Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προϋποθέσεις αντίδρασης στο Χ.Α.

Αυτή δεν είναι αγορά. Ρώσικο τρενάκι, τη μία πάνω, χθες κάτω και σήμερα με προϋποθέσεις αντίδρασης. Κλειδιά της βραχυπρόθεσμης τάσης η Εθνική και οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Εξελίξεις σε επιμέρους κλάδους.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Οι αγορές έχουν γυρίσματα. Και όσοι, μετά το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης, υποστήριζαν πως η βραχυπρόθεσμη τάση δεν έχει «ακυρωθεί», ενδεχομένως να επιβεβαιωθούν σήμερα.

Ούτως ή άλλως, ο ρυθμός στις αγορές είναι φρενήρης, με αλλεπάλληλες εναλλαγές και την τάση να κρέμεται κυριολεκτικά από μια… κλωστή.

Ωστόσο, παρακολουθώντας κάποιος μεσοπρόθεσμα τις αγορές, διαπιστώνει πως βασικοί δείκτες, μετοχές κινούνται μεν με αυξημένη μεταβλητότητα, αλλά όμως σε ένα σχετικά συγκεκριμένο εύρος.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η βραχυπρόθεσμη τάση, με τον FTSE 20 στις 2.116,5 μονάδες, παραμένει ενεργή. Τουλάχιστον για όσο ο συγκεκριμένος δείκτης δεν «χάνει» τις 2.110 μονάδες και σε δεύτερο βαθμό την περιοχή των 2.090 - 2.078 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης «κράτησε» χθες στις 4.050 μονάδες, διατηρώντας ζωντανές τις ελπίδες για αντίδραση. Αναφερόμαστε πάντα στη βραχυπρόθεσμη τάση και μόνο.

Το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές διαμορφώνεται από πιο νωρίς προς την κατεύθυνση της αντίδρασης, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να ξεκινά μέχρι και 0,6% υψηλότερα.

Εύλογα, στην τραπεζοβαρή αγορά μας, πολλά θα εξαρτηθούν από το ενδεχόμενο αντίδρασης κυρίως της Εθνικής και δευτερευόντως των άλλων ισχυρών του κλάδου.

Η Εθνική υποχώρησε χθες μέχρι τα χαμηλά των 33,64 ευρώ, για να διαμορφωθεί στα 33,84 ευρώ με απώλειες της τάξεως του 4,2% και συναλλαγές 2,1 εκατ. ευρώ.

Το ενθαρρυντικό στη χθεσινή ομολογουμένως δύσκολη ημέρα για την Εθνική (και για τον κλάδο γενικότερα) ήταν το γεγονός πως δεν «χάθηκε» η ευρύτερη περιοχή των 33,3 ευρώ. Για ορισμένους υπάρχει ακόμα μια γραμμή άμυνας για την Εθνική, λίγο χαμηλότερα στα 32,9 ευρώ.

Ωστόσο χθες υπήρξε προσπάθεια αντιστάθμισης της πίεσης που ασκούσαν οι τράπεζες στον FTSE 20 μέσω κυρίως της ΔΕΗ, που ξεκινά με κέρδη 4%, από χθες, στα 28,60 ευρώ, με υψηλό ημέρας στα 28,66 ευρώ.

Στον ΟΠΑΠ, παρά το ότι καταγράφηκε υψηλή τιμή στα 23,6 ευρώ για να κλείσει με μικρά κέρδη στο τέλος στα 23,40 ευρώ, ο βραχυπρόθεσμος σχηματισμός είναι εμφανώς πιο ανοδικός, παραπέμποντας σε άμεση υπέρβαση των 23,8 - 24 ευρώ.

Και ερχόμαστε, για ευνόητους λόγους, στον ΟΤΕ. Χθες επιχειρήθηκε υπέρβαση των 19,7 ευρώ, σημειώθηκε υψηλή τιμή στα 19,76 ευρώ, για να διαμορφωθεί όμως στο κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας των 19 ευρώ.

