Aνοιχτό το σενάριο αντίδρασης στο ΧΑ

Οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας βαρύνουν περισσότερο, αυτή τη περίοδο, στη Σοφοκλέους από ότι η πορεία των ξένων αγορών. Ανοιχτό το ενδεχόμενο αντίδρασης, από λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών εάν η ΕΤΕ κρατήσει τα 21,5 ευρώ.

Κυρίως εσωτερικοί παράγοντες επηρέασαν και χθες το ΧΑ.

Με απώλειες 2,34% για τον Γ.Δ. έναντι αισθητά μικρότερων στις άλλες αγορές.

Η ρευστοποίηση, για δεύτερη φορά από τις αρχές Σεπτεμβρίου τραπεζικών θέσεων επιβεβαιώνει την ιδιαιτερότητα του ΧΑ σε αυτήν την προεκλογική περίοδο, την αυξημένη μεταβλητότητα βασικών δεικτών, μετοχών και τον υψηλό βαθμό επηρεασμού από τις συνεχόμενες πολιτικές εξελίξεις.

Οι σημαντικές πιέσεις που ασκήθηκαν σε Εθνική Τράπεζα (21,90 ευρώ), Alpha Bank (11,30 ευρώ), Τράπεζα Πειραιώς (11,07 ευρώ), Τράπεζα Κύπρου (4,85 ευρώ), αλλά και ΤΤ, Αγροτική Τράπεζα, Eurobank, ΜΡΒ αποδίδονται και αυτή τη φορά στην έξοδο βραχυπρόθεσμων παιχτών. Κυρίως ξένων.

Ήταν εκ των προτέρων γνωστό πως το ΧΑ θα κινούνταν σε αυτόν τον ρυθμό, επηρεαζόμενο περισσότερο από τις πολιτικές εξελίξεις της χώρας μας και λιγότερο από την πορεία των ξένων αγορών, οικονομιών.

Πριν από λίγο στη Φραγκφούρτη τα Συμβόλαια του DAX παρέπεμπαν σε μικρή, κατά 0,2%, ανοδική αντίδραση του DAX.

Την εκτίμηση της βραχυπρόθεσμης κατοχύρωσης θέσεων ενισχύουν οι πωλήσεις που βγήκαν χθες σε ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, αλλά και Μυτιληναίος, Μετκα και ακόμη ορισμένες εισηγμένες αυτής της κατηγορίας.

Ούτως ή άλλως, μερίδα αναλυτών θεωρεί πως μεγάλο μέρος της τελευταίας ανοδικής αντίδρασης από τα τελευταία χαμηλά των 2.365 μονάδων μέχρι τα υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας μπορεί να «χαθεί» χωρίς να μεταβάλλεται, ακυρώνεται η βραχυμεσοπρόθεσμη φορά, που μέχρι τώρα παραμένει ανοδική.

Άλλωστε, σε μετοχές εταιριών όπως ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΕΧΑΕ, Lamda Development και ορισμένων ακόμη φαίνεται πως οι αγοραστές παραμένουν εντός παιδιάς.

Επίσης, η μικρή διόρθωση με χαμηλές συναλλαγές που σημειώθηκε για μετοχές των Φουρλή, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intracom, κ.α. ενισχύει αυτήν την εκτίμηση.

Ακόμη, σε μετοχές εταιριών που συντρέχουν επιχειρηματικοί ή άλλοι λόγοι με τον αγοραστή (ή τους αγοραστές) να έχει το πάνω χέρι η φορά παραμένει ανοδική.

Είτε πρόκειται για τις Μινωικές Γραμμές, όπου ο βασικός μέτοχος, όμιλος Grimaldi αγοράζει σταθερά τις τελευταίες 4-5 συνεδριάσεις είτε στην Αττικατ είτε στη Σέλμαν είτε στην Alapis ή και σε ακόμη ορισμένες περιπτώσεις.

Παρά τη χθεσινή σημαντική διόρθωση, με συναλλαγές, όμως, 167 εκατ. ευρώ, τα χαμηλά της 3ης/9 παραμένουν «έσχατη γραμμή άμυνας», με κάθε υποχώρηση να αποτελεί εν δυνάμει προοίμιο μιας άμεσης επόμενης ανοδικής αντίδρασης.

Με έντονη μεταβλητότητα, ακραίες τιμές εκτιμάται πως θα κινείται τις επόμενες ημέρες το ΧΑ, με τις πολιτικές εξελίξεις να διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο και τη διάθεση για κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων να γίνεται ακόμη πιο σύντομη.

Το ενδεχόμενο μίας ανοδικής αντίδρασης, ενδεχομένως από λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών παραμένει πάντα ανοιχτό, ενδεχόμενο που θα ενισχυθεί στην περίπτωση που για παράδειγμα η μετοχή της Εθνικής δεν χάσει τα 21,5-21,7 σε «κλείσιμο», σήμερα – αύριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v