σε επτά αράδες του σχεδίου νόμου για τα τυχερά παιχνίδια η κυβέρνηση κατάφερε να ανατρέψει όλα όσα είχε εξαγγείλει περί προσπάθειας καταπολέμησης του παράνομου τζόγου. Τα ερωτήματα που γεννά το νέο ν/σ.

Περίεργες πρωτοτυπίες στο νομοσχέδιο για το τζόγο
Μέσα σε επτά αράδες του σχεδίου νόμου για τα τυχερά παιχνίδια η κυβέρνηση κατάφερε να ανατρέψει όλα όσα είχε εξαγγείλει περί προσπάθειας καταπολέμησης του παράνομου τζόγου, περί απόλυτης πίστης στη διαφάνεια κ.λπ. Ερωτήματα δεν προκαλεί μόνο η εμμονή των υπευθύνων στην κάρτα τζογαδόρου αλλά και οι γενικές αναφορές στον τρόπο αδειοδότησης των παιχνιδομηχανών (φρουτάκια), η παραχώρηση 1.500 μηχανών στον οργανισμό του Ιπποδρόμου (ΟΔΙΕ) ως προίκα για τον ιδιώτη επενδυτή και άλλα.

Το σχέδιο νόμου επιβάλλει την έκδοση ατομικής κάρτας παίκτη σε οποιονδήποτε θέλει να παίξει στα φρουτάκια αλλά και μέσω Διαδικτύου! Όσοι ασχολούνται με την αγορά τυχερών παιχνιδιών προσπαθούν να καταλάβουν πώς ο τουρίστας, ο οποίος έρχεται για λίγες ημέρες στην Ελλάδα, θα πρέπει να έχει ατομική κάρτα παίκτη με προσωπικά στοιχεία όπως ο ΑΦΜ και άλλα, τα οποία δεν ξεκαθαρίζονται από το σχέδιο νόμου. Ή, επιπλέον, πώς θα βγάλει ατομική κάρτα παίκτη ένας που αποφασίζει να δοκιμάσει την τύχη του μέσω Διαδικτύου στις 12 τη νύχτα ή στις 2 το πρωί.

"Σε ολόκληρο τον κόσμο, οι χώρες που θέλουν να ενισχύσουν τα έσοδα από τον τουρισμό και τα τυχερά παιχνίδια (ενίοτε συνδέονται) ζητούν ολοένα και λιγότερα προσωπικά δεδομένα, με εξαίρεση τη Σουηδία", επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς. Αναρωτιούνται γιατί η Ελλάδα κινείται ακριβώς αντίστροφα, με δεδομένο πως η ατομική κάρτα παίκτη και άλλα γραφειοκρατικά μέτρα θα έχουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο: έκρηξη του παράνομου τζόγου την ίδια στιγμή όπου η κυβέρνηση επαγγέλλεται ότι μέσω της κάρτας όλα θα είναι διαφανή και το δημόσιο ταμείο δεν θα χάνει ούτε ευρώ.

Κάποιοι συνδέουν την κυβερνητική εμμονή και τις επτά αράδες για την κάρτα τζογαδόρου με μία... ανύπαρκτη εταιρία από τον Καναδά. Εκπρόσωποι της τελευταίας εδώ και πολλούς μήνες προσπαθούν να πείσουν κυβερνητικά στελέχη και παίκτες της αγοράς τυχερών παιχνιδιών περί της ορθότητας της συγκεκριμένης επιλογής. Και φαίνεται πως έπεισαν κάποιους...

Με ενδιαφέρον παρακολουθούν μερικοί και τη βιασύνη της κυβέρνησης. Έπειτα από καθυστερήσεις 15 μηνών, εμφανίζεται να καταθέτει στη Βουλή σχέδιο νόμου για τα τυχερά παιχνίδια στο οποίο περιέχονται διατάξεις που εξακολουθούν να συναντούν την αντίδραση των κοινοτικών αρχών. Η βιασύνη συνδέεται, άραγε, μόνο με το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα πώλησης του ΟΠΑΠ και του ΟΔΙΕ και με την προσπάθεια για καλύτερο τίμημα με προίκα τα φρουτάκια; Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα προχωρούν σε μία ιδιωτικοποίηση την εβδομάδα. Γιατί να μην πιστεύουν πως θα ξεπεραστούν με μαγικό τρόπο οι αντιρρήσεις της Κομισιόν για τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών;

Όσο για τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν στοκαρισμένες παιχνιδομηχανές που θα βγουν στην αγορά αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, κάποιοι περιμένουν τις τελικές προδιαγραφές. Οι ίδιοι επισημαίνουν πως δεν ξεκαθαρίζεται πώς θα μοιραστούν οι υπόλοιπες 18.500 παιχνιδομηχανές.

Φώτης Κόλλιας [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v