Πολλές οι συναλλαγές χθες στη μετοχή του ΟΤΕ, κοντά στα 2,5 εκατ. ευρώ, παραπέμπουν κατά την εκτίμησή μας σε άμεση προσπάθεια υπέρβασης των 19,7 ευρώ και μετά βλέπουμε…

Εάν η βραχυπρόθεσμη τάση προσφέρει μια αφορμή αντίδρασης σήμερα στην αγορά, υπάρχει «μαγιά» εταιριών είτε να συνεχίσει υψηλότερα είτε να ακολουθήσει.

Κρατάμε προς ώρας από την ακτοπλοΐα την παραίτηση του κ. Γεράσιμου Στρίντζη (από τη Hellenic Seaways), τις ανακατατάξεις στον κλάδο εν όψει καλοκαιριού, την αντίδραση της ΝΕΛ μέχρι το 0,74 ευρώ. Τη συνεχιζόμενη μόχλευση στη μετοχή της Βιοσώλ, με χρηματιστηριακή αξία που θα «ζήλευαν» αρκετές εισηγμένες. Τη νέα υψηλή τιμή χθες στα 5 ευρώ ενδοσυνεδριακά του Νίκα. Τους αγοραστές μέχρι τα υψηλά των 6,08 ευρώ χθες στην ΕΥΑΘ αλλά και τα 13 ευρώ του Κορρέ (3%).

Ενδιαφέρον, υπό προϋποθέσεις, παρουσιάζουν η τάση αντίδρασης των Info-Quest, Δρομέας-Sato, Alsinco, η «μόχλευση» στα μέσα ενημέρωσης, στα Σωληνουργεία Κορίνθου και σε ορισμένες ακόμη.

Σημείωση: Ζούμε σε μια χώρα όπου κυριαρχεί το ελληνικό παράδοξο. Σε μια χώρα όπου υποτίθεται ότι η κεντρική εξουσία απελευθερώνει την αγορά ενέργειας, διαφημίζοντας με πολυδάπανα σποτάκια της ΡΑΕ την έμφαση που δίνεται στην αιολική ενέργεια και στις ήπιες ανανεώσιμες πηγές.

Οι επενδύσεις σε αυτόν τον κλάδο βρίσκονται ακόμη στα σπάργανα. Εγκαταστάσεις συνολικής ισχύος μόλις 880 MW, παρακαλώ! Και με τα αιολικά πάρκα να «στήνονται» με ρυθμό βραδύτερο από αυτόν της χελώνας.

Σε αυτήν τη χώρα, που συγκαταλέγεται στο καπιταλιστικό μπλοκ, ένας επιχειρηματίας, μια επενδυτική ομάδα, κινούνται με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο επενδύοντας στον ΟΤΕ, φτάνοντας τη συμμετοχή του στο 20%, για να διαπιστώσουν πως το… βιλαέτι έχει το καρπούζι και το μαχαίρι.

Ακολουθούν τα λίγο ως πολύ γνωστά με τους Γερμανούς και την προσπάθεια των αρμοδίων να προωθήσουν τη συνεργασία με την Deutsche Telekom.

Σε αυτή τη χώρα, όπως φαίνεται, ο καθείς μπορεί, όπως πολύ σωστά σημειώνει ο Πάτροκλος Κουδούνης, να καθυβρίσει όποιον επιθυμεί, να τον αποκαλέσει μαφιόζο, συνεργό της Καμόρα, λάτρη της… Καμπάλα και δωδεκαθεϊστή. Και δεν τρέχει τίποτα.

Παρεμπιπτόντως, θα δοθεί επίσημη απάντηση στην προτελευταία αναφορά - καταγγελία του Πάτροκλου Κουδούνη για τα συμβαίνοντα στην Τράπεζα της Ελλάδος; Γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα παραμείνει επίκαιρο το γνωστό λαϊκό άσμα του αοιδού Γ. Μηλιώκα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v