Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Αμυνες" στις 2.420 μονάδες στη Σοφοκλέους

Τεχνικής μορφής αντίδραση έφερε την αγορά μέχρι τις 2.500. Ζητούμενη όμως είναι η συσσώρευση σε επίπεδα πάνω από τις 2.420 μονάδες σήμερα-αύριο. Αντιδρούν Εθνική, MPB, ΕΛΠΕ. Διορθώνουν Alpha, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Eurobank.

Περισσότερο χαρακτηριστικά μίας τεχνικής μορφής αντανακλαστικής κίνησης παρά της ουσιαστικής μεταστροφής έχει μέχρι τώρα η αντίδραση βασικών δεικτών-μετοχών.

Ωστόσο είναι κέρδος για τους βραχυπρόθεσμους, το ότι ο Γενικός Δείκτης υπερέβη αρχικά τις 2.500 και ο FTSE 20 τις 1.300 μονάδες γράφοντας "κορυφές" στις 2.503 και 1.319 μονάδες αντίστοιχα.

Με αιχμή τις τράπεζες και δή την Εθνική, αν και μετά τα πρώτα 10-15΄ οι αγοραστές οπισθοχώρησαν σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα. Δόθηκε όμως μία πρώτη εντύπωση, πως το παιχνίδι παραμένει υπό τον έλεγχο των ισχυρών παικτών, πως οι πρώτες ισχυρές στηρίξεις μπορεί να λειτουργήσουν ως επίπεδα αντίδρασης και σημεία αναφοράς.

Με τον ΓΔ στις 2.480 μονάδες μένει να φανεί σήμερα-αύριο εάν η αντίδραση, που επιχειρείται μπορεί να οδηγήσει σε αυτή τη φάση σε προσέγγιση των τελευταίων κορυφών. Ενδεχόμενο, που με βάση, την αρχική εικόνα της συνεδρίασης δεν φαίνεται να έχει τις περισσότερες πιθανότητες. Ας διασωθούν ωστόσο οι πρώτες περιοχές στήριξης, ας "συσσωρευθούν" μετοχές του τραπεζικού κλάδου ακόμη και αν η αγορά δείχνει αδύναμη για μία-δύο ημέρες.

Η επικράτηση των πωλητών σε Alpha Bank και Πειραιώς επιβαρύνει τον 20άρη, καθώς χαμηλότερα διαμορφώνονται Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ενώ αντιδρούν ακόμη η Εθνική στα 22,23, η Eurobank στα 9,90, η Popular στα 2,40 ευρώ. Πολύτιμες μέχρι τώρα στηρίξεις δίνουν η ΔΕΗ στα 18,57 και ο ΟΤΕ στα 10,76 ευρώ σε μία συνεδρίαση που η αξία των συναλλαγών (περί τα 30 εκατ. ευρώ) δεν μπορεί να θεωρηθεί υπερβολική.

Θα μπορούσε να γίνει πιεστική στην περίπτωση, που επιβαρύνονταν περισσότερο η Alpha Bank η μετοχή της οποίας βραχυπρόθεσμα δικαιολογεί διόρθωση ακόμη και λίγο χαμηλότερα των 11 ευρώ. Επί της ουσίας, όταν μετά από ένα ακραίο ράλι βγαίνει η ίδια η διοίκηση μίας τράπεζες (μίας εισηγμένης) και πουλά ίδιες (και όχι μόνο) μετοχές σε ομολογουμένως πολύ καλές τιμές γιατί να μην ακολουθήσουν και άλλοι. Κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών στο περίπου 1 προς 1 με περιορισμένη κινητικότητα σε μεσαιό-μικρά (ελάχιστος ο τζίρος, ασθενής η αντίδραση) εκτιμάται, πως θα παραμείνει σε αυτό τον ρυθμό τουλάχιστον μέχρις ότου αποσαφηνισθεί η βραχυπρόθεσμη τάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v