Dodd Frank: Το "μακρύ χέρι" του made in USA νόμου

Ο νόμος Dodd Frank που αλλάζει τα πάντα στον χρηματοοικονομικό κλάδο των ΗΠΑ έχει υπερβολικά "μακρύ χέρι", λένε τώρα ρυθμιστικές αρχές από Ασία και Ευρώπη. Τι προβλήματα δικαιοδοσίας δημιουργούνται και τι λένε οι ειδικοί.  

Dodd Frank: Το μακρύ χέρι του made in USA νόμου
Ο νόμος Dodd Frank, που αλλάζει τα πάντα στον χρηματοοικονομικό κλάδο των ΗΠΑ, έχει υπερβολικά "μακρύ χέρι", λένε τώρα ρυθμιστικές αρχές από την Ασία και την Ευρώπη.
 
Τι είναι

Είναι η επέτειος ενός έτους του νόμου Dodd Frank στη Wall Street - της πιο σαρωτικής αλλαγής στις χρηματοοικονομικές ρυθμίσεις από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης. Η περιπλοκότητά του έχει κάνει τους Αμερικανούς νομοθέτες να παλεύουν για να ανταποκριθούν στο κολοσσιαίο έργο τους. Μία έκθεση της νομικής φίρμας Davis Polk, που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο, αναφέρει ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα δυσκολευτούν να διαχειριστούν 122 κανόνες, έχοντας μάλιστα deadline το διάστημα 16 - 21 Ιουλίου. Το έως τώρα σκορ έχει ως εξής: 121 προταθείσες διατάξεις, 38 ολοκληρωμένες, 26 χαμένες προθεσμίες και 216 ρυθμίσεις που έπονται.

Τι λένε οι ρυθμιστικές αρχές

Οι σχολιαστές λένε ότι ένας από τους λόγους για τους αργούς ρυθμούς της κατάρτισης των διατάξεων είναι η επιπρόσθετη πολυπλοκότητα που προκύπτει από την εξωεδαφικότητα της νομοθετικής πράξης.

Ο νόμος Dodd Frank είναι μία τεράστια αλλαγή στο χρηματοοικονομικό ρυθμιστικό περιβάλλον των ΗΠΑ και επηρεάζει όλες σχεδόν τις πτυχές του κλάδου παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της χώρας. Το πρόβλημα είναι ότι ο νόμος αυτός φτάνει τόσο βαθιά ώστε να επηρεάζει σχεδόν κάθε άλλη ρυθμιστική και νομική δικαιοδοσία και όλες τις χρηματοοικονομικές οντότητες που υπάγονται σε αυτές.

Αυτό έχει προκαλέσει ενόχληση ανά τον κόσμο. Ρυθμιστικές αρχές από την Ευρώπη και την Ασία εξέφρασαν τα παράπονά τους για το... μακρύ χέρι του νόμου Dodd Frank. Σε ένα συνέδριο τον Μάιο, η κ. Paulina Dejmek, μέλος του συμβουλίου του αρμόδιου για τις αγορές επιτρόπου της Ε.Ε. κ. Michel Barnier, είπε: "Η Ε.Ε. δεν είναι ικανοποιημένη από την εφαρμογή της εξωεδαφικότητας του νόμου Dodd Frank και αυτό είναι κάτι που συζητάμε με τους Αμερικανούς συναδέλφους μας".

Ποιο είναι το πρόβλημα

Μπορεί να έχουν γίνει ουκ ολίγες συζητήσεις, αλλά οι ειδικοί λένε ότι πολύ λίγη πρόοδος έχει υπάρξει στο να καθοριστεί το πού τελειώνει μια δικαιοδοσία και πού αρχίζει η άλλη, ή στο να αποφασιστεί τι θα συμβεί στις περιπτώσεις όπου αναπόφευκτα υπάρχει αλληλοϋπερκάλυψη. "Δεν είναι ότι οι άνθρωποι δεν θέλουν να συνεργαστούν μεταξύ τους, αλλά το ότι αυτό είναι υπερβολικά περίπλοκο για να συμβεί. Γίνεται δε ακόμη δυσκολότερο από το γεγονός πως οι νομοθέτες απαντούν αποκλειστικά στο εθνικό τους Κογκρέσο και σε κανένα άλλο". Αυτό σημειώνει ο κ. Doug Landy, επικεφαλής για θέματα ρυθμιστικής πολιτικής στη νομική εταιρία Allen & Overy.

Οκτώ διεθνείς οντότητες ανησυχούν τόσο πολύ για τις επιπτώσεις της διαφορετικότητας των δικαιοδοσιών στα παράγωγα ώστε τον Ιούλιο έστειλαν επιστολή με αποδέκτες τον κ. Michel Barnier και τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών κ Τimothy Geithner. Στην κοινή τους επιστολή αναφέρουν ότι οι ρυθμίσεις σε διαφορετικές δικαιοδοσίες του G20 είναι πιθανόν να προκαλέσουν πολυκερματισμό της αγοράς, προστατευτισμό και ρυθμιστικό αρμπιτράζ. Σε αυτήν αναφέρεται πως οι προτεινόμενοι κανόνες στις ΗΠΑ και αυτοί τους οποίους ήδη συζητά η Ε.Ε. αφήνουν την παγκόσμια αγορά των παραγώγων σε νομική αβεβαιότητα.

Η ανησυχία αφορά σε πέντε κυρίως τομείς: στην αδειοδότηση, στην πιθανή αλληλοϋπερκάλυψη, στη διαφοροποίηση των κρατών, στους κανόνες για τους κεντρικούς αντισυμβαλλομένους και στα εμπορικά αποθετήρια.

Ποια είναι τα βασικά θέματα

Ένα παράδειγμα των δυσχερειών που είναι πιθανόν να προκληθούν από ρυθμιστικές αλληλοϋπερκαλύψεις και συγκρούσεις είναι η εξωεδαφική εφαρμογή των απαιτήσεων του margin σε μη αμερικανικές θυγατρικές ή σε συνεταίρους αμερικανικών χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων - αυτό σημαίνει ότι οι πρώτες θα αντιμετωπίσουν διπλές και πιθανώς αντικρουόμενες απαιτήσεις: αφενός στις ΗΠΑ και αφετέρου στην εθνική δικαιοδοσία στην οποία υπάγονται.

Άλλο ένα θέμα που τίθεται στο επίκεντρο είναι η έλλειψη συμφωνίας γύρω από τα standards για την ισοτιμία ή την αναγνώριση των κεντρικών αντισυμβαλλομένων και στις δύο δικαιοδοσίες. Η ισοτιμία αυτή είναι κομβικής σημασίας σε ό,τι αφορά τους κανόνες για την εκκαθάριση, καθώς αντικρουόμενες ρυθμίσεις για την εκκαθάριση είναι πιθανόν να καταστήσουν αδύνατη τη συμμόρφωση. Αυτό ισχύει ειδικά στις περιπτώσεις όπου και οι δύο ρυθμίσεις απαιτούν αποκλειστική συμμόρφωση.

Η επίπτωση της εξωεδαφικότητας προχωρά και πέρα από την εφαρμογή των κανόνων για τα παράγωγα. Υπάρχουν δεκάδες σημεία επαφής μεταξύ του νόμου Dodd Frank και νόμων άλλων χωρών, εκτός των ΗΠΑ.

Ο κ. Landy λέει: "Χωρίσαμε θεματικά τις διατάξεις σε περιοχές όπως αυτές που μπορεί να επηρεάσουν τις επιχειρηματικές δομές, ο νόμος Volcker, οι νόμοι για την εποπτεία που θα επιτρέψουν στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να εξετάσουν μια επιχείρηση, ακόμα και εκτός ΗΠΑ".

Τι λέει ο κλάδος

Ο κ. Landy δεν τρέφει ψευδαισθήσεις για το θέμα. "Θεωρητικά, αν είσαι μη αμερικανική τράπεζα, που λειτουργεί σε μη αμερικανικό πεδίο, με πελάτες μη Αμερικανούς, θα πρέπει να εξαιρείσαι. Αν όμως έχεις swaps που έχουν ουσιαστική σχέση με την αμερικανική αγορά ή απλώς την ακουμπούν, τότε ο νόμος Dodd Frank θα μπορούσε να αφορά και σε εσένα. Οι δραστηριότητες ωστόσο είναι τόσο συνυφασμένες, ώστε είναι αδιανόητο για μια τράπεζα να μπορέσει να σφραγίσει τις υποθέσεις της που δεν έχουν να κάνουν με τις ΗΠΑ. Η αμερικανική αγορά είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο και είναι σχεδόν αδύνατον να ασχολείσαι με τον κλάδο χωρίς να έχεις καμία σχέση με τη δυτική ακτή του Ατλαντικού".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